Kategorier
Elektronika Musikk

Ralph Myerz’ gjennombrudd

Mandag 29. august slipper Ralph Myerz sitt andre soloalbum, Outrun (muzik4lateniteridez), og allerede i oktober kommer soloalbum nummer tre, med gjester som George Clinton, Snoop Dogg, David Banner og Kurupt. Jeg benytter anledningen til å mimre om gjennombruddet med Ralph Myerz and The Jack Herren Band.

Ralph Myerz and The Jack Herren Band
A Special Album
Emperor Norton Records/Tuba 2003
5/6

Ralph Myerz and The Jack Herren Band inntar selvsikkert tomrommet mellom Röyksopp og Ugress.

Mitt drømmeband i norsk elektronika eksisterer bare i fantasien. Tenk deg en miks av de innsmigrende melodiene og den arrangementmessige elegansen til Röyksopp, Ugress’ folkelighet og uredde bruk av velkjente triks og Ralph Myerz’ liveenergi og perkussive kraft. Det hadde vært noe! Sannheten er at Ralph Myerz på plate begynner å nærme seg dette drømmestadiet.

A Special Album har ligget i vannskorpen lenge, og det kan være fristende å si at albumet burde ha kommet ut for to år siden. Men for å sitere slagordet til et kjent buksemerke, ”kvalitet går aldri av moten”.

Der pyroshow og perkusjonistene Thomas Lønnheim og Tarjei Strøm truer med å stjele showet på konsertscenen, er Ralph Myerz and The Jack Herren Band på plate mer preget av tilbakeholdenhet og nøkternhet. Her er Erlend ”Ralph Myerz” Sellevold hovedpersonen, der han setter opp et fundament av snertne melodier, lekne effekter og flotte filmatiske stemninger Strøm og Lønnheim kan boltre seg over.

Denne prosessen gir A Special Album et lekkert organisk preg, men den klare styrken til bandet er at det klarer å benytte særtrekkene, tilbakeholdenheten, elegansen og melodiene til å lage låter med stadig forskjellig resultat. ”Here Is Love” er elektrisk jazz, ”A Special Morning” er ren spaghettiwestern mens andre spor sklir over i pop, funky klubbmusikk, dub og mer rocka uttrykk. De fire åpningslåtene utgjør en uslåelig begynnelse, men selv om energien daler utover albumet klarer bandet å stå distansen ut.

Gjennombruddslåten ”Nikita” henger fortsatt med, men det er umulig å irritere seg over dens lange levetid. Snarere blir jeg imponert over hvor eviggrønn den er, og at stadig nye detaljer trer frem. At den er blant platens beste låter kan bli et problem for bandet, selv om både ”Think Twice” og ”Casino” er i samme klasse.

A Special Album er ikke et perfekt album; balladen ”You Never Come Closer” er småkjedelig, ”Savannah” er en bare halvveis vellykket dubflørt og ”Feel It” er litt traurig bigbeat. Men dette er utvilsomt et spesielt debutalbum, og klarer Ralph og kompani å ta med seg liveenergien inn i studio neste gang blir det fort enda morsommere.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Bonus: Dagsavisen-anmeldelse av A Special EP.


Ralph Myerz and The Jack Herren Band

A Special EP
Emperor Norton Records/Tuba 2002
3/6

Skuffet nå! Dette bergensbandet har vært unge og lovende lenge, men når deres debut-ep omsider slippes må det være lov å bli skuffet når den beste låta fortsatt heter «Nikita» – tidligere utgitt både som single og på samleplate fra Tellé Records.

Nå er ep-en gitt ut på amerikanske Emperor Norton, så det er ikke rart «Nikita» fortsatt er med. Problemet er at de tre andre sporene ikke imponerer i samme grad.

«Clouds» er typisk elektropop som prøver å gjemme bort fraværet av en god melodi bak en rekke effekter, mens de to siste sporene er så glatte og intetsigende at de passer bedre i reklamefilmer for dyre biler enn på plate.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Ralph Myerz’ gjennombrudd”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..