Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 26: Endelig!

Hele jævla bra byline-føljetongen har jo selvsagt handlet om én ting: Min egen misunnelse over at jeg ikke får briske meg med min egen feiende flotte bildebyline i halvfigur og farger. Men i dag får jeg endelig vist meg fram!

(Flere jævla bra bylines her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her og her.)

1. Skjenking av kilder-bildebyline i halvfigur og sober svart/hvitt.
I D2 fredag 6. mai skriver jeg norgeshistorien om taco, og i den anledning inviterte vi en gruppe tacoelskere på tacofest. Men verken fotograf eller kokk hadde tenkt særlig på drikkevarer, så da måtte jeg sprinte bort på nærmeste Kiwi for å kjøpe påfyll av meksikansk øl og cola.

Dette bildet er knipset idet jeg ankommer fra butikken, og setter flaskene på bordet. Jeg står øverst til venstre, mellom professor Thomas Hylland Eriksen og Kvelertak-låtskriver Bjarte Lund Rolland.

Så jævla bra byline, Øyvind! Vel blåst, det var meg vel unt. Men, jeg sitter likevel igjen med en tvetydig følelse. For tenk om jeg hadde jobba i en skikkelig tabloidavis, da ville jeg garantert fått bylinebilde med full texmexpakke: sombrero, løsbart og poncho.

For øvrig kan jo dette bildet trekkes fram i kommende debatter der journalisters skjenking av sine kilder kommer opp som tema. Men sportsjournalister, ingen av idrettsfolkene på fotosesjonen rørte ølflaskene. De nøyde seg med cola. Øl er for rockere og akademikere.


2. Manipulert sveitserbart-bildebyline.

VGs hockeyreporter Øystein Jarlsbo lovet å anlegge sveitserbart dersom Norge slo Sveits i VM. Men sveitserbart blir ikke anlagt på én dag, så inntil videre må vi nøye oss med denne datamanipulerte utgaven i den fantastiske titulerte kommentarsaken «Sorry, gutter – HELT KO-KO av meg» (med et sveitsisk gjøkur i bakgrunnen).

Dette er tabloidjournalistikk av beste skuffe, men hvor lang tid tar det før vi den offisielle sveitserbartbildebylinen?


3. Fotograf-som-illustrasjon-på-tapte-kilo-bildebyline.

Denne var kreativ! I Østlendingens gladsak om politiker Rune Stenseth, som slanket bort over 50 kilo, forsto avisas utsendte raskt at vekttapet lettest kunne illustreres ved hjelp av fotograf Anita Høiby Gotehus, som nesten veier 50 kilo.

Neste skritt blir å illustrere budsjettsaker i form av antall journalistårslønner.


4. Røykekutt-bildebyline. En bylineklassiker til glede for nye lesere.

Tidligere denne uka skrev vi om røykekuttbildebylinen til Romerikes Blad-redaktør Arne Kongsnes, illustrert i form av hans siste røyk. Dagbladets Astrid Melands røykekuttbildebyline er i form av den tidløse klassikeren nå-knekker-jeg-min-siste-røyk-i-to-illustrasjonsbilde.


5. På motsatt banehalvdel-bildebyline. En bylineklassiker til glede for nye lesere.
DN.nos altmuligmann Audun Schjølberg Ulshagen har en mørk fortid i magasinbransjen. Blant annet fra Woman-spalta «Audun tester dameting», der det å putte agurk over øynene så definitivt kvalifiserer til fisk-på-land-tanken bak spalta.


6. Fergie-audiensbildebyline. En bylineklassiker til glede for nye lesere.
D2-kollega Simen Vågsland Gonsholt fortalte nettopp at han var sjeleglad for at hans audiens med Sarah «Fergie» Ferguson ikke var snappet opp av jævla bra byline-redaksjonen. Ikke før nå, i alle fall. Legg merke til at desken var så ivrig etter å få med journalisten sentralt i bildet at Fergie havnet midt i bretten. Ikke akkurat det gylne snitt dette…


Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Jævla bra byline 26: Endelig!”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..