Vazelina til Øya!

I går var jeg innom Platekompaniet på Oslo City. Og de spilte Vazelina Bilopphøggers over anlegget. Da slo det meg at bandet er perfekt for Øyafestivalen.

Se det for deg: Et tent Vazelina Bilopphøggers gjenforent med vokalist Viggo Sandvik i Middelalderparken, mens de framfører hele Fem fyrer med ved. Forslaget slo i alle fall an på Twitter, bare se på eksemplene under min lille omtale av deres 1984-klassiker.

Fun fact: I 1984 fikk jeg og lillebror to plater til jul: Fem fyrer med ved og Frankie Goes to Hollywoods magnum opus Welcome to the Pleasuredome.


Vazelina Bilopphøggers

Fem fyrer med ved
Opel Rekords/Slagerfabrikken 1984

To år før Christopher Nielsen udødeliggjorde Jokke & Valentinerne som tegneserie, pustet Tommy Sydsæter liv i det absurde rock’n’roll-universet til Opplands store sønner.

Gruppa hadde gjennom fire album perfeksjonert formelen med å omskrive klassiske rockelåter til hverdagen i og rundt Vazelina Bilopphøggeri. Her dro de til Nashville, der de hyrte inn studionisser som felespilleren Buddy Spicher, den Grammy-vinnende pianisten Hargus ”Pig” Robbins og og vokalgruppa The Jordanaires (som jobbet med Elvis), mens Tommy Tusj sendte gutta til et en verden der Dølle Døck, Deep Shit Junkies, Wunder-Bjarne og resten av Pyton-antiheltene ville følt seg hjemme.

”Great Balls of Fire” blir til ”Gamle grønne boller” og ”The Lion Sleeps Tonight” blir til ”Gjedda kjæm i kveld (på Vingrom)”, og det som i andres hender ville endt opp som platt revy, blir stor humor og god musikk.

Mye takket være Eldar Vågans evner som låtskriver, i originallåter som tittelsporet og ”Dorull”, samt Viggo Sandviks godslige fløyelsstemme i trøkkere som ”En stor sølvgrå lastebil” og ”Je åt opp rånån min”.

Opprinnelig publisert i Rocky.

Bonus 1: Utdrag fra Twitter-feeden.

Bonus 2: BT-anmeldelse av Vazelina-tegneserien.


Rolf Håndstad, Dag Kolstad og Tommy Sydsæter

Vazelina Hjulkalender
Egmont Serieforlaget 2000

Artig gjensyn.

Vazelina Bilopphøggers er kanskje Norges mest kommersialiserte band. Med hjelp av plater, show, reklamefilmer og så videre er Vazelina-navnet blitt et solid varemerke. I år dukker gruppa også opp med julekalender på TV 2.

Men merkevarebyggingen startet med Tommy Sydsæters tegneserieutgave av gruppa i forbindelse med platen Fem fyrer med ved fra 1984. Med hjelp av manusforfatterne Dag Kolstad og Rolf ”Rhesus Minus” Håndstad overdrev han de allerede karikerte rollefigurene i bandet, og Vazelina-serien levde et lengre liv i Pyton og egne album.

Tv-serien fører nå til et artig gjensyn med disse gamle seriene, bundet sammen av nytegnede sekvenser. Og seriene holder koken med sine absurde historier og solide doser crazy-humor, gjerne båret fram av de utspekulerte planene til erkerivalen; turbokapitalisten Tollef Talbot. Det blir aldri like vilt som ”Dølle Døck” eller ”Rhesus og Tommy”, men moro er det likefullt.

Vazelina Bilopphøggers gjør seg som tegneserie, og i dag er nok serieversjonen å foretrekke framfor den mer strømlinjeformede originalutgaven.

3 kommentar

  1. […] “Vi har da to nye norske i år – Lise Myhres Nemi og Tommy Sydsæters Vazelina Bilopphøggers-hefte”, sa Egmonts sjefredaktør Svein Erik Søland i Dagsavisen […]

  2. […] det stoppe der. Lev vel og lenge, Vazelina Bilopphøggers, Frankie Goes To Hollywood, Depeche Mode og […]

  3. […] ut 2020s første nummer av Pondus, der du kan lese min seks sider lange sak om hvordan Vazelina Bilopphøggers ble til tegneserie, samt historien «Ondskapens […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: