Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 23: The Empire Strikes Back

Etter en periode der kvantitet har trumfet kvalitet, slår VG tilbake med egen bildebylineskole, solbrillebildebyline og nyvinningen «på dansk pub»-bildebyline. Dagbladet, Aftenposten, D2, NRK, A-magasinet, K-magasinet, 360, Morgenbladet og Ny Tid er også med. I morgen: Lokalavis spessial.

(Flere jævla bra bylines her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her og her.)

1. På dansk pub-bildebyline.
De største aktørene i bylineindustrien kan oppsummeres slik: Aftenposten er best på pompøse meningsbærende bildebylines i ymse varianter, mens Dagbladet er suveren på selvskrytende, nå-peker-pilen-oppover-bildebylines.

VG har tradisjonelt sett vært best på kreative morobildebylines, men i det siste har kvantitet trumfet kvalitet. Nå er det heldigvis bedring i sikte, som denne kontroversielle engangsbildebylinen med en «håndbajer» i neven på både fotograf og journalist. Husker ikke hva saken handla om.

2. Solbrillebildebyline.
Slik skal det være, VG! Spesialkomponerte bildebylines som illustrerer én enkelt sak. Det signaliserer kreativitet, overskudd og den berømte åfanismen.


3. VGs bildebylineskole.
Vi har sett både Lars Akerhaug og Nilas Johnsen tidligere i denne serien, der de gjorde seg bemerket som henholdsvis månebedotten Kairo-korrespondent og lettere metroseksuell dusjtester. Denne stilen funker selvsagt ikke hvis du er midt i skuddlinja i Libya, så her ser vi hvordan VG dytter fram krigskorrespondentbildebylinens svar på Jan Thomas, fotograf Harald Henden, som virkelig viser ferskingene hvordan det skal gjøres.

Elevene mestrer nå det alvorlige blikket, men vi ser også at de fortsatt venter på neste leksjon: «Klesbruk i krigstid». Hendens «Lawrence of Arabia»-stil signaliserer durkdrevenhet til fingerspissene, mens Akerhaug og Johnsen fortsatt ser ut som de er kommet rett fra flyplassen. Takk til @reidarmi.


4. iPad2-bildebyline.
VGs Anders Giæver tester iPad2. I New York! Klart vi må ha stort bilde.


5. The Gathering-bildebyline.
Vi nevnte hvordan Dagbladet har mestret kunsten å lage selvskrytende bildebylines, og her ser vi siste kapittel. Saken «Døgnet rundt for Japan» handler om de heltemodige 30-40 Dagbladet-journalistene som står på døgnet rundt for å gi sine lesere siste nytt fra jordskjelvet og tsunamien i Japan.

Men bildet er litt pussig, og ser mer ut som en reportasje fra The Gathering i Vikingskipet enn innblikk i en kokende nyhetsredaksjon. For hvorfor stirrer alle slik på skjermen til nyhetsleder Arve Bartnes? Seansen minner meg om da jeg jobbet i VG i 1996, og featureredaksjonen hadde én – 1 – datamaskin med internett.

6. Heltemodig tsunami-bildebyline.
Det glapp for Jævla bra byline-redaksjonen under katastrofen i Japan. Det var veldig mange gode bylines å ta av, men det føltes ikke så morsomt. Vi lar disse Dagbladet-reporterne fra saken over oppsummere de utallige saker om norske journalister som var i Japan, dro fra Japan, eller ble i Japan.


7. Live tv-byline med Dymo labelmaker.
Denne var subtil. En reporter ved navn Sveinung klarer å lure inn halve bylinen sin i TV 2-nyhetene. Takk til @FarbrorCato.


8. Skamløs selvskrytbildebyline – med innpiskede tommelen opp-journalister.

Vi har nevnt Dagbladets selvskrytbildebylines, har vi ikke? Vel, her viser Lars Helle og Jo Randen at ingen slår redaktørene.

Det holder ikke å posere med egen avis foran en vegg tapetsert med egne forsider, her smøres det også på med gullpiler som peker oppover – og tre innpiskede journalister (?) som må stå med tommelen opp i bildekanten. Tommelen opp-bilder rir jo vanligvis mindre lokalaviser som en mare, men i opplagskampen har de nå også inntatt rikspressen.

Jævla bra byline-redaksjonen oppfordrer herved de tre tomlene til å stå fram. Hvem er dere? Hva tenkte dere på? Hvordan føles det i ettertid? [Edit: Lesere med skarpere øyne enn meg har ganske riktig påpekt at det er fire tomler i bildet.]


9. Anmelderen før-bildebyline.
Torild Skard anmelder boka om avisa Orientering i nyhetsmagasinet Ny Tid, hvori opptatt Orientering. Skard var tidligere journalist i Orientering, som ble til Ny Tid. Så var hun kilde for forfatterens arbeid med boka om Orientering. Klart hun må anmelde boka om Orientering i avisa som en gang var Orientering. Og slik så hun ut da hun jobbet der.

Bonus: SV-er Tore Linné Eriksen anmelder Frank Rossaviks SV-bok i Ny Tid. Det fortjener også bildebevisbyline fra arkivet:

10. Spalte med eget navn-bildebyline.
Som Aftenpostens Kjersti Nipen så riktig slo fast: En journalists våteste drøm er et talkshow som heter det samme som journalisten: Skavlan, Grosvold, The Oprah Show.

Vi papirjournalister kan maks håpe på en spalte i eget navn, der vi deler våre bittesmå tanker om livet på ukentlig basis, slik som «West på lørdag» (hvorfor ikke «Vill West»?) eller bare «Østli».

Det enkleste er ofte det beste. Og disse to skarpe pennene slår både i øst og i west (beklager!).


11. Gutta på tur-bildebyline.

Ja, jeg hadde faktisk med meg Lars Saabye Christensen. Forfatteren og renessansemennesket. Og vi var faktisk på Grand Central Station. I New York! Dette er ikke noe jeg finner på. Se på bildet da! Hilsen Tom Stalsberg.


12. Slektsforskningsbildebyline.
A-magasinets Lars Kluge skriver om slektsforskning. Da må egen slekt også med. Med gamle familiebilder. Noe skal man jo fylle sidene med.

13. Mikrofonstativbildebyline.
Knivskarp bildebylinesatire fra Shabana Rehman i Aftenposten.

14. Engleaudiensbildebyline.
Hallgeir Opedal har møtt Märtha Louise og partneren Elisabeth Samnøy. På et møterom på et konferansehotell utenfor Torino. Audiensen dokumenteres over halvannen side i Dagbladet Magasinet.


15. Diva-møter-diva-bildebyline.
Sturle Scholz Nerø skriver ikke bare lokalstoff fra Oslo, som regel viet problemer med Get og TV3, Caroline av Monaco, prinsesse Gloria von Thurm und Taxis og ABBA, han er også norsk presses ledende autoritet om Wenche Foss. Denne saken handler om det siste møtet mellom divaen og skuespillerinnen.

16. Kirke-te-bildebyline
«Gelius på kirke-te» er jo en pirrende tittel, men dessverre er det ikke Einar, men broren Jon, som har drukket te i Washington National Cathedral. «Det er overvekt av kvinner på High Tea,» rapporterer han.


17. AD-bildebyline – på forsida.
Stakkars desken! Her breier journalistene seg, og iblant også fotografene, i bildebyline etter bildebyline, men hvem tenker på redigereren, vaktsjefen, redaksjonsassistenten og art directoren? Her har D2s egen AD, Adam Billyeald, tatt grep. Ikke bare har han designet forsida, han har også tatt bildene og lurt inn seg selv på forsida – to ganger! Vel fortjent! [Edit: Adam er på tre av bildene.]


18. Redaktørluksusbildebyline.

Hva var det første du ville ha gjort, hvis du etter flere år som underbetalt og overarbeidet vikar, frilanser og Akersgata-journalist, endelig landet drømmejobben som redaktør for Oslo Lufthavns nye magasin 360?

Vær ærlig nå!

Ville ikke du også skrevet sak om Etihad Airways’ Diamond First Class-flyrute fra London til Abu Dhabi? Og tatt bilder av deg selv i pysjamasen i din egen private suite? Randi Fuglehaug gjorde det.

Det minner meg om Arne Hjeltnes’ idé for ny tv-serie etter Gutta på tur, solgt inn i en blanding av spøk og håpefullt alvor: Jorda rundt på første klasse.

Apropos: Noen tv-produsenter som leser dette? Ring meg hvis dere trenger programleder for en norsk versjon av CNN Business Traveller.


19. En bildebyline-klassiker til glede for nye lesere.

Maren Sæbø, redaktør for Verdensmagasinet X, er en ivrig tilhenger av denne serien. Men, før hun ble redaktør med sobre, balanserte bildebylines i lederartikler, leverte hun denne klassiske bildebylinen i halvfigur og farger på forsida – i bunad!

Året var 2007, anledningen var hennes egen Ny Tid-avsløring om at bunaden ikke er heilnorsk.


20. På glattisen-bildebyline.
Vi i Jævla bra byline-redaksjonen begynner å bli en smule blaserte når det kommer bildebylines som dras over åtte spalter, så i utgangspunktet ble Arne Holes i førersetet-bildebyline bare møtt med et lite skuldertrekk.

Men det var før vi så presentasjonen av Aftenposten-journalistem, som samtidig er sakens ingress. Nå håper vi på flere slike underfundige, uttømmende, anekdotiske og langstrakte journalistpresentasjoner istedenfor trøttende ingresser der gammeldagse nyhetskriterier står i høysetet.


21. Skallisme-bildebyline.

Aftenpostens Robert Veiåker Johansen overgår seg selv i kampen om å komme opp med stadige nye bildebylines, og etter at han bokstavelig talt ble tatt med buksa nede under Ski-VM, er turen nå kommet til å blotte issen.

Og når han skriver om menn som mister håret, er det jo bra å selv vise sin egen blankpolerte isse. Slik skaper man identifikasjon med leseren, og røper dyp kjennskap til temaet man skriver om. Da jeg skrev en lignende sak om hårmoten svenske Lennart Bernhardtson har døpt skallisme, føltes det ikke like naturlig med bildebyline for verken journalist eller fotograf.


22. Lyrisk bildebyline.

Jeg var vel ikke den eneste der ute som spent bladde opp i Aftenpostens nysatsning, K-magasinet, og forventet å lese det definitive Susanne Sundfør-intervjuet. For så å bli skuffet over at coversaken bare var Sundførs eget prosadikt på én side. Hvilket jo gjør forsidebildet til en jævla bra byline!

Vi gleder oss til neste nummer, der coversaken er en stil skrevet av Anders Danielsen Lie.


23. Kongelig bryllup-bildebyline.

Endelig ble det litt klassisk sving over korrespondentbildebylinen i Aftenposten.

Big Ben og Houses of Parliament i bakgrunnen, slik at vi virkelig skal forstå at journalistene faktisk er i London!

Men vent litt: Dette er jo en montasje, attpåtil brukt på to forskjellige journalister, noe som vekker mistanke om hvorvidt journalistene faktisk har tatt turen over.

Ta et skikkelig bilde av journalisten foran Big Ben da, Aftenposten. Bare se hvordan svenske Anders Sjöstrand gjør det!


24. Ut og drikke te-bildebyline.

Morgenbladets Thomas Berg drikker te med muslimer. Og leker med en brannbil.


25. Nattevandring i skumle strøk-bildebyline.

Dagbladets Ida Hilde Mathisen vandret gatelangs i Oslos utrygge gater. Resultatet ble en nervepirrende reportasje som ga oss en jævla bra byline, og følgende dramatiske klimaks på Grønland:

«Nede ved utestedet Stargate møter jeg en full mann som ønsker å oppnå kontakt.

– Åssen går det? sier han.

– Det går fint, sier jeg og snur.

– Ta vare på deg selv, da, roper han etter meg.»

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

5 svar på “Jævla bra byline 23: The Empire Strikes Back”

Står herved fram somden stolte eier av TO TOMLER på ett stykk Dagbladet-skrytebilde. En fin reprise fra da jeg hadde en fot med i bildet da Dagbladet FREDAG ble relansert i 04/05.

Men hvilke tomler er dine?

Det må vel være de to til høyre, hvis du ikke kjører genser med to forskjellige ermer.

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..