Onsdag 27. april er det premiere på Thor. Walt Simonsons versjon av tordenguden er fortsatt den klart beste tegneserieversjonen, mens også Mark Millar og J. Michael Straczynski har gjort noen godkjente versjoner i det siste. Her er et knippe Thor-relaterte anmeldelser.
Kurt Busiek og George Perez
Mega Marvel: Avengers
Egmont Serieforlaget 2000
Underholdende gjensyn.
Marvels mange superhelter har alltid levd utrygt i Norge. For noen år siden så det ut som de forsvant helt fra det norske seriemarkedet, men i kjølvannet av nye suksesser som Spawn, Witchblade og X-Men-filmen prøver Egmont igjen. Først Spider-Man og nå, ganske overraskende, superheltgruppen Avengers.
Med godt over 50 kostymekledde eventyrere på 150 sider, sier det seg nesten selv at en viss forkunnskap til Marvel-universet er en fordel, men ingen absolutt nødvendighet. Egmont har tatt utgangspunkt i Marvels relansering av sine egne helter for noen år tilbake, som nettopp skulle fange nye lesere.
Historien er superheltgalskap av kosmisk størrelse; et herlig sammensurium av gamle og nye myter. Her står tordenguden Tor, greske Herkules og kong Arthurs nemesis Morgan Le Fay side om side med Captain America og Spider-Man. Historien reddes i land av den dyktige og populære forfatteren Kurt Busiek, som klarer å flette inn humor og menneskelighet mellom alle bataljene, om enn ikke like fiffig som i hans egen Astro City. Og tegner George Perez er rett og slett født til å skildre enorme mengder superhelter med idiotiske kostymer.
Konklusjon: Morsomt for gamle og nye superheltentusiaster, men lite spiselig for alle andre. Og selv om oversetterne har lagt seg på en linje hvor de ikke oversetter superheltnavn, er det svakt å kalle vår egen tordengud for Thor.
Kurt Busiek og George Perez
Mega-Marvel 2001
Egmont Serieforlaget 2001
Såpeopera i tights.
I USA er serieforlaget Marvel og dets superhelter på full fart tilbake i salgstoppen. Forlagssjef Joe Quesada har hentet inn store serienavn som Garth Ennis, Grant Morrison, Neil Gaiman og Brian Michael Bendis, som har blåst nytt liv inn i slitne superhelter som Spider-Man og X-Men.
Her i Norge får vi se lite til dette, men Avengers-eventyrene vi får i Mega-Marvel (148 sider!) er en grei trøst for gamle Marvel-zombier som undertegnede. Avengers er en løs sammenslutning av superhelter som Captain America, Iron Man og Thor og en endeløs rekke mindre kjente navn. De må støtt redde verden fra den ene gale og fargerike superskurken etter den andre, samtidig som de internt sliter med sjalusi, helseproblemer, alkoholisme og stjernenykker. En slags kosmisk såpeopera, med andre ord.
Forfatter Kurt Busiek er en skikkelig Marvel-nerd, og kan alle historiske referanser og personligheter til fingerspissene. Tegner George Perez er en mester til å stappe inn flest mulige kostymekledde galninger på siden. Til sammen skaper duoen mye moro, selv om du skal være godt belest i Marvel-mytologi for å snappe opp alle referansene her.
Mark Millar, Bryan Hitch, Andrew Currie
Gigant 6: The Ultimates
Egmont Serieforlaget 2003
5/6
Kostelig superheltoppdatering.
Å oppdatere sine egne superhelter til vår tid i ”Ultimate”-linjen er det smarteste Marvel Comics har gjort på lenge, og for hvert forsøk blir resultatene bare mer underholdende. Denne gang er det superheltgruppen Avengers som røskes opp, og den tidligere så kjedelige og trauste heltegjengen er ved hjelp av USAs for tiden heteste manusforfatter, briten Mark Millar, blitt kostelig underholdning.
Millar har tidligere gitt oss Ultimate X-Men, og her gjør han Avengers om til en gruppe superhelter oppnevnt av selveste president George W. Bush – bestående av en jetsettende Iron Man, en svart oberst Nick Fury, en passe forvirret Captain America rett fra 1940-tallet, den hardt plagede Hulk og det kranglende paret Ant-Man og The Wasp.
Morsomst for oss nordboere er tordenguden Tor, som i oppdatert utgave er en øldrikkende idealist, forfatter og globaliseringsmotstander med fortid fra sinnssykehus. Bare morsommere blir det når Hulks kjæreste er på stevnemøte med skuespiller Freddie Prinze Jr. og Iron Man opptrer på TV-showet til Larry King. Et forhold til originalene er en stor fordel, men The Ultimates er superheltaction av høy klasse.
(Les mer om Mark Millars superhelter her og her.)
Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.
Bonus: Sproing-omtale av Ultimates.
Mark Millar, Bryan Hitch m.fl.
Ultimates i Ultimate Spider-Man
Egmont Serieforlaget 2005
2005 var et fint år for norske superheltfans. Vi fikk presentert klassisk Batman, Supermann og Fantastic Four i bokserien Alle tiders superhelter, finalen av Grant Morrisons X-Men, «Nattpatruljen» i Baddis, samt og en flere gode Spider-Man-historier av J. Michael Straczynski og Brian Michael Bendis. Men når juvelen i krona skulle plukkes ut falt valget ned på Mark Millars forrykende oppdatering av supergruppa Avengers – under navnet Ultimates.
Ultimates dukket første gang opp i norsk oversettelse i bladet Gigant i 2003, og måtte i 2005 nøye seg med noen gjestespill i Ultimate Spider-Man. Men hvem ville ha trodd at denne tidligere så kjedelige og trauste heltegjengen skulle bli så underholdende takket være briten Mark Millar?
3 svar på “Thor: Tordengud og globaliseringsmotstander”
[…] Ultimate Spider-Man og The Ultimates, ingen Marvel-bølge på kinoen. Mer her og […]
[…] Josh Bennett har laget strikkegensere inspirert av Marvel-superheltene Thor, Odin og […]
[…] til Angelina Jolie-filmen Changeling og ikke minst mengder av tegneserier som Spider-Man, Thor og […]