Kategorier
Film Tegneserier

Da Green Lantern tok superheltene ned på jorda

Fredag 5. august er det premiere på Green Lantern-filmen. Hal Jordan er ikke akkurat superhelten med størst publikum i Norge, men du husker kanskje at bladet Gigant trykket flere av de klassiske Grønne Lykt/Grønne Pil-seriene til Denny O’Neill og Neal Adams? Og visste du at Alan Moore også har sneiet innom «Løkta»?

Før Frank Miller og Alan Moore revolusjonerte superheltserien ga Dennis «Denny» O’Neil og Neal Adams superheltene sosial bevissthet på 1970-tallet, og boken Green Lantern/Green Arrow Vol. 1 samler Green Lantern nummer 76-82 av radarparet, som også er kjent for sine Batman-serier. Genistreken var å forene Hal ”Green Lantern” Jordans kosmiske oppdrag og science fiction-eventyr med Oliver ”Green Arrow” Queens mer jordnære kamp i storbyen.

Disse seriene var banebrytende i og med at de lot de to superheltene kjempe mot dagligdagse problemer og forbrytelser som rasisme, fattigdom og narkotika.

Bonus 1: Ny Tid-anmeldelse av Alan Moores Et univers uten grenser.


Alan Moore

Et univers uten grenser
Egmont Serieforlaget 2007

Tegneseriemester Alan Moore slo gjennom da han skrev Swamp Thing og Watchmen for DC Comics på 1980-tallet. Denne boka samler alt det andre han gjorde for forlaget, et pussig knippe superheltserier med alt fra ikoner som Batman og Supermann til obskuriteter som Vigilante og Green Lantern Corps i rollene. Mye minner om de Ray Bradbury-aktige novellene han skrev for britiske 2000 AD, men serier som «Whatever Happened to the Man of Tomorrow?» og «The Killing Joke» er strålende.

Bonus 2: Tegn.no-notis om Alan Moore.


Til høsten (2003) blir Alan Moore, en av verdens ledende serieforfattere, 50 år – og i den anledning har han annonsert at han kommer til å slutte å skrive mainstream-serier. Samtidig fortsetter amerikanske forlag å gi ut hver eneste setning mannen har skrevet.

Moore har annonsert at han kommer til å legge ned America’s Best Comics, etiketten som har gitt ut serier som The League of Extraordinary Gentlemen, Tom Strong, Promethea og Top 10 til høsten. Dette betyr at planlagte serier som Top 10 Season Two og Pearl of the Deep ikke kommer ut. LoXG fortsetter muligens hos en annen forlegger, men Moore sier ifølge nettsiden The Phantom Zone at han nå vil konsentrere seg om mer alternative serier for forlag som Avatar og Top Shelf.

Men Moore-fans har ingen grunn til å fortvile, for det ser ut som alt mannen har rukket å skrive vil bli gitt ut i tiden som kommer. I juli gir DC Comics ut Across The Universe: The DC Universe Stories of Alan Moore, en 200 siders samling av obskure Moore-serier fra blader som Superman, Batman, Vigilante, Omega Men, Green Lantern og andre.

Samme måned starter miniserien Terra Obscura på America’s Best Comics, skrevet i samarbeid med Peter Hogan og tegnet av Yanick Paquette og Karl Story. Dessuten gir Avatar ut Alan Moore’s Writing For Comics, en tegnet utgave at et essay Moore skrev om kunsten å skrive tegneserier for et britisk fanzine i 1985.

Og dette var bare sommeren. Ifølge The Phantom Zone vurderer Marvel å gjøre hans Marvelman/Miracleman-serier tilgjengelig igjen og han skal fullføre Lost Girls for Top Shelf. I anledning 50-årsdagen gir forlaget Abiogenesis Press ut hyllestboka Alan Moore: Portrait of an Extraordinary Gentleman, mens TwoMorrows gir ut hyllesten The Extraordinary Works of Alan Moore.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Da Green Lantern tok superheltene ned på jorda”

[…] Innpakningen er svært lekker, men Gotiske netter er først og fremst blitt en bok for dem som er interessert i streken til 1970-tallets kanskje mest innflytelsesrike superhelttegner. En lang rekke av historiene har nemlig ikke tålt tidens tann. Hadde boken utelukkende vært viet radarparet O’Neill/Adams ville jeg anbefalt den uten å blunke, og da kunne man også fått plass til noen av duoens klassiske Green Lantern/Green Arrow-serier. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..