Kategorier
Kunst Sakprosa Tegneserier

Tynt om Pushwagner

Fredag 2. september var det premiere på Even Benestad og August Baugstø Hanssens dokumentarfilm Pushwagner. La oss håpe filmen er bedre enn denne boka.

Petter Mejlænder
Pushwagner
Magikon 2008
2/5

Har du noen gang vært på kunstutstilling, og fått opplevelsen spolert av en bablende sidemann/ekspert som mener, tolker og synser kunstverkene i hjel? Jeg sitter igjen med en lignende følelse etter å ha lest Petter Mejlænders ”sympatiserende essay” om Terje Brofos, alias den myteomspunnede popkunstneren Hariton Pushwagner.

Pushwagner slo for alvor gjennom i 2008, med bred medieomtale, deltagelse på biennalene i Berlin og Sydney og ikke minst den etterlengtede utgivelsen av tegneserieromanen Soft City, som han og forfatteren Axel Jensen påbegynte allerede i 1969. Som Mejlænder skriver er det akutt behov for pålitelig stoff om denne underkjente og surrealistiske sprettballen av en billedkunstner, men denne vesle boka surrer dessverre rundt et sted mellom praktbok, avisartikkel, kunstanmeldelse og utstillingskatalog.

Mejlænder lykkes rimelig godt med å gi et riss av Pushwagners personlige og kunstneriske historie, men teksten trekkes ned av pretensiøse fortolkninger, fotnotesyke, overdreven bruk av sitater fra kunstens giganter og en nesegrus beundring av kunstneren. FNs generalsekretær bør kjenne sin besøkelsestid når det gjelder Soft City, mens Mejlænder spør om Pushwagner er ”vår tids blanding av Andy Warhol og William Shakespeare”.

Forfatteren skrev tidligere i år en finfin artikkel om Pushwagner i Aftenposten, og som medfølgende essay i Soft City-utgivelsen kunne deler av dette også ha fungert. Men sendt ut i verden på egne bein vralter denne boka ustø rundt med junkieknekk i knærne.

Opprinnelig publisert i Rocky.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Tynt om Pushwagner”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..