Kategorier
Tegneserier

Glemt antologi 10: Magma

Inferno holdt koken i noen år, med serier som Preacher og Sandman, men husker du oppfølgeren Magma?

Flere glemte antologier her, her, her, her, her, her, her, her og her.

Sigbjørn Stabursvik (red.)
Magma nr. 1
Bladkompaniet 2001

Inferno er død, lenge leve Magma.

Bladkompaniet gir ikke opp håpet om å selge Neil Gaimans fantasyopus Sandman og Garth Ennis’ skrekkaction Predikanten til nordmenn, men denne gang satser forlaget på antologiformen i håp om å trekke til seg et mer trofast publikum enn det Inferno hadde.

Og Magma fortjener absolutt et bredt publikum; for en lignende pakke kvalitetsserier får du ikke for under 50-lappen. Et problem er at nye lesere må hoppe på sagaer Sandman og Predikanten midtveis, men selv om «Et spill om deg» kanskje er den mest utradisjonelle Sandman-syklusen, er det fint mulig å lese den uavhengig av foregående kapitler.

Men rosinen i pølsen er uten tvil Alan Moore og Kevin O’Neills guttebokhyllest Forbundet av usedvanlige herremenn. Her samles heltene fra romanklassikere som DraculaKong Salomos minerEn verdensomseiling under havet, Den usynlige mannen og Dr. Jekyll & Mr. Hyde i en gigantisk røverhistorie.

Fantastisk underholdende, og verdt inngangsbilletten alene.

Tar du med en lekkert tegnet Batman-novelle og krimforfatter Greg Ruckas andre Whiteout-thriller fra Sydpolen, er Magma særs artig lesning. Må det leve lenge! (2011-kommentar: Tror det ble åtte numre.)

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Bonus: Dagsavisen-intervju med Magma-redaktør Sigbjørn Stabursvik (2001).

Kampen om drosjesjåførenes og fjortisenes oppmerksomhet er kanskje tapt, men Bladkompaniet nekter å gi opp. Magma heter det nyeste forsøket på å lansere kvalitetstegneserier i Norge.

– Magma er den beste innføringen noen kan ønske seg i tegneserienes verden anno 2001. Å tro man aner hva som rører seg innen samtidslitteraturen uten å kjenne serieskapere som Neil Gaiman, Garth Ennis og Alan Moore er ikke bare arrogant, det er også temmelig dumt, mener Sigbjørn Stabursvik, redaktør i Bladkompaniet.

I tur og orden har Bladkompaniets tegneseriesatsinger bukket under på grunn av dårlig salg: Tegneseriebøkene med SandmanPreacher og Bone, det samme med samlingene av Ernie, Gary Larson og Conan i stive permer. Like før sommeren ble albumserien Inferno nedlagt, men tirsdag lanseres Magma – til forveksling lik avdøde Inferno.

Ikke tidtrøyte
Det går en seriehistorisk linje fra antologien Magnum på 80-tallet via Inferno og fram til Magma. Stabursvik ser tydelig en dreining i bladenes målgruppe med årene.

– Da Magnum ble til på 80-tallet skulle vi lage tidsfordriv og spenning for 14 år gamle gutter og taxisjåfører som strandet på holdeplassene. Men eksplosjonen i medietilbudet i løpet av de siste 15 årene har vært så stor at både drosjesjåfører og fjortiser har nok av andre tilbud enn tegneserier.

Stabursvik tror tegneserien i dag må rette seg mot et publikum som ikke bare er ute etter tidtrøyte.

– Unge mennesker som digger urban musikk, går på kino og leser tegneserier, er nok ofte de samme typene som tidligere lyttet til klassisk, gikk i teater og leste skjønnlitteratur. Postmodernismen kan klandres for mye, men at den rev ned skottene mellom finkultur og «populærkultur» skal vi være evig takknemlige for.

Antologi
Sigbjørn Stabursvik benekter at reaksjonene fra BarneVakten har ført til et navneskifte fra Inferno til Magma. Den kristne organisasjonen startet en aksjon mot det den mente var voldstegneserier, og aksjonen førte til at InfernoSpawnDarkness og Witchblade ble fjernet fra hyllene hos Rema 1000, Coop, Esso, Statoil og Shell.

– «Inferno» var vedtatt nedlagt allerede før bråket fra BarneVakten begynte. Tanken bak Inferno var at leseren ikke alltid visste hva hvert enkelt nummer inneholdt, men i teorien alltid skulle være sikret god, avsluttet lesning. Dessverre ble antall faste lesere for lavt, og nå håper vi at antologiformen og spennet i Magma skal gi bladet et fast publikum med litt ulike preferanser.

Markedskollaps
Samtidig er tegneseriemarkedet i USA, hovedsakelig bestående av superheltserier rettet mot ungdom, i ferd med å kollapse fullstendig. Tendensen er den samme i Norge, med stup av Donald-salget som indikator. Tegneseriens tid som massemedium er for lengst forbi, nå er det en nisjekultur på linje med jazz og poesi.

– Tegneseriemediet er blitt mer «voksent» som følge av dette. Ambisiøse serieskapere har sluppet til med serier som gir og krever litt mer, både i tema, fortellerform og i ren skjær lengde. Mange av de beste seriene i USA har nå tilnærmet romanlengde, noe som for få år siden ville vært utenkelig, forteller Stabursvik.

Men i et så lite marked som det norske er det vanskelig for forlagene å satse på oversatte kvalitetsserier. Det finnes knapt offentlige støtteordninger for oversettelse av tegneserier – samtidig som de mest interesserte kjøper seriene på engelsk.

– Album og tegneseriebøker er fritatt for moms, men bortsett fra det rår markedet. Og uten ildsjeler i forlagene ville ikke serier som SandmanBone eller Forbundet av usedvanlige herremenn vært utgitt i Norge i det hele tatt. Så lenge det er pust i meg, vil jeg prøve å få bra serier til å bære seg på norsk. Men det er dessverre mange personlige favoritter det bare har vært å glemme å gi ut på norsk.

4 svar på “Glemt antologi 10: Magma”

Stemmer, det skifta navn til Magnum (som jo var en tidligere antologi). Takk!

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..