Kategorier
Intervjuer Musikk

Folk & Røvere: Musikk for sofaen i 16 år

Fredag 1. april slapp Folk & Røvere singelen «Fremmede», første smakebit på bandets åttende studioalbum, Hvis du ikke finner meg, så let i byene. Jeg har gravd fram dette 1998-intervjuet, i anledning andrealbumet Kaustisksoda.

Folk & Røvere før: Beate Slettevoll Lech og Ulf Nygaard. PRESSEBILDE

[2011-kommentar: Folk & Røveres debutalbum Vi som ikke har opplevd krigen ble gitt ut i 1996. Tar vi med én samleplate med Folk & Røvere, samt fem studioalbum og to remiksalbum med Flunk, betyr det at Ulf Nygaard nå gir ut sitt 16. album på like mange år. Imponerende!

Dette er også første gang en Folk & Røvere-plate spilles inn med fullt band i studio, og til høsten drar de på bandets første norgesturné siden 1999. Den nye skiva kommer 9. mai.

Fun fact: Therese Lech (27) synger på albumet, og hun er lillesøster av tidligere F&R-vokalist Beate Slettevoll Lech.]

_______

Folk & Røvere lager sittemusikk mener de selv. Med plata Kaustisksoda befester gruppa sin posisjon innen musikkformen triphop.

– Triphop er fortsatt det beste navnet. Musikken vår er hvit, oppklipt hiphop, med sang i stedet for rap, forteller Ulf Nygaard, som sammen med vokalist Beate Slettevoll Lech utgjør stammen av gruppa.

Hiphop-inspirert
Søndag holdt Portishead en vellykket konsert på Rockefeller, og gruppas kombinasjon av hiphoprytmer, sære samplinger og sår, kvinnelig vokal minner en hel del om Folk & Røvere. Ulf er ikke helt enig:

– Selve oppsettinga av bandet med kvinnelig vokalist, samples og sløye rytmer er lik Portishead. Men det viktigste fellestrekket er den inspirasjon begge grupper henter fra hiphop.

Triphop er enkel sagt hiphopinspirert musikk uten rap, enten instrumental eller med sang. Ulf selv hører for tiden mest på San Francisco-rap, og tankegangen er den samme når han lager Folk & Røveres musikk: Samples av obskure 70-tallslåter, sløye rytmer og prøving og feiling med rytmemaskiner.

– Folk & Røvere er min personlige tolkning av hiphop. Mye blir skapt når jeg og venner programmerer, spiller plater, kødder og drikker øl. «Art by accident», rett og slett.

Sampler uten skrupler
Gruppas andre plate er dystrere, tregere og sløyere enn forgjengeren Vi som ikke har opplevd krigen. Borte er også innslagene hentet fra taler av Einar Gerhardsen; sosialdemokratiet er byttet ut med hyllester til utestedet Fru Hagen på Grünerløkka og nikk til 80-tallsrockere som DumDum Boys og deLillos. Folk & Røvere har sin versjon av «Splitter pine», mens tekstlinja «Før var det ganske morsomt med snø/Nå er det kanskje morsommere å dø» fra «Sommer+vinter» viser en mørkere vei videre etter deLillos’ naive tekster.

Ulf baserer mye av musikken sin på samples, små snutter lånt fra gamle plater. På Kaustisksoda kan man gjenkjenne samples som tidligere er brukt av Dr. Dre og Digable Planets. Men Ulf har ikke søkt om tillatelse for å bruke disse snuttene.

– Mange av samplingene stammer fra sene nattetimer sammen med dj-kompiser, og iblant aner jeg ikke hva vi har sampla. Jeg eier ikke skrupler; jeg gir bare blaffen og stjeler rått.

Fakta – Triphop
* Begrepet triphop har aldri blitt helt godtatt av utøverne.
* Uttrykket ble første gang brukt av en journalist i musikkbladet Mixmag for å beskrive amerikaneren DJ Shadows debutsingel In/Flux.
* I korthet startet sjangeren ganske enkelt som instrumental hiphop uten rap, men er senere tatt i bruk om grupper som tar i bruk hiphopinspirerte rytmespor koblet med vokal, gjerne kvinnelig.
* Her er noen viktige plater i grenselandet hiphop/triphop:
A Tribe Called Quest: The Low End Theory (1991)
Massive Attack: Blue Lines (1991)
Beastie Boys: Check Your Head (1992)
Portishead: Dummy (1994)
Tricky: Maxinquaye (1995)
Coldcut: 70 Minutes of Madness (1995)
Folk & Røvere: Vi som ikke har opplevd krigen (1996)
DJ Shadow: …Endtroducing (1996)
Phileas Fog: The Lost Adventures Of Princess Summer Fall Winter Spring (1997)

Fakta – Klubbkvelder
Kaustisksoda, tittelen på Folk & Røveres nye plate, er også navnet på gruppas faste mandagsklubb på utestedet Fru Hagen. Hver mandag kan man gratis oppleve alt fra dj-er til lekne konserter med store og små sammensetninger av gruppa. Her er noen andre uformelle – og (nesten) gratis – musikalske klubbkvelder i Utelivs-Oslo:
• Drazztic Acoustic – Jazid mandager.
Akustiske jazzkonserter, alt fra tradisjonelt til eksperimentelt.
• Jazz – Skansen tirsdager.
Lekent samspill mellom dj-er og jazzmusikere.
• Sturm und Drang – Justisen torsdager/Café Diorama fredager.
Gruppa består blant annet av musikere fra Oslo-Filharmonien, og spiller i hovedsak feiende sigøynermusikk.
• Reinforcement
Sporadisk drum’n’bass-klubb som ofte kan by på spennende live-prosjekter, mot en symbolsk inngangsbillett.
• Lazy Sundays, Lo-Fi Mondays, Sidereal Sounds – So What annenhver søndag, mandag og tirsdag.
Søndag er dj-enes slapp-av-dag, mandag står i skranglepopens tegn, mens moderne rock står i fokus på tirsdager. Dj-er og sporadiske konserter.
• SuperReal – Skansen torsdager.
DJ Abstract i samspill med dj-er eller musikere.


Bonus 1: Osloposten-anmeldelse av «Yess!».

Folk & Røvere
Yess! EP
Sonet/Universal 1999
5/6

«Da er det sommer/og ingenting er pes/ikke noe stress/jeg bare sitter her og tenker/yess». Joda, Folk & Røvere gjør et skamløst forsøk på å lage en urban sommerslager, og jeg syntes det funker.

«Yess!» sitter som den skal, der den duver og skvulper avgårde som perfekt tonefølge til en lat solsøndag i parken. Når vi som bonus får den overraskende seiglivede «Splitterpine» fra Kaustisksoda, en Rune Lindbæk-miks av «Fot-i-house» og enda to spor er det solskinn i stereoen. «Retro skit» peker fremover for et Folk & Røvere der vokalist Beate Slettevoll Lech har fått permisjon til fordel for større rytmiske sprell fra studionissene og jazzerne Peder Kjellsby og Sjur Miljeteig, som nå er offisielle bandmedlemmer.

Bonus 2: Osloposten-anmeldelse av Blakey & The Jazz (senere kjent som Friko).

Blakey & The Jazz
Superman Road EP
So Happy Inc. 1999
3/6

Første sidegren fra Folk & Røvere-treet.

Blakey & The Jazz har utspring i miljøet rundt Folk & Røvere, So Happy og Kaustisksoda, men deres debutsingle er mer rytmisk intens enn kafé-hiphopen til Folk & Røvere.

Vinyl-EP-en Superman Road begynner lovende, med en frenetisk drum’n’bass-lignende rytme og spredte tangentinnslag som går rett i mellomgulvet. Men så bråstopper det midtveis når en irriterende Tricky-lignende syngemumling bruker resten av tiden på å levere fra seg fraser om «halfbreeds», «hellfire» og «moments in time». Kort sagt lider sporet av for mange effekter som kjemper om oppmerksomheten.

Remiksene fra Päronsoda og Sternklang er mer fokuserte. Päronsoda støtter seg på en gyngende monoton basslinje som minner om Stereolab, mens Sternklang som vanlig gjenkjenner et godt rytmespor når han hører det. Han griper fatt i et fett Red Snapper-lignende bassriff, innfører scratching og små, delikate effekter og ender opp med et velsmakende spor for dansegulvet.

Bonus 3: Osloposten-sak om F&R-plateselskapet So Happy.

Hele fire nye plateetiketter vil gi oss mere jazz i 1999. Men finnes det nok kjøpere?

Jazzmiljøet spirer av optimisme og gründervirksomhet. Leken musikk og lødige improvisasjoner serveres fra fire nystartede plateetiketter: Mo’Jazz productions, Chemistry, bp og So Happy inc.

– Allerede før vår første plateutgivelse har vi fått 25 telefonhenvendelser og rundt ti demokassetter, forteller Morten Joacim Vatn i nystartede Mo’Jazz productions.

Torsdag feirer plateetiketten sin første plate på Blå: platedebuten til piano- og sangduoen Aire & Angels.

– Vi vil gi unge dyktige jazzmusikere en sjanse til å konkurrere på markedet med egenkomponert musikk. De store plateselskapene satser ikke på jazz, mens etablerte jazzselskap som Curling Legs rett og slett ikke tør å gi ut nye og ukjente navn, mener Vatn.

Mo’Jazz får selskap av Bugge Wesseltofts Jazzland-selskap som starter opp etiketten Chemistry for å gi ut Sidsel Endresen, Elin Rosseland og Eldbjørg Raknes’ vokalprosjekt «Gack». Folk & Røvere bidrar med So Happy inc., som i løpet av våren vil gi oss debuten til gruppa Blakey & The Jazz. Og jazzklubben Blå er med på notene med sitt eget plateselskap bp, som har konkrete plateplaner med gruppene Pocket Corner (Cosmic Ballet kommer 7. februar), Element (Shaman kommer 14. februar) og Poetry.

– Plateselskapet blir en naturlig forlengelse av klubbdriften og skal gi ut musikken moderne jazz og beslekta lyder, forteller Martin Revheim fra Blå.

– Men finnes det nok jazzinteresserte platekjøpere?

– Vi håper i utgangspunktet ikke på annet enn å holde det gående på rent idealistisk grunnlag. Ønskedrømmen er å klare tre til fire plater i året, men det blir kjempetøft, tror Vatn.

8 svar på “Folk & Røvere: Musikk for sofaen i 16 år”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..