Kategorier
Intervjuer Jazz Musikk Skjønnlitteratur

Ketil Bjørnstad:– Ikke noe arbeidsjern

I år har Ketil Bjørnstad sluppet romanen De udødelige og platene Night Song og Early Piano Music. Minst. En bra anledning til å legge ut dette 1997-intervjuet, der Bjørnstad benekter at han er et arbeidsjern. Han forteller også hvilke plater som er hans personlige favoritter.

FOTO: BENEDICTE UGLAND

Ketil Bjørnstad har flyttet tilbake til Oslo, og feirer hjemkomsten med sin fjerde plate i løpet av et år.

Bjørnstad i dag er like produktiv som Stephen King og James Brown i sine glansdager. Til sammen! I løpet av det siste året har han gitt ut to bøker og fire plater. Med over 20 bøker og 30 plater på samvittigheten kan man jo tro mannen er sponset av en bokhyllefabrikant.

– Jeg er ikke noe arbeidsjern, jeg har faktisk masse fritid. Men i mine to år i Paris hadde jeg en god del tid for meg selv. Nå har jeg flyttet tilbake til Oslo 2, og roer nå ned tempoet litt for å lære meg å kjenne byen igjen.

Røtter
Med plata The Rosenborg Tapes vender Bjørnstad tilbake til røttene. Han leide studioet som har gått under navnet Rosenborg, Slager og Major, låste seg inne med flygelet og lot fingrene løpe. Studioet skulle nedlegges, men lever nå videre som Fagerborg.

– Jeg ville si farvel til studioet, og lot nærmest det gamle Steinway-flygelet i studio bestemme hva jeg skulle spille.

Innspillingene ble ikke gjort med tanke på utgivelsene, men Audun Tylden i Tylden & Co. mente innspillingene burde gis ut, og slik ble det. Nummer én rommer Bjørnstads egne komposisjoner, mens nummer to, med Bach-variasjoner, kommer til våren.

– Jeg har musikeradrenalin i kroppen, kanskje det er derfor jeg er så aktiv. Lars Saabye Christensen og Arne Berggren holder det samme tempoet med musikk, teater, film og bøker. Dessuten spiller jeg sjelden konserter, jeg bruker heller tiden i platestudio.

– Hvilke plater er du mest fornøyd med?

– Debutplata Åpning fra 1973, trippelplata Leve Patagonia fra 1978 og Rift fra 1991. Men jeg er ikke så retrospektiv av meg, jeg eier ikke alle mine egne plater en gang. Salomos høysang for eksempel, den tror jeg ikke at jeg har.

Opprinnelig publisert i Osloposten.

Bonus: Osloposten-anmeldelse av Reisetid.


Ketil Bjørnstad m.fl.
Reisetid
Grappa Musikkforlag 1997

[2011-kommentar: Ble opprinnelig anmeldt sammen med Gynt av When.]

Like vågal er ikke akkurat Ketil Bjørnstad med sitt seneste musikkprosjekt. Sammenlignet med Gynt er Reisetid gruelig kjedelig, pretensiøs og intetsigende. Bjørnstad har satt musikk til dikt fra folk som Stein Mehren, Rolf Jacobsen og Cindy Haug, mens Kjetil Saunes, Eldbjørg Raknes, Petronella Barker og Henrik Mestad leser og synger. Dessverre er prosjektet utført med for mye respekt og ærbødighet.

Til tider fungerer det. «Midt på natten» er en fin vise, og opplesningen av Rolf Jacobsens «Fasten your seatbelts» og dikt av Cindy Haug er itonesatt på en spennende måte. På sitt beste skaper Bjørnstad minimal musikk med uhyggelige undertoner, og setter teksten inn i en fruktbar sammenheng.

Totalt blir det for lite uhygge, og for snilt og pusete etter min smak. Bjørnstad pludrer på pianoet og rødvinstemningen blir kvelende. Musikken tilfører ikke diktene noe, snarere frarøves de sin opprørende kraft. Hadde enda flere av diktene her fått innpakning med skarpe pigger, slik at man hadde rykket litt til.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Ketil Bjørnstad:– Ikke noe arbeidsjern”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..