Kategorier
Film Tegneserier

Når Wolverine går solo

En oppfølger til gårsdagens X-Men Spessial: Wolverine er en av de mest fascinerende medlemmene i X-Men, men solokarrieren er høyst ujevn. På den ene siden av vi blinkskudd som 1982-miniserien av Chris Claremont og Frank Miller, og på den andre siden… Vel, har du sett filmen?

Erik Larsen, Lenil Francis Yu m.fl.
Wolverine nr. 1
Egmont Serieforlaget 2001
1/6

Fullstendig meningsløst.

Med X-Men-filmen i front opplever forlaget Marvels superhelter en aldri så liten renessanse her til lands. Men dersom Egmont insisterer på å gi ut slikt rask som dette, blir det et kortvarig comeback.

Det er altså Wolverine, den lille hissigproppen med de sylkvasse klørne, som er stjernen her. Intet rart valg, for kanadieren er en av de mer karismatiske og populære av X-Men-figurene. Men hvorfor i alle dager man har valgt å lansere Wolverines soloeventyr med to innholds- og meningsløse historier som her, er mer enn jeg klarer å fatte og begripe.

Problemet med de fleste X-Men-seriene er at de ofte er begravet i referanser til tidligere eventyr, og krever nesten leksikalsk bakgrunnskunnskap fra sine lesere. Her flyr det av referanser til tidligere bedrifter, i såpass stor grad at framdrift og historie nesten blir fraværende. Og at redaksjonen ikke gidder å skrive en slags forklaring/innledning til seriens bakgrunn og hovedpersoner, vitner bare om manglende respekt for leserne.

Men først og fremst er det utvalget av historier som svikter. Du skal være ganske hardbarka X-Men-fan for å ha glede av dette.


Daniel Way, Javier Saltares og Mark Texeira

Marvel Spesial nr. 1: Wolverine
Schibsted Forlagene 2007
5/6

Snikt! Wolverine endelig i eget (nesten) blad.

Helt siden han ble med i X-Men i 1975 har Wolverine vært en av Marvel-universets mest populære superhelter, og i 2008 kommer etter planen også filmen. Da er det naturlig at Wolverine og X-Men annethvert nummer skal dele på plassen i Schibsteds tredje Marvel-hefte.

Balansegangen mellom mystikk og avsløring av Wolverines forhistorie har vært utfordringen i alle soloseriene hans – helt siden miniserien til Chris Claremont og Frank Miller fra 1982. Denne historien er fra det ferske amerikanske bladet Wolverine: Origins, som graver dypere i superheltens fortid, etter serier som Weapon X, Origin og House of M.

Godt fortalt og glitrende tegnet, men Schibsted burde ha kastet ut ”artikkelen” om Ghost Rider-filmen til fordel for en langt grundigere forklaring om hva som har skjedd tidligere og historiens mange bifigurer.

Bonus: Tegn.no-notis.


Wolverines fortid avsløres
Med Origin vil Paul Jenkins og Andy Kubert endelig fortelle historien X-Men-fans har drømt i mange år: Opphavshistorien til Wolverine. Figuren ble skapt som en bifigur i Hulk, men utviklet seg til en av USAs mest populære superhelter etter at Chris Claremont skrev han inn i X-Men. Men historien til Wolverine har alltid vært gåtefull. Origin utgis i seks numre fra Marvel Comics.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Når Wolverine går solo”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..