Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 28: Glam vs. harry

Costume viser konkurrentene hvor skapet skal stå, og kliner til med superglamorøs fellesbildebyline av redaksjonen. Klassekampen drar på sydentur.

(Flere jævla bra bylines her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her og her.)

1. Vanity Fair-style bildebyline av hele jævla redaksjonen.
I ethvert magasin ligger det såkalte Vanity Fair-bildet og lurer som en stadig tilbakevendende trussel: Når får en eller annen den lyse ideen om å samle et eller annet utvalg med kjendiser, stjerner og fremadstormende i et fotostudio, en t-banevogn eller et ærverdig hotellrom for et lekkert dandert og nøye planlagt fellesbilde? Jeg har gjort dette to ganger, og vet at det som regel er et helvete å organisere.

Dette vet også Costume, som kom opp med følgende geniale idé: Hvorfor ikke fotografere redaksjonen samlet, stylet og sminket slik at de ser ut som Kate Middletrons brudepiker? De går jo bare rundt og tråkker i redaksjonen likevel.

Og ikke nok med det: I femårsjubileumsnummeret til Costume får leserne også anledning til å oppfylle ønskedrømmen, nemlig å titte inn i garderobene til  tre av bladets egne ansatte: Moteredaktør Hege Aurelie Badendyck («lar seg gjerne inspirere av sesongens trender»), redaksjonssjef Sonia Huanca Vold («er ikke så glad i mye krimskrams») og webredaktør Hedda Marie Kaupang («jeg lar meg inspirere av musikk og festivalliv, mennesker jeg møter og bilder jeg tar».)

Over seks sider.2. Charterfeber-bildebyline med venner.

Etter denne glamoverdosen er det jammen bra vi har Klassekampen. Redaktør Bjørgulv Braanen har tidligere vært både Napoleon og Jesus, men i avisas sommerkampanje er han bare en helt vanlig sydenturist. Som ferierer med venner som Karl Marx, Cornelis Vreeswijk og Woody Allen.

3. Pretensiøs kronikkbildebyline.

Klassekampens kronikk- og debattsider er for øvrig en gullgruve når det kommer til å utforske hvordan «the chattering classes» liker å fremstille seg selv, fra fagforeningsledere til forfattere. Det er mange kreative beskjæringer og skyggefullte portretter med kunstnere som fingrer seg selv i ansiktet.
Forfatter Jo Eggen er en personlig favoritt med denne varianten: en bildebyline som signaliserer gravalvor i hver innskutte bisetning.
4. I mangel på god case-bildebyline.
«Er jeg lat, statsråd Hanne Bjurstrøm?» spør Aftenpostens Kjetil Østli. Han lar Oslo sykkelverksted ta seg av vårsjekken.

Et like påtrengende spørsmål er om han er lat fordi han ikke brukte en annen case enn seg selv? Kanskje han ikke fant så mange? Saken handler om at vi «kjøper oss fri fra det vi ikke gidder» og ”lever som grever”.

Men se på de harde tallene i saken: Overser ikke Aftenposten eventuelle overlapp, at de som får vasket huset er de samme som får vasket bilen? Koker ikke saken ned til at 73 prosent av oss aldri har kjøpt seg fri, eventuelt at 13 prosent har vaskehjelp?


5. Lokalkjendisjournalistbildebyline.
Dagbladets Kjartan Brügger Bjånesøy skulle skrive fotballsak for lokalavisa Marsteinen. De ville ha et lite bilde av journalisten som byline. Overraskelsen var derfor stor da bylinebildet ble blåst opp som eneste illustrasjon. Redaksjonen ble rett og slett blendet av at en DAGBLADET-JOURNALIST tok seg tid til å skrive for lokalavisa.
6. Stampebildebyline.
Vi Menns Torjus Dølo sjekker hvor mye penger han kan få på Lånekontoret for Omega-klokka si. Han hadde håpet å få nok til å «bli utørst og ganske full», men endte med 300 spenn. Takk til @mhjensen.

7. Enda et nytt magasin-bildebyline II.
Fikk du lyst til å gifte deg nå? Fikk du lyst til å kjøpe iPad?

8. Stivfrossent badebildebyline.

NRK Nordlands hedersmann Knut Folkestad tok på seg den kalde og skitne jobben med å innlede badesesongen i Bodø. Den slappe tittelen «Friskt bad for P1-programleder» til tross, saken er et oppkomme av jævla bra bylines og videosnutter. Se alt her. Takk til @glennsjo.

9. Artig spaltist-bildebyline.

Utdrag fra redaksjonsmøte i A-magasinet. Redaktør: «Hvem skal vi intervjue i ukas Spørsmål & Svar-spalte?». Rungende taushet. Redaktør: «Kom igjen, det må da være noen?» Idéfattig journalist: «Vi kan jo intervjue en av spaltistene våre, de stiller alltid opp. Kanskje han psykologen?» Redaktør: «Strålende idé. Bare sørg for at det blir tatt et nytt og artig bilde.»

10. Friskusglobetrotter-bildebyline i helfigur.

Dagens Næringslivs frilansere står i fare for å havne i skvis mellom friskuskravene fra DN Aktiv-redaksjonen og globetrotterkravene fra D2-redaksjonen.

Erik Møller Solheim gjør derfor sitt beste for å gjøre alle til lags ved å lansere en ny, flott serie om hvordan man raskest løper gjennom verdens fineste byer. Her er han i fint driv i Dag Solstads fotspor gjennom Berlin, slik at avtroppende litteraturansvarlig Ane Farsethås og påtroppende Etter børs-leder Sarah Sørheim også skal bli fornøyde. Totalt ble det fire bilder av Erik i D2, samt ett på forsida av selve avisa. Vel løpt!11. Slaraffenlandbildebyline i helfigur.

Mens D2-frilanserne svetter på Berlin-asfalten, tar vi fast ansatte livet mer med ro. Kollega Veslemøy Aga måtte steppe inn da fotografen trengte noen som kunne illustrere det avslappede hengekøyelivet man kan leve i den gryende turistperlen Sierra Leone. It’s a dirty job, but somebody’s gotta do it!
But two can play it that way, og jeg var først ute. Følgende hengekøyebilde fra Thailand har riktignok ikke de, kremt, estetiske kvalitetene som skal til for å bli trykket i D2. Men det var godt nok som bildebyline i mitt forord til Donald Duck & Co: De komplette årgangene. Så det så!
12. Da jeg møtte Ringo-bildebyline.
NRKs Beatles-fantast Bård Ose klarte å komme seg på «tomannshånd» med Ringo Starr, selv på en pressekonferanse med rundt 50 journalister. Begeistringen var såpass stor at det kan virke som det meste av tiden ble brukt til å fotografere jævla bra bylines. NRK-Bård til Ringo: «Min beste tid er nå!»
13. Lanounge-bildebyline
FHMs Jon Øksenholt har meldt seg på i kampen om å bli årets Lanounge, og slår samtidig et slag mot såkalt «ageism». Jævla bra byline-redaksjonen liker, og håper flere AD-er følger i FHM-Jons fotspor. Tør vi håpe på en egen lettkledd AD-kalender kanskje? Stem på Jon her.
14. Bokstavelig talt-bildebyline.
Ombrekker til misfornøyd journalist: «Ja, men spalten heter jo ‘Under streken’!».
15. Facebook-bildebyline av halve jævla redaksjonen.
Se, jeg er i avisa! Da Magasinet i Dagens Næringsliv skrev om Facebook og datasikkerhet fikk desken den lyse ideen å illustrere saken med Facebook-profilbilder av avisas journalister. De som ikek ville være med, kunne si fra, men etter sigende var det et ras av mail og bilder av journalister som ville være med. Hvor mange journalister kjenner du igjen?
16. Silhuettbildebyline over ni spalter.
Dagens Næringslivs Tore Gjerstad og Kristian Skard møtte investor og filantrop George Soros, og ble belønnet med en gedigen og skyggefull bildebyline over nesten to sider. Her har jeg manipulert bildet slik at vi blir kvitt trynet til Soros, og kan konsentrere oss om det viktigste: Ryggen til journalistene.
17. Bromance-bildebyline.
Hva er så dette? Nachspielbildet som ikke skulle ut på Facebook? Første smakebit fra bromancekomedien My Friend Dave? Nei, det er Playgirls Manns Martin Blekkerud som prøver å tungekysse Dave Grohl fra Foo Fighters/Nirvana. Takk til @Veiaaker.

18. Bursdagsbildebyline.
VG-seniorreporter Jan Ovind fyller år, og bursdagspresangen fra arbeidsgiver er ikke bare én, men fem jævla bra bylines på en helside. Saken? Jan Ovind fyller år, og intervjuer mannen og dama i gata om hvor mange år de tror han er. Superbonus: Dagsavisen-nestor Arne Strand klarer enda en gang å snike inn sin bildebyline på konkurrentenes sider (Se også blindpassasjerbildebyline). Imponerende!

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Jævla bra byline 28: Glam vs. harry”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..