Kategorier
Tegneserier

Don Rosa før Skrue

En humoristisk eventyrserie i stil med Carl Barks’ eventyr og en humoristisk, lokal superhelt med innslag fra den virkelige verden var innholdet i Don Rosas første tegneserier. Den to bind sterke The Don Rosa Archives samler  Rosas ungdomssynder mellom stive permer.

Don Rosa studerte ved Universitetet i Kentucky, og i 1971 fikk han i oppdrag å skape en politisk stripeserie à la Gary Trudeaus Doonesbury til studentavisa The Kentucky Kernel.

«Jeg hadde absolutt ingen interesse av å lage en Doonesbury-aktig serie på den tiden, men fant ut at jeg kunne starte serien på den måten for så å la den gli over i et mer onkel Skrue-aktig eventyr andre semester. Ideen var å sende en professor ut på jakt etter gamle skatter, omtrent som Indiana Jones – bare at den kom ti år etter,» sier Don Rosa i et intervju med The Comics Journal.

Men Rosa ble gjennomskuet av avisa redaktør, Mike Wines, som skjønte at Rosa ikke ville levere det politiske innholdet han ønsket. Derfor tok Rosa en pause fra serien og dens hovedperson Lancelot Pertwillaby, men etter halvannet år kom en ny redaktør inn – og Rosa vendte tilbake til serien.

Etter at Rosa var utstudert tok han med seg Lancelot. Serien gikk fra stripeformat til heftestil, og gikk som føljetong i fanzinen Rocket’s Blast Comicollector i 1976 til 1978. To historier ble fullført, men ”Knighttime” kom aldri i mål.

I 1978 fikk Rosa en telefon fra avisa Louisville Times, som ønsket en ny stripeserie som kunne trykkes en gang i uka. Rosa forhandlet seg fram til en serie av søndagsstripestørrelse, og resultatet ble superheltkomedien Captain Kentucky.

Store deler av rollegalleriet i Captain Kentucky var lokale personligheter, og Rosa trodde serien ville vekke oppsikt, men responsen fra publikum var laber.

«Det var bare en hobby uansett, men når jeg verken ble rik eller berømt var det ikke spesielt inspirerende. Selv da jeg bombet Iran rett etter den iranske gisselkrisen var det ikke en eneste reaksjon – og det er et stort iransk samfunn her i Louisville. Så jeg gikk lei.»

Samlet av norsk forlag
The Pertwillaby Papers
og The Adventures of Captain Kentucky ble i 2001 utgitt av Gazette Bok, et sovende underselskap av informasjonsselskapet Gazette AS i Oslo. Begge seriene ble samlet i USA på 80-tallet, men du skal nok lete litt ekstra for å finne disse i dag.

Med sine stive permer, høykvalitetspapir og gode trykk er de vel 200 og 150 sider bøkene blant de best innpakkede tegneseriene vi har fått i Norge siden serieboomen på 80-tallet.

– Samlingene skulle være råflotte; en slags ”collector’s item”, forteller Christopher Hjort i Gazette.

Professorstyrt
Ideen om Rosa-samlingene stammer fra Hjorts bror, Nils Lid Hjort, professor i statistikk ved Matematisk institutt ved Universitetet i Oslo. Han er personlig venn med Don Rosa, og det var under et besøk hos Disney-tegneren i hjembyen Louisville, Kentucky at han fikk se Rosas tidlige bedrifter. I de to bøkene har han og en annen kjent donaldist, historieprofessor Øystein Sørensen, skrevet hvert sitt forord.

– Tanken bak er å gjøre seriene kjent for offentligheten og samtidig peke litt nese til Disney-konsernet. På denne måten får Rosa gitt ut noe annet enn Disney-serier, fortsetter Hjort.

Rosas kontrakt med Disney er såpass streng at han ikke får lov til å tegne andre serier så lenge han arbeider for selskapet. For eksempel er The Pertwillaby Papers aldri blitt fullført, men så lenge Rosa er under kontrakt med Disney har han faktisk ikke lov til å fullføre serien, om han hadde hatt lyst til det.

– I forhold til arbeidet som er gjort med disse utgivelsene, vil neppe verken forlag eller Rosa selv tjene særlig med penger på dette. Vi må selge 1500 av opplaget på 2000 for å gå break even, men samtidig er det lagt ned store mengder ulønnet arbeid i dette.

Gir oppmerksomhet
Gazette driver mest med web, grafisk design, informasjonsarbeid og lignende. Forlaget har tidligere utgitt en eventyrsamling, samt bøker om FN-tjenesten og idrettsmedisin. Forrige utgivelse var et bistandsleksikon for to år siden.

– Vi er et forlag som applauderer gode ideer. Det er ikke den kommersielle drivkraften som er poenget her, drivkraften er å ha det moro, sier Hjort, som ikke utelukker at dette er første og siste gang forlaget gir ut tegneserier.

– Flere kunder synes det har vært utrolig artig at et seriøst firma som vårt plutselig begynner å gi ut tegneserier. Selv om vi neppe tjener noe penger på dette, har det utvilsomt ført til mye oppmerksomhet i mediene.

Satser på Finland
Foreløpig er bøkene bare i distribusjon i tegneseriebutikker i Norge. Det arbeides også med å få distribusjon til vanlige bokhandler via Forlagssentralen.

– Vi hadde ikke ressurser til å oversette seriene, men samtidig satser vi også på selge en del bøker i utlandet. Vi jobber spesielt mot Finland, hvor Rosa er svært populær etter hans versjon av nasjonaleposet Kalevala, men også mot Tyskland, Danmark, Italia og Rosas hjemby, Louisville.

Men hvem er publikum her? I og med at The Pertwillaby Papers er en ufullendt historie og Captain Kentucky er sterkt farget av lokale figurer og tidsbestemte hendelser, har seriene kanskje en noe begrenset appell?

– Det kuriøse er en del av greia her; det er som å gi ut gamle, ukjente opptak av musikere, av type ”the lost tapes”. Dette er klart for Don Rosas fans, og både stilistisk og tematisk er det flere episoder som dukker opp igjen i hans Disney-serier senere.

Så får vi se om også Rosas tidligere politiske tegninger og hans spalter i amerikanske seriefanziner også blir utgitt i samlet form. Brødrene Hjort har i alle fall ambisjoner om også dette.

Opprinnelig publisert i TEGN.

Bonus: BT-anmeldelse av The Don Rosa Archives.


Don Rosa

The Pertwillaby Papers
Gazette Bok 2001


Don Rosa

The Adventures of Captain Kentucky
Gazette Bok 2001

Det norske informasjonsselskapet Gazette er utgiver av disse to engelskspråklige bøkene – som samler Don Rosas bedrifter før han tok opp arven etter Carl Barks’ Disney-serier.

Og la det være sagt med en gang: Dette er en samling for de mest hardbarkede av Rosas fans , for innholdet står på ingen måte i stil med den luksuriøse innpakningen. The Pertwillaby Papers ble skapt for universitetsavisen i Kentucky i 1971 og fortsatte i fanzinen Rocket’s Blast Comicollector. Dette er en humoristisk eventyrserie sterkt preget av forbildet Barks, og for fans kan det være interessant å se originalversjonene av historier og ideer Rosa har resirkulert i sine andeserier senere.

Men Rosas første verk er ikke gode tegneserier, de tynges ned av en ekstrem pratsomhet og svake figurer. Selv om Rosa tidvis glimter til med gode sekvenser prater figurene hans så mye at leseren får hodepine – og de to skurkene professor Viktor Dimitrius Smyte og Schyler Roatch III er like irriterende som de er lite troverdige.

The Adventures of Captain Kentucky er en superheltkomedie som ser på lokalsamfunnet i Rosas hjemby Louisville gjennom satiriske briller. Serien ble trykket i avisen Louisville Times fra 1979, og har strammere regi og er bedre fortalt enn Pertwillaby-seriene. Men serien er så preget av lokalhistorisk referanse at heller ikke denne kan anbefales til andre enn den innerste fankretsen.

Til sist vil jeg også nevne at Rosas beskrivelse av eskimoer og iranere er svært smakløs og ikke så rent lite rasistisk – noe slikt var overraskende og skuffende å finne i serier fra 70-tallet.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Don Rosa før Skrue”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..