Amy Winehouse RIP

Lørdag 23. juli ble Amy Winehouse (27) medlem i «that stupid club». Hun etterlot seg bare to studioalbum, men de er flotte. Her er mine anmeldelser.

Amy Winehouse
Frank
Universal Island Records 2003
5/6

Frekk, røff og hvit soulstjerne fra London.

Glem Joss Stone! 16-åringen har en fin stemme, men for å være ærlig: 16-åringens The Soul Sessions var en noe upersonlig samling coverlåter, og mest som et visittkort å regne. 20 år gamle Amy Winehouse fra London derimot: Hun springer ut i full blomst på sitt debutalbum, med en sterk stemme, flotte låter og mye på hjertet.

I omslaget ligger lett gjenkjennelige cd-plater i stabler, og Winehouse er ikke redd for å vise frem sine forbilder: Ms. Dynamite, Dinah Washington, Erykah Badu, Beck og Sarah Vaughan for å nevne noen. Men hun har denne særegne genreforakten som preger de beste engelske artistene, og gjennomfører jazzsvisker, urban soul og Nas-samplinger med like stor selvsikkerhet.

For ikke å glemme de frekke tekstene, der hun uten å rødme skjeller ut veike kjærester, egne lyster og teite medsøstre etter tur. Det er ikke tilfeldig at albumet er blitt døpt Frank, som i engelsk for ærlig og oppriktig.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.


Amy Winehouse

Back to Black
Island/Universal

«I told you I was trouble,» synger Amy Winehouse i «You Know I’m No Good». Og de som syntes den engelske 23-åringen var oppriktig på 2003-debuten Frank vil få bakoversveis av denne fabelaktige oppfølgeren.

Her går det i fyll, hor, bannskap, sjalusi og trøbbel på et slikt nivå at deltagerne i Rorbua vil rødme i skam, og damas «dark soul» preget av et lydbilde og en stemme som minner om gigantene: Etta James, Aretha Franklin, Phil Spector, Stax og Motown.

Opprinnelig publisert i Ny Tid.

Bonus: Musikkjournalist Lucy O’Brien svarte følgende da jeg spurte henne om de viktigste kvinnelige banebryterne i musikkbransjen som hadde dukket opp etter at hun ga ut boka She Bop: The Definitive History of Women in Rock, Pop, and Soul (1995).

– Lady Gaga, obviously. And Karen O from the Yeah Yeah Yeahs is a beautiful, dynamic, strong frontwoman. Also Amy Winehouse, for sheer talent. Very sad about her addictions, but she is the most gifted and innovative vocalist on the scene today.

3 kommentar

  1. […] om hvordan en musiker fra Grünerløkka endte opp med å lage plate med fetteren til Amy Winehouse, trommeslageren til Kate Bush, datteren til Jamaicas første kvinnelige popstjerne og en […]

  2. […] så er Britney Spears, sammen med Beyoncé Knowles, den største stjernen på 2000-tallet. Men Amy Winehouse overgår henne når det kommer til ekte talent, og Justin Timberlake har også passert Britney. De […]

  3. […] trenden med hologramkonserter. Bare i år legger Frank Zappa, Dio, Buddy Holly, Roy Orbison og Amy Winehouse etter planen ut på […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: