Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 24: Lokalavis spessial

Etter gårsdagens oslosentriske jævla bra byline-kapittel, har redaksjonen fått mye kritikk for at vi overser lokalavisene. Vi svarer i to omganger. I dag: En liten spessial viet til Romerikes Blad, Brønnøysunds Avis, Nordlys, Os og Fusaposten og Namdalsavisa. I morgen: En egen Romerikes blad spessial.


(Flere jævla bra bylines her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her og her.)

1. Aprilsnarrbildebyline.
Os og Fusaposten sto for årets udiskutabelt beste aprilsnarr da de laget en hel aprilsnarrsavis, og fremstilte dette som avisas nye satsning. Bylinemessig sett var bildet av journalist Øystein Lid med et etterlengtet redskap for gravejournalistikk en innertier. Les hele avisa her.

2. Skype-bildebyline.
Vi kommer ikke utenom Namdalsavisa dramatiske reportasje om da de fikk tak i sønnen til Bjarne Håkon Hanssen på Skype, da han var savnet i Japan etter jordskjelvet. «Det var gjennom nettelefontjenesten Skype at Namdalsavisa fikk snakke med Jonas Hanssen mandag formiddag. Samtalen ble gjort hjemme hos 18-åringens mor, Rigmor Andersen, i Namsos,» skriver Adresseavisen.

Dette åpner for flere spørsmål: Hvorfor måtte de hjem til Rigmor Andersen? Har de ikke Skype i Namdalsavisa? Og legg merke til det lille Skype-bildet der reporterne får lurt seg inn i form av nyskapningen Skype-bildebyline: Hvorfor har journalisten på seg lue hjemme hos Rigmor Andersen? Eller er de ute når de snakker via Skype? Hvorfor dytter fotografen inn fotoapparatet sitt i profilbildet? Har de bare lagt inn et bilde av seg selv i ettertid? Hva er det som skjer?

3. Røykekuttbildebyline.
Nettredaktør Arne Kongsnes i Romerikes Blad skal slutte å røyke. Klart det er en sak! Vi kommer for øvrig sterkere tilbake til denne bylinesterke avisa allerede i morgen.

4. Ut og teste skiløype-bildebyline.
Nordlys’ Danny J. Pellicer er tydelig inspirert av Aftenposten-journalist Erlend Nesje og hans sprintduell med Petter Northug, bortsett fra at verken Northug eller noen andre skiløpere kunne stille. Så da blir det fire bilder av Pellicer i ensom majestet, over to sider. Takk til @staales1.


5. Firedobbel Storbyskratt-bildebyline.
Brønnøysunds Avis er ikke lenger bare den første norske avisa som gikk på nett, høsten 2010 ble deres lokalprofil udødeliggjort av Harald Eia i flere innslag i Storbynatt.

Dette førte til økt trafikk på nettsidene og flere Storbynattt-oppslag i Brønnøysunds Avis, og det hele kulminerte med en sketsj der Eias BA-journalist dro til Oslo – og nyhetsredaktør Matti Riestos pilgrimstur til Oslo for å lage reportasje om Storbynatt.

Ikke bare fant han en lokal vri i form av Storbynatt-redaksjonens Karl Erik Brøndbo, opprinnelig fra Overhalla, han klarte også å lure inn hele fire bilder av seg selv i reportasjen.

Bonus 1: Dadaistisk bildebyline.
Stein Eriksen blogger på Norskmusikk.org, og har et nærmest dadaistisk forhold til bylinesjangeren.

Fra Wikipedia: «Dada var en nihilistisk og antiestetisk bevegelse som oppsto som en samfunnskritisk aksjon mot det etablerte i Frankrike, Sveits og Tyskland under første verdenskrig. Både krigens redsler og forakten for det borgerlige samfunnet var viktige motivasjonsfaktorer for de dadaistiske kunstnerne. Dadaistene baserte sin virksomhet på planlagt irrasjonell adferd, anarki og kynisme, samt en avvisning av alle regler for skjønnhet og sosial organisasjon.» Takk til @eik.


Bonus 2: En bildebyline-klassiker til glede for nye lesere.

Lise Åserud, mangeårig Scanpix-fotograf, fortalte nylig fagbladet Journalisten om hvordan hun fikk seg fast jobb. Hun tok nemlig bilde av seg selv mens hun hoppet i strikk. «Et av argumentene skal ha vært at ‘en som tør å stikkhoppe slik i jobben, fortjener jammen fast stilling!'». Jævla bra byline, Lise, sier vi.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

6 svar på “Jævla bra byline 24: Lokalavis spessial”

Hehe, ingen bra byline unnslipper redaksjonens falkeblikk. Nesten ingen, i alle fall…

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..