Oslo Comics Expo-uka, dag 4: Inga Sætre er en av gjestene på årets festival. Hennes tegneserieroman Fallteknikk kommer senere i sommer, her er mine anmeldelser av Møkkajentene imens.
Inga Sætre
Møkkajentene: Varmere kaldere varmere kaldere
Jippi Forlag 2004
5/6
Bittersøt og dagbokaktig hverdagsrealisme.
Møkkajentene til Inga Sætre er på mange måter antitesen til Charlie Christensens Arne And. Der sistnevnte spinner rundt ensomme menn som fordriver tiden med å diskutere, gå på fylla og sikle etter uoppnåelige damer, handler Møkkajentene om jenter som diskuterer, gremmer seg og snakker om gutter det er blitt slutt med. Der Arne And er en vorspielserie, er Møkkajentene en dagen derpå-serie.
Inga Sætre jobber til daglig som animatør, men opplevde stor suksess med sitt selvutgitte hefte om Møkkajentene i 2002. Oppfølgeren er gitt ut av Jippi Forlag, og er blitt en svært god start på serieåret 2004.
Sætre har ikke skrevet noen sammenhengende historie, isteden rommer bladet løsrevne episoder, samtaler, tekster og underfundigheter – omtrent som en illustrert dagbok.
Guttene er like lite synlige i seriene som jentene er det i Arne And, og tematikken spinner rundt kjærlighet, gutter, usikkerhet, sex og shopping. Det står i fare for å bli snevert i lengden, men når det allikevel ikke blir det, skyldes det i stor grad Sætres ærlighet og evne til å komme opp med bittersøte betraktninger og sår hverdagsfilosofi. Trolig høy gjenkjennelsesfaktor for jentene, mens guttene får en gyllen anledning til å spionere på hvordan jenter tenker, og snakker sammen.
Den naivistiske streken og hverdagslige tematikken gjør at Møkkajentene minner om alt fra Kim Hiorthøy via franske Claire Brétecher og den svenske selvbiografiske serieskaperen Åsa Grennvall. Men Inga Sætres serier renner fremfor alt over av så mye personlighet at det neppe blir lenge til hun bryter ut fra serieundergrunnen, og gjør seg kjent for et større publikum.
La oss håpe hun får sjansen til å gjøre det i tegneseriemediet.
Inga Sætre
Møkkajentene 3: Mye onsdag og litt helg
Jippi Forlag 2006
3/6
Det står stille for Møkkajentene.
Møkkajentene: Varmere kaldere varmere kaldere var en av 2004s beste tegneserier, så hvorfor blir denne oppfølgeren en nedtur når den følger samme mal? Vi får små vignetter og bittersøte samtaler jenter imellom, med sex, kjærlighet og hverdagsirritasjoner som tema – fortalt med naivistisk strek og rufsete teksting.
Oppskriften er kanskje den samme, men oppfinnsomheten og fortellergleden har falmet og poengene er mer forutsigbare. Kanskje Sætre har gått tom for temaer, eller kanskje har regelmessigheten forvandlet serien fra et overskuddsprosjekt til et ukentlig ork (heftet rommer i hovedsak serier fra Morgenbladet)?
Møkkajentene har fortsatt sjarm, bevares, men følelsen minner om tiden når den første forelskelsen nedkjøles og irritasjonen over hverandres små uvaner melder seg.
Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.
Bonus: Hva leser du nå, Inga? (Ny Tid 2006)
HVEM: Inga Sætre, aktuell med tegneserien Møkkajentene 3: Mye onsdag og litt helg.
AKKURAT NÅ: Det siste jeg leste var den nye tegneserien til Flu Hartberg, English Conversation. I tillegg leser jeg en masse barnebøker, mest Tove Jansson og Roald Dahl.
ETTERPÅ: Da skal jeg lese ut en bok av Daniil Kharms, som heter Knakk. Og så holder jeg på med Karl Ove Knausgårds En tid for alt, som jeg ikke slutter å lese i, men som jeg aldri kommer meg gjennom.
Bonus 2: Tegn.no-notis om debuten.
«Det irriterer meg at det er så få jenter som er serieskapere,» sier Inga Sætre, til daglig animatør i selskapet Mikrofilm, til Aftenposten Aften. Nå gjør hun noe med saken, og gir ut serieheftet Møkkajentene: Pøh på Commando Publishing.
Sætre sier hun selv har sansen for Karine Haaland, men synes ikke Lise Myhres Nemi er noe godt bilde på hvordan jenter er. Kanskje derfor er Møkkajentene mer hverdagslig enn Nemi, og Sætre har en naivistisk strek som minner om Anna Fiske og svenske Johanna Rubin Dranger. Førsteopplaget på 300 er allerede utsolgt, men et nytt opplag på 200 er allerede trykt opp.
7 svar på “Sårt og nært med Inga Sætre”
[…] slik antologi holdes oppe av evnen til å få tak i og dyrke fram nye navn, og her gjør spesielt Inga Sætre (som også har gitt ut soloheftet Møkkajentene), Øystein Runde og Christian Hartmann svært gode […]
[…] blir langt fra alene. På Pecha Kucha får vi selskap av Inga Sætre, Sindre Goksøyr, Øystein Runde, Flu Hartberg og tegneseriedebutanten Odd-Magnus […]
[…] du kommer nok også til å se Ronja Berge, Martin Ernstsen, Kim Holm, Håvard Johansen, Geir Moen, Inga Sætre, Esben Titland eller Marte Thingstad i hyllene til ditt lokale bibliotek i årene som kommer. […]
[…] Inga Sætre er kjent for Møkkajentene og tegneserieromanen Fallteknikk, som vant Brageprisen og ble nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Mer her. […]
[…] Elling har malt, Jason og Inga Sætre har laget tegneserier, Johan H. Andresen jr. har funnet fram Corto-bysten laget av Kjell […]
[…] seg med flotte samlinger, mens Flu Hartberg, Håvard S. Johansen, Tor Ærlig, Jens K. Styve, Inga Sætre, Øyvind Lauvdahl og Henry Bronken ledet an i kretsen av serieskapere som fortjener større […]
[…] Les mitt intervju i dagens D2. Sjekk også ut mine Møkkajentene-anmeldelser. […]