Kategorier
Hiphop Musikk

Screwed & chopped: Sirupsrytmer fra Texas

Bergensrapperen Black har med Crazy Love (Special Edition: Screwed) laget Norges første screwed & chopped-album, etter at Oral Bee ble den første norske rapperen som ble utsatt for behandlingen på Baby Bash’ Tha Smokin’ Nephew i 2004. Men hva er egentlig screwed & chopped, og hvordan kan en død hostesaftmisbruker fra Houston prege de amerikanske hitlistene?

(Denne saken sto på trykk i Ny Tid i 2006. Mer om Texas-rap her. Og mer om sørstatsrap her.)

Har du fått med deg de siste singlene til Beyoncé og Gwen Stefani? Begge får hjelp av den selvsikre rapperen Slim Thug, som klatret til andreplass på den amerikanske salgslista med soloalbumet Already Platinum. Nå er han booket til Quartfestivalen 2006, og sammen med bysbarn som Bun B, Mike Jones, Chamillionaire og Paul Wall satte han Houston, Texas ettertrykkelig på hiphopkartet i 2005. Et av de merkeligste musikkfenomenene fra det siste tiåret fulgte med som en nisse på lasset: «Screwed and chopped».

I Mike Jones-låta «They Don’t Know» gir Houstons hvite raphåp Paul Wall en leksjon i alt vi utenforstående ikke vet om Texas-rap, der han blant annet sier «you don’t know about DJ Screw» og «We listen to music screwed and chopped, down here in this lone star state». Og du skal være godt skolert i sørstatsrap for å kjenne musikken og historien til Robert Earl Davis (1971–2000). Som DJ Screw satte han store musikalske spor etter seg, spor som nå er synlig helt på toppen av de amerikanske salgslistene.

Den lavmælte dj-en skapte seg et navn i Houstons gryende hiphopmiljø på 1990-tallet ved hjelp av sine særegne remikser, gitt ut på hundrevis av kassettutgivelser. Han skrudde ned tempoet, hakket opp tekstlinjer, og scratchet så sakte at musikken nærmest stoppet helt opp. Resultatet høres ut som en krysning av en analog kassettspiller med dårlig batteri og en vinylplate med hakk i, og da jeg ved en tilfeldighet snublet over min første «screwed and chopped»-plate, en remiks av albumet Space Age 4 Eva av Memphis-duoen 8Ball & MJG, gikk jeg sporenstreks tilbake til butikken for å klage. For her måtte det være noe alvorlig galt.

Som så ofte ellers i popmusikken har den musikalske utviklingen gått hånd i hånd med rusmiddeltrender, og på 1990-tallet ble sterk hostesaft med kodein, på slang kalt «sirup», et populært rusmiddel i sørstatene. Screws musikk akkompagnerte den hallusinatoriske rusen fra hostesaften, og begge deler fikk brukeren til å føle at verden sneglet forbi i slow motion. Fenomenet ble landskjent da gruppa Three 6 Mafia fikk en hit med «Sippin’ On Some Syrup» i 2000 – samme år som DJ Screw døde av en overdose hostesaft, bare 30 år gammel.

Men sirupsrytmene og manipuleringene av musikken lever i høyeste grad videre, og det seige uttrykket har påvirket utviklingen av hiphop i USAs sørstater. Etter at Universal som første multinasjonale plateselskap slang seg på trenden med en «screwed and chopped»-utgave av David Banners Mississippi: The Album i 2003, slippes stadig flere album fra USAs sørstater nå i to versjoner – en normal og en «screwed and chopped»-versjon.

I tillegg er stilen blitt et virkemiddel som dukker opp i partier av låter, på linje med en gitarsolo. Refrenget i «Still Tippin’» av Mike Jones, «Diamonds» av Slim Thug og «Sittin’ Sidewayz» av Paul Wall står alle i dyp gjeld til DJ Screw.

Slim Thug
Already Platinum
Star Trak/Universal 2005
Quart-aktuell Houston-kjempe slippes nå i Norge.

Paul Wall
The People’s Champ Limited Edition
Swisha House/Universal 2005
Med «screwed & chopped»-plate som bonus.

DJ Screw
3 ‘N The Mornin’ Part Two
Big Tyme Records 1996
Offisiell cd-utgivelse fra originalen.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

7 svar på “Screwed & chopped: Sirupsrytmer fra Texas”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..