Kategorier
Musikk

Sum 41: Punkpop med metalglasur

Sum 41 vender tilbake med Screaming Bloody Murder, oppfølgeren til 2007s Underclass Hero. Her er mine to anmeldelser av disse undervurderte canadiske nevøene til Green Day og Blink-182.

Sum 41
Does This Look Infected?
Island/Universal 2002
5/6

«De er så arrogante at det formelig lyser av dem, og dette vil garantert gjøre dem til konger på den berømmelige haugen i månedene som kommer», skrev Dagsavisen om Sum 41s All Killer No Filler fra i fjor. Og når det kommer til dum og deilig punkpop kunne Does This Look Infected? like gjerne hett «All Killer No Filler II» – for dette er bandet som får fjortisene til å glemme Blink-182 og Green Day.

Musikalsk er det snakk om en krysning av tyggegummipop, punk, Beastie Boys og heavy metal fra 80-tallet. Det er som en «Tom&Jerry»-film: Et idiotisk plot, stadige gjentagelser over samme tema, umulig å gjenfortelle og fort glemt – men veldig moro så lenge det står på. Bare hør den fabelaktige singlen «Still Waiting».

Samtidig rører Sum 41s metalrøtter mer og mer på seg, noe som gir seg utslag i både Iron Maiden-riff, seige gitarsoloer og mørk numetalbrøling.

Gamle punkere synes nok bandet bør hete Dum 41, men dette er ikke musikk for platesamlere, punktalibanere eller rockekjennere. Dette er popmusikk for energiske og småsinte tenåringer som akkurat har oppdaget gledene ved å hoppe opp og ned, og Sum 41 byr på et utmerket soundtrack. Gi denne til nevøen og niesen til jul!

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.


Sum 41

Chuck
Island/Universal
4/6

Sum 41 vokser videre, med både større modenhet og sure pubertetsproblemer som resultat.

Canadiske Sum 41 blir gjerne sett på som den tomsete lillebroren i den nordamerikanske punkpopfamilien, men som Green Day og Blink-182 viser kvartetten flere tegn til utvikling på sitt fjerde album. Men ikke alt faller heldig ut.

Chuck er oppkalt etter FN-offiseren Chuck Pelletier, som reddet Sum 41 fra skuddvekslinger under filmingen av en dokumentarfilm i Kongo. Dramaet har nok også bidratt til å gjøre bandets verdensbilde langt mer alvorlig. Sum 41 har fortsatt noe å hente sammenlignet med sine «storebrødre».

«Some Say» høres for eksempel ut som en forkastet Oasis-demo, og bandet vakler også i flere av balladenedslagene. Samtidig blir inspirasjonen fra band som Iron Maiden og Metallica stadig tydeligere, og når Sum 41 slenger ut sine ultrafengende punkpoplåter med metalglasur er de fortsatt uimotståelige.

Opprinnelig publisert i Aftenposten Aften.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

8 svar på “Sum 41: Punkpop med metalglasur”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..