Kategorier
Musikk

Politikk Grand Prix

I anledning Stella Mwangi og resten av Eurosong 2011, min 2006-sak om konkurransens politiske aspekter. Eurosong er kitsch i vest, og en søknad om å bli med i det europeiske kulturelle fellesskapet i øst. Les mitt 2004-intervju med Stella Mwangi her.


FOTO: EUROVISION.TV

[2011-kommentar: Dagbladet ser allerede en mulig årsak til at Stella Mwangi vil slite: «Vi liker Stella, men vil hun møte rasefordommer som gir seg uttrykk deler av Øst-Europa?,» skriver Anders Grønneberg i sin anmeldelse.]

Luiz Ejlli stirrer ensomt inn i peisen, omgitt av en gjeng gubber i tradisjonelle folkedrakter. Kameraet sveiper over store hoteller og innbydende strender, mens gubbene danser ved et svømmebasseng.

Det er første gang Albania er med i Eurosong, som vi fortsatt kaller Melodi Grand Prix, og videoen til «Zjarre ftohtë» skal selge både Ejlli og hele Albania inn til resten av Europa.

– De fleste landene i Øst-Europa har samme oppfatning av Eurosong som Norge hadde på fram til og med 1980-tallet. Det er et underholdningsprogram, men de tar det svært alvorlig. Det har med nasjonalt stolthet å gjøre, tror ekspert Jostein Pedersen.

Inngangsbillett til EU
Etter at Estland vant finalen i 2001 har Eurosong i stadig større grad symbolisert inngangsporten til det nye Europa for statene i Øst-Europa. Jernteppet og den kalde krigen er fordunstet, og isteden handler det om popmusikk, markedsøkonomi, kulturkamp og glitrende gevanter. I år er 16 land som tidligere lå skjult bak jernteppet med i kampen om seieren i melodikonkurransen.

– I Øst-Europa har Eurosong stor politisk betydning, og anses som en av flere mulige inngangsbilletter til EU-medlemskap. Det er derfor Albania markedsfører seg som en turistnasjon. Konkurransen er et middel for å vise Europa at man er et sofistikert vestlig land, og når land som Estland og Ukraina vant, og måtte arrangere den tv-sendte finalen, var det både en sterk opplevelse og viktig utfordring, mener Pedersen.

På tross av deltagelse fra Israel, Tyrkia og Jugoslavia har Eurosong alltid vært popmusikkens lekegrind i Vest-Europa, men selv om konkurransen fortsatt står sterkt i Sverige, Tyskland og BeNeLux-landene har populariteten falmet og konkurransen har i større grad utviklet seg til et musikalsk freakshow.

Parallelt med den fallende interessen i vest har showet fått nytt blod etter at de kommunistiske regimene falt, og nye kringkastere søkte medlemsskap den europeiske kringkastingsunionen EBU.

Offentlig støtte
Vannskillet kom i 2001, da Tanel Padar og Dave Benton vant finalen for Estland med låta «Everybody». Like etter seieren økte EU-støtten kraftig i det tidligere mest unionsskeptiske av de nye søkerlandene.

«Estland sang seg ut av Sovjetunionen. Nå skal vi synge oss inn i Europa,» sa daværende statsminister Mart Laar, og da Estland året etter gjennomførte en prikkfri finale for 50 millioner kroner – mer enn det totale årsbudsjettet for estisk tv – sto det nye Øst-Europa fram som både selvsikkert og moderne.

– De vesteuropeiske landene har nok større behov for å vise at de anser konkurransen som en lek og et karneval, som Islands bidrag i år, eller de vil bryte totalt med det som blir oppfattet som typisk Eurosong-stil, som årets finske bidrag. Det er imidlertid viktig å huske at den ironiske tilnærmingen i bidragene ikke bare er forbeholdt artister fra såkalt gamle medlemsland, sier Hilde Arntsen, forsker ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

– Som tv-sending blir Eurosong nemlig tatt svært seriøst i Øst-Europa. Statlige midler bidrar ofte for at finalen skal tilfredsstille EBUs krav til tv-produksjonen, for å vise fram landets ulike sider som turistnasjon, for å tiltrekke seg utenlandske investeringer og for å øke folks bevissthet om fordelene ved vertslandet. Eurosong kan dermed fungere som en medieformidlet arvtaker til de tidligere verdensutstillingene der ulike landene viste fram sine tekniske framskritt.

Arntsen har sammenlignet finaleshowene i Oslo i 1996, Tallin i 2002 og Riga i 2003, for å si noe om etableringen av nasjonal identitet og europeisk felleskap.

– For mange land har deltagelse handlet om en tilnærming til det europeiske kulturelle fellesskapet, og å bryte ned de gamle barrierene mellom øst og vest. Ved å delta tar landene avstand fra tida bak jernteppet, samtidig som vinnerne får vise at de kan håndtere et så stort tv-show, at de kan kodene i et større mediemarked – og dermed også vise at de kan håndtere andre utfordringer.

Poprevolusjon
Latvia styrket tendensen da de vant i 2002, men da Ukraina stakk av med seieren i 2004 så vi et nytt politisk aspekt ved Eurosong: Finalen på hjemmebane året etter ble et virkemiddel i den innenrikspolitiske maktkampen, og i finalen ble Ukraina representert av raptrioen Greenjolly med låta «Razom nas bagato».

Dette var en hyllest til president Viktor Justsjenko, og tidligere brukt som frihetshymne i Kievs gater under den oransje revolusjonen. Men siden EBUs regelverk forbyr politikk, religion og sterke meningsytringer i Eurosong, måtte trioen barbere bort tre ord fra låta – blant annet navnet til Justsjenko.

– Eurosongs politiske betydning har aldri vært like tydelig som under finalen i Kiev, bare seks måneder etter den oransje revolusjonen. Vi i den norske delegasjonen arrangerte et lite 17. mai-tog før finalen, og folk sa til oss at hvis dette hadde skjedd før revolusjonen ville de ha blitt skutt. Finalen ble sendt på storskjerm på revolusjonsplassen foran 300.000 mennesker, og Ruslana som vant året før er i dag et nasjonalt ikon, forteller Jostein Pedersen.

Han mener også flere av de østlige bidragene utmerker seg med et større nasjonalt særpreg, og markant påvirkning fra folkemusikk. Hilde Arntsen ser også det paradoksale i at deltagerlandene må framheve sine nasjonale særtrekk for å bli en del av fellesskapet.

– Man kan spille på det nasjonale og det regionale for å bli lagt merke til, eller man kan forsøke å finne en Eurosong-stil i musikk og framførelse der fokus på artistens kropp ofte er framtredende. Det er litt av et paradoks, at for å forsøke å synes i den europeiske sammenhengen må man samtidig vise fram egenarten sin. Samtidig bør det ikke være for annerledes. Det er en hårfin balanse mellom å vise egenart og å høre til i fellesskapet.

Få nabostemmer i øst
I forkant av folkeavstemningen om den nye Europagrunnloven i 2005 fikk nei-siden i Nederland et ekstra løft. Valgforskere mente årsaken var at østeuropeerne hadde stemt på hverandre i Grand Prix-finalen slik at Nederlands Glennis Grace røyk ut i semifinalen. Samtidig viste ny forskning at slike nabostemmer er langt mer utbredt i vest.

Forskningsrapporten How does Europe Make Its Mind Up? Connections, cliques, and compatibility between countries in the Eurovision Song Contest kom ut rett før fjorårets finale, og viste at nabostemming er et utbredt fenomen i Grand Prix.

Blant de beste naboene fant forskerne Sverige/Danmark og Hellas/Kypros, mens Norden som helhet var den best samkjørte gruppa av flere enn to land. Derimot viste det seg at det var langt færre vennskapsbånd mellom nabolandene i Øst-Europa. Der kunne ikke forskerne påvise tilsvarende systemer i stemmegivningen.

Opprinnelig publisert i Ny Tid.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Politikk Grand Prix”

Her trodde jeg faktisk du siktet til følgende historie. Under Moskva-OL var ro-arenaen i Tallin. Den finske nasjonalsanegn ble spilt. Den finske og den estiske ansjonalsangen har samme melodi. Alle esterne på tribunene sang estiske teksten, til Sovjets store irritasjon, men det var lite de kunne gjøre med alle TV-kameraene som vitner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..