Kategorier
Film Tegneserier Tv

Transformers og andre teknotrusler

Fredag 1. juli er det premiere på Transformers 3. Her er mine skriverier om robotene, Die Hard, datalagringsdirektivet og andre teknotrusler.

I Die Hard 4.0 prøver cyberterroristen Thomas Gabriel (Timothy Olyphant) å kjøpe seg fri fra politihelten John McClane (Bruce Willis), før han finner ut at McClane er en mann du peller på nesa med både forstanden og livet som innsats.

I filmen hacker Gabriel seg inn på alle offentlige datamaskiner som tenkes kan, og lamslår infrastrukturen, strømnettet og tv-kanalene over halve den amerikanske østkysten. Idet McClane dukker opp som en plagsom mygg, truer Gabriel med å utradere hele personhistorien hans fra offentlige registre og bankkontoer, eller – hvis McClane rygger unna – å fylle opp familiens konto med penger.

Die Hard 4.0 fyrer opp under maktesløsheten, teknofobien og angsten for datakriminalitet og hacking som spøker i skyggene etter terrorangrepet mot USA i 2001, og er faktisk en film Datatilsynet her hjemme kan vise til når de møter manglende forståelse for farene med elektronisk overvåkning og offentliggjøring av privatopplysninger. Die Hard 4.0 viser med actionfilmens sans for enorme overdrivelser hvordan overvåkningssamfunnet brått kan snus mot oss dersom det misbrukes.

Innen datakriminalitet, overvåkning, forskning og cyberterrorisme spiller teknothrilleren en viktig rolle som folkeopplyser, premissleverandør og mytebygger, og Die Hard er ikke alene. Actionfilmen Transformers innledes av krigerske romvesener som hacker seg inn i det amerikanske forsvarets databaser, og i august gir cyberpunklitteraturens far, William Gibson, ut romanen Spook Country. Dette er en politisk thriller der spionasjens gamle garde fra den kalde krigen stikker hodene fram i dagens medievirkelighet.

I Norge har derimot teknothrilleren en ytterst svak stilling, for med unntak av Tore Oksholens virusthriller Smertegrensen og Stein A.J. Møllerhaugs cyberkrimromaner Cracker og ByteMan henger norsk krim fortsatt igjen i forrige århundre.

I boka Välkommen till övervakningssamhället gir den svenske vitenskapsjournalisten Kristoffer Gunnartz et informativt og skremmende innblikk i nye overvåkningsteknikker, som i økende grad tas i bruk for å holde kriminelle, terrorister, demonstranter og ansatte i ørene og under oppsikt. Gunnartz ser også på hva slags følger dette kan få for oss mer eller mindre lovlydige borgere, for han har bitt seg merke i at folk flest gir fullstendig blanke i om de overvåkes eller ei.

De gjør jo uansett ikke noe galt, og føler seg snarere tryggere i det nye overvåkningssamfunnet. I Storbritannia finnes det nå rundt 25 millioner overvåkningskameraer, men spørsmålet er hva som skjer hvis et slikt system misbrukes.

Det er ille nok dersom en hardkokt og lynsmart cyberterrorist som Thomas Gabriel slipper til, men hva om ansattes rettigheter reduseres, skepsisen mot immigranter, flyktninger og politiske og religiøse motstandere øker, lovverket strammes til og våre ledere blir noen hakk mer maktsyke? Da er det ikke like sikkert at du og naboen vil trives med overvåkningskameraer på hver arbeidsplass eller hvert gatehjørne.

Opprinnelig publisert i Ny Tid.

Bonus 1: BT-anmeldelse av det kortlivde Transformers Armada-bladet.


Chris Sarracini, Pat Lee, James Raiz

Transformers Armada nr. 1
Bladkompaniet 2003
4/6

Optimus Prime, Megatron, Bumblebee. Var du unge på 80-tallet slapp du neppe unna Transformers; ta bare Ugress’ Transformers-hyllest ”Decepticons” som eksempel på påvirkningskraften.

Robotene var både brutale krigsmaskiner og kjøretøy, og forførte barn gjennom leker, tegnefilmer og tegneserier på lisens fra leketøysgiganten Hasbro. Nå er robotene tilbake for fullt i USA, og her kommer første invasjonsstyrke til Norge.

I USA har både gamle Transformers-fans og en ny generasjon villig latt seg forføre av de krigerske og menneskelige robotene, og tegneseriene holder overraskende høy kvalitet. Historiene er spenningsfylte og godt fortalte – i en lekker filmatisk strek i krysningspunktet mellom japansk manga og moderne amerikansk action. Den norske utgaven samler stoff fra de amerikanske heftene Transformers G1 og Transformers Armada, der spesielt førstnevnte er godt håndverk.

Stemningen minner sterkt om X-Files med sine mystiske regjeringsagenter og terroristorganisasjoner med onde hensikter, mens den andre historien fra robotenes hjemplanet Cybertron ikke er like umiddelbart engasjerende. Men som pakke er Transformers Armada en positiv overraskelse for science fiction- og Transformers-fans.

Bonus 1: Ny Tid-anmeldelse av Transformers.


Michael Bay

Transformers
UIP 2007

«It’s the coolest thing ever,» skråler et øyenvitne da robotvesenene i Transformers faller fra himmelen som meteorer. Scenen er faktisk «100 ganger bedre enn Armageddon», og denne innsidervitsen om gjennombruddsfilmen til regissør Michael Bay viser at dette er sommeraction for alle penga. Her er biler, roboter, militære leketøy, eksplosjoner og superbabes som liker å mekke og hacke i en opportunistisk miks av Terminator, The Fast and the Furious, War of the Worlds og Stephen Kings Christine, men nok en gang viser Bay at han er blottet for både hjerne og sjel.

Bonus 3: Ny Tid-notisen «Kortvarige suksesser»
Profittjaget er årsaken til idétørken i Hollywood, konkluderte både David Mamet og Peter Biskind i sine bøker, anmeldt i Ny Tid nummer 28. Nå viser seg også at de årvisse sommerblockbusterne sliter i motbakke, med drastisk synkende besøkstall etter en god åpningsuke. Da inntektene til Transformers sank med 47 prosent etter én uke, ble filmbransjen faktisk overrasket over de gode tallene.

Resultatene for sommerens andre storfilmer har nemlig vært langt svakere. Inntektene til Spider-Man 3 sank med 61 prosent, mens Pirates of the Caribbean: At World’s End raste med 66 prosent. Den sterke konkurransen om publikum har ført til at New York Times har døpt sommeren 2007 om til sesongen for «the one-week blockbuster».

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Transformers og andre teknotrusler”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..