Kategorier
metal Musikk

Linkin Park: Antikrist eller giganter?

Tirsdag 28. juni debuterer Linkin Park omsider på norsk jord, nærmere bestemt på Hovefestivalen. Da jeg så dem på Reading-festivalen sommeren 2003 leverte de stor underholdning, men anmeldelsen av remiksplata Reanimation er det eneste jeg har skrevet om amerikanerne. Men sjekk ut denne saken om numetal for mer.

Linkin Park
Reanimation
Warner
4/6

Linkin Park er for mange verre enn Antikrist med sin sammenblanding av angstfylt grunge, melodiøs metal, rapping og scratching. Men samtidig er det ganske historieløst å avfeie numetal som sjanger, for røttene går tilbake til tidlige Def Jam-utgivelser fra LL Cool J, Public Enemy og Beastie Boys, samt rockere som Suicidal Tendencies, Faith No More, Red Hot Chili Peppers og Rage Against The Machine.

Uansett, med Hybrid Theory ble Linkin Park det største bandet i USA i fjor, og her hjemme har bandet bare 2000 eksemplarer igjen før de når platinakravet på 50.000 solgte. Da er det på tide med et remiksalbum, og Reanimation tar lapskaustanken helt ut ved å slippe et fotballag av a-rockere (Korn, Deftones, Staind) og b-rappere (Motion Man, Aceyalone, Chali 2na) løs på Linkin Parks råvarer.

Og her er det nok å ergre seg over; alle remiksene er tydeligvis blitt døpt av Aphex Twin, med titler som «Plc.3 Mie Hæd» og «P5hng Me A*wy» og det er nok av simple løsninger med gitarer, beats og scratching som ingredienser.

Men samtidig er flere spor virkelig tøffe. X-Ecutioners kutter opp Linkin-riff med god hjelp av Black Thought fra The Roots, mens Dilated Peoples, Pharoahe Monch, Jay Gordon, Rasco og Planet Asia også gjør sine saker bra. For å nevne noen.

Reanimation er blitt langt bedre enn remiksalbumene fra Destiny’s Child og Jennifer Lopez, samt de obligatoriske metalmiksene hiphopartistene strør om seg med. Sammen med N*E*R*D viser Linkin Park hvordan ekteskapet mellom hip hop og rock bare blir stadig hetere – enten du liker det eller ei. [2011-kommentar: Linkin Park skulle perfeksjonere denne kommersielle fusjonen av rap og metal med Collision Course-samarbeidet med Jay-Z, som førte dem helt til topps på VG-lista i 2004.]

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.


Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

8 svar på “Linkin Park: Antikrist eller giganter?”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..