Jeg har laget en Wimp-spilleliste med norske hiphopøyeblikk. Hovedtyngden ligger på de størst, første og viktigste låtene fra de mest kjente artistene.
Jeg spenner sjangergrensen fra Warlocks og Salvador til Multicyde og Ravi & DJ Løv. Sjangerknusere som Name og Chris Lee er også med. Alle springer ut fra det norske hiphopmiljøet, og ville hatt en naturlig plass i en oppdatert utgave av Hiphop-hoder. Husk også at flere artister og låter ikke er å finne i Wimp, men start hatin’ & appreciatin’ i kommentarfeltet.
Hvem har jeg glemt og oversett?
Noen artister og låter jeg savner i Wimp: A-Team, B.O.L.T. Warhead, Salvadors solodebut, Oral Bee, Big Ice, Fremmed Rases debutalbum («Råne» ville ha vært selvskreven her), LidoLido, Vågsbygd Handy, A-laget og Dreamon. Sjekk ut mer om de tre sistnevnte her. 2010s beste norske hiphopøyeblikk her.
Og dette er teksten jeg skrev til Wimp:
De første norske hiphopplatene kom i 1990, med gruppa A-Team (aka B.O.L.T. Warhead) fra Oslo i spissen. Da de ga seg i 1994, ble Tommy Tee den nye kongen på haugen. Han spilte hiphop på radio, drev sitt eget plateselskap og knyttet til seg rappere som Warlocks og Opaque fra Oslo, Son of Light (aka N-Light-N) fra Mandal og Diaz fra Jessheim. Alle rappet på engelsk. Kristiansand-gruppa Darkside of the Force og poprapperne i Multicyde var de eneste konkurrentene.
Tee Productions beholdt ledertrøya fram til 2000, da rapping på norsk slo gjennom. Gatas Parlament, Pen Jakke og Klovner i Kamp skrev norskspråklige tekster fra sin egen virkelighet. Jørg-1 fra Bodø (Tungtvann), Fremmed Rase fra Trondheim, Spetakkel fra Bergen, Side Brok fra Ørsta og Jaa9 & OnklP fra Lillehammer viste at man kunne rappe på flere dialekter.
I 2002 slo engelskspråklig rap tilbake, med Paperboys og Madcon i spissen. Året etter kom duoen Equicez, som rappet på norsk, spansk og engelsk. I dag er ikke språk avgjørende for suksessen. Karpe Diem er blitt folkehelter med norskspråklig rap, mens Madcon har erobret Europa med engelske tekster og en fengende miks av hiphop, pop & r&b.
Hiphop har inntatt poplistenene, og i dag handler det vel så mye om å skrive tekst og lage musikk som fenger et stort publikum som å representere de fire hiphopelementene. Både for gamle helter som Tommy Tee, Paperboys og Joddski, sjangersurfere som Name, Samsaya, Ravi og Chris Lee, og sultne ferskinger som Lars Vaular, LidoLido, A-laget, Jesse Jones, Envy og Dreamon.
Ett svar på “Reinspikka hiphop: En Wimp-spilleliste”
[…] Holen lagar “Reinspikka hiphop” speleliste med norsk […]