Kategorier
Hiphop Musikk R&B

Dead Prez: Pimp the system!

Lørdag 23. juli skal jeg se Prince for tredje gang, men jeg skulle også gjerne fått med meg Ice Cube, Lil B og Dead Prez på Sentrum Scene. Debuten Lets Get Free er fortsatt den eneste essensielle plata de sistnevnte politiske gangsterne har gitt ut, men her er mine anmeldelser av to finfine mixtapes.

Dead Prez
Turn Off The Radio: The Mixtape volume 1
Holla Black Records/Playground 2002
4/6

Med Lets Get Free satte SticMan og M1 i Florida-duoen Dead Prez seg ettertrykkelig på hiphopkartet i 2000 med illsinte, revolusjonære og glødende politiske tekster over rytmer som ga fare for nakkesleng. Det er nesten tre år siden, men her dukker plutselig et slags album opp under navnet DPZ.

Dette er ingen offisiell oppfølger til Lets Get Free, men en smakebit på hva som kan komme. Singlen «Turn Off The Radio» er en frisk oppdatering av en Ice Cube-klassiker, og guttas harme har på ingen måte sluknet. De oppfordrer fortsatt til revolusjon og afrosentrisme, mens fiender som radiostasjoner, George W. Bush, FBI, CIA og – øh – «greedy ass club owners» får det glatte lag.

Spesielt «Know Your Enemy» er en brannfakkel, der den peker ut Bush som en større terrorist enn Osama bin Laden: «You wanna stop terrorism / Start with the US imperialists».

Dessverre er produksjonen i overkant enkel og billig, men det understreker nok hvor vanskelig et så politisk band som Dead Prez har det i dagens hiphoplandskap. Ingen har lyst eller råd til å spandere The Neptunes– og Just Blaze-produksjoner på disse gutta, og det er synd. La oss håpe vi får et skikkelig album snart, men dette døyver ventetiden en stund til i mellomtiden.

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.


Dead Prez

Turn Off the Radio – The Mixtape vol. 2: Get Free or Die Tryin
Boss Up/Landspeed/Playground 2003
5/6

Snur gangstarap på hodet.
«Pimp the system, bang for freedom» rapper Stic, og viser hvordan hiphopduoen Dead Prez bruker gangstaraps virkemidler for å fremme sitt politisk revolusjonære og afrosentriske verdensbilde.

Etter den strålende debuten Lets Get Free har Erykah Badus nye kjærester vært fanget i indiehelvete, og bruker ventetiden på oppfølgeren Revolutionary But Gangsta til å gi ut miksalbum. Get Free or Die Tryin’ er et betimelig svar til 50 Cent og hans mange gangstakolleger.

Albumet sliter med lavbudsjettbeats, men er uansett en musikalsk potent miks av gangsta, dyp soul og «dirty south»-stil. Genistreken er å bruke gangstainnpakning til å selge tekster inspirert av samfunnsbevisste og militante artister som Boogie Down Productions, Public Enemy og Paris.

De klarer å gjøre Onyx’ ultra-nihilistiske «Last Dayz» til sin egen, og får til og med Onyx med på laget. Revolusjonen begynner her!

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Dead Prez: Pimp the system!”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..