Kategorier
Tegneserier

Sverdsvingeruke 4: Usagi Yojimbo

Usagi Yojimbo er den fjerne og smarte japanske fetteren til Groo the Wanderer, tegnet og skrevet av Stan Sakai, som i alle år har håndtekstet Groo-seriene. I 2011 kjøper jeg bare to amerikanske hefter fast hver måned: Hellblazer og Usagi Yojimbo.

Stan Sakai
Usagi Yojimbo
Fantagraphics Books/Dark Horse Comics 1987-2011

Helt i kaninklær.

Som Groo er Stan Sakais Usagi Yojimbo en sverdsvingende helt, som har levd gjennom flere halsbrekkende eventyr på 80- og 90-tallet. Stan Sakai står sågar bak håndteksten i Groo-seriene, og har en tegnestil som kan minne om Sergio Aragonés. Men der stopper likhetene.

For Usagi Yojimbo er ingen ramlende dum kløne, men en tapper, klok kanin med stor rettferdighetssans. Usagi er en tidligere samurai, som vandrer hvileløst rundt i Japan som herreløs samurai, en «ronin». Usagi-eventyrene ligger nærmere japanske samuraieventyr à la Lone Wolf and Cub» og Akira Kurosawas Syv samuraier – om enn med rikelige doser humor og selvironi.

Sakai er fra Hawaii, men av japansk herkomst, og legger nitidig forarbeid bak sine serier. Usagi Yojimbo er en fascinerende reise tilbake til Japan på slutten av 1100-tallet, og Sakai mestrer både små, humoristiske historier og lange, episke eventyr. Serien er til nå samlet i ni forskjellige bøker fra Fantagraphics og Dark Horse og har til og med kommet i en science fiction-variant kalt Space Usagi.


Stan Sakai

Usagi Yojimbo vol. III
Dark Horse Comics 1998

Historisk samuraieventyr med storøret kanin i hovedrollen.

Liker du Bone og Sergio Aragonés’ Conan-parodi Groo er sjansen stor for at Stan Sakais samuraikanin Usagi Yojimbo også vil falle i smak.

Sakai krysser «funny animal» og eventyr på samme måte som Jeff Smith, men Usagi Yojimbo er mer alvorlig og forankret i historien enn Bone. Episodene spenner fra korte humoristiske episoder til lange eventyr med stort persongalleri.

Sakai har nettopp avsluttet sin lengste og mest ambisiøse historie, «Grasscutter», et mektig eventyr hvor det historisk forarbeidet tok fem år. Sakai er av japansk herkomst, og viser stor respekt og grundighet i forhold til japansk kultur og historie, selv om noen kanskje finner det søkt at det føydalske Japan er befolket av kaniner, neshorn og pandaer med samuraisverd.

Serien finnes i flere boksamlinger og hefter, og er gitt ut av forlagene Dark Horse, Fantagraphics og Mirage.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Sverdsvingeruke 4: Usagi Yojimbo”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..