Kategorier
Mat

Tacofredag i D2

Én dag for seint for Cinco de Mayo, men i tide til tacofredag: I morgendagens D2 får du vite alt du ikke har turt å spørre om når det gjelder den norske tacohistorien. Visste du for eksempel at de første tacoskjellene kom til Norge allerede i 1971? Her får du litt bonusmateriale: Tre tacointervjuer det ikke ble plass til i saken.

I D2 fredag 6. mai kan du, i tillegg til historien om hvordan taco ble Norges nasjonalrett, også annet lese tacoenquete (taquete?) med følgende notabiliteter: Lydverkets Asbjørn Slettemark, skøyteløper Edel Therese Høiseth, professorene Thomas Hylland Eriksen og Runar Døving, håndballspiller Kari Mette Johansen, rallyess Petter Solberg og Kvelertak-vokalist Erlend Hjelvik.


Old El Paso anno 1980. FOTO: OLUF LORENTZEN A/S

Her er «the ones that got away»: Rosenborgs scoringsmaskin Harald Martin Brattbakk, sandvolleyballspiller Iver Horrem og fotballandslagets Ane Stangeland.


FOTO: RBK.NO

Tacoelsker: Harald Martin Brattbakk
Hvem? Den tidligere Rosenborg-spilleren er tidenes målscorer i norsk eliteserie, med 166 mål.
Hvorfor? – Å spise taco er veldig sosialt. Man sender mais, ost og rømme til hverandre, og spiser med hendene. Det er en veldig lite posh rett, og så kan man spise restene når ungene ikke vil ha det til kveldsmat,
Hvordan? – Taco er en enkel rett å lage og en enkel måte å være sosial på. I Rosenborg-tiden hadde vi lett treninger på mandager, med påfølgende middag og spillermøte. Ofte var det taco. Og de største tacospiserne var Erik Hoftun og Jørn Jamtfald, du måtte handle godt inn hvis de kom på besøk.
Tacoregler? – Vi bruker aldri agurk, og har en forkjærlighet for taco tubs. De går det an å få i seg i noen munnfuller uten søl. Og minstemann vil ikke ha kjøtt, bare mais, ost, paprika, tomat og rømme.
Når er taco feil? – Når du inviterer på middag uten unger? Vi har et vennepar, der den ene er utdannet kokk og driver restaurant i Trondheim. De flirer av oss når vi serverer taco, for de bruker ikke det. Men når ungene deres er på besøk hos oss, blir de kjempefornøyde for å få taco.
Taco på date? – Du skal være kanontøff hvis du serverer taco på første date. Da har du ryggrad! Det hadde ikke jeg.


FOTO: WIKIPEDIA

Tacoelsker: Iver Horrem

Hvem? Sandvolleyballspiller, best kjent som partneren til Bjørn Maaseide.
Hvorfor? – Utenom mors mat, er taco definitivt det jeg hadde valgt hvis jeg måtte velge et siste måltid, Jeg er veldig glad i meksikansk mat generelt, og taco er en miks av alt. Enkelt å lage, og relativt sunt.
Hvordan? – Kjøttdeig eller kyllingfilet, løk, agurk, tomat, salatblader, mais, rømme, ost, salsasaus og krydder, lefser og tacoskjell.
Tacoregler? – Det bør absolutt være Santa Marias krydderblanding og salsasaus. Alt som er «sweet & sour» er ut!
Når er taco feil? – Til frokost. Og hvis man har ansvaret for maten på Fremskrittspartiets landsmøte, de er jo så glade i det «norske».
Taco på date? – Jeg kan godt invitere til taco på første date, er nok ikke tacoen det står på uansett. Men jeg har faktisk ikke spist taco med kjæresten ennå …

Tacoelsker: Ane Stangeland Horpeland
Hvem? 106 landskamper i fotball, sølvmedaljevinner fra EM i 2005 og fjerdeplass i VM i 2007. Kåret til årets spiller i 2007.
Hvorfor?
–Da jeg spillte fotball, hadde jeg taco fast hver fredag. Det var helt fantastisk å komme hjem etter fredagsøkten, sette seg i sofaen foran tv og nyte tacomiddagen. Det er en lett, rask og enkel rett som smaker utrolig godt! Men etter så mye tacospising er jeg blitt litt lei. Nå har jeg kanskje taco en dag i måneden, eller mindre. Men for meg er taco fortsatt et fredagsmåltid.
Hvordan?
– Idealtacoen er tortillalefser med karbonadekjøttdeig med hot krydder og hot salsa, ost, agurk, tomat, mais, ananas, rømme og guacamole. Tacotubs kan erstatte lefsene, og jeg kan også ha kylling istedenfor kjøttdeig.
Tacoregler?
–Jeg har eget tacoservise fra Sagaform, som førte et tacoservise jeg begynte å samle på, men som ikke lenger er å finne i butikkene. Jeg har tallerkener, skåler, fat og bestikk formet som chilier, og glass med samme mønster som resten av serviset.
Når er taco feil?
– Jeg synes ikke taco er det samme ute på restaurant eller i utlandet, men et fantastisk alternativ når en er matlei. Den ferdige guacamolen vi kan kjøpe på boks er forferdelig!
Taco på date?
  – Taco er ikke noe vi spiser på første date. Men det gikk ikke lenge før mannen min fikk servert taco etter at vi møttes.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

4 svar på “Tacofredag i D2”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..