Kategorier
Kunst Musikk

Ultima på klubb

Ultima Spessial, dag 4: Etter Ultimafestivalen i 1999 ville samtidsmusikken inn i klubbenes røykfylte varme. Denne saken skrev jeg i Osloposten.

Lørdag er årets Ultima-festival slutt. Festivalledelsen regner med omtrent like stort totalbesøk som i fjor; i overkant av 12.000. Men Ultima er på en måte en botsøvelse for utøvere, publikum og presse og deres forhold til samtidsmusikk. Resten av året er det nemlig svært lite blest rundt norsk samtidsmusikk.

Nå vil utøverne ut fra sine vante spillesteder, og inn til sigarettrøyken og de skvulpende halvliterne i klubbene.

Lokker med øl
– Til våren satser vi på månedlige samtidskvelder på klubben Blå. Vi har kommet til at tradisjonelle konsertopplegg fungerer fint for de som allerede vet om oss, men vi vil nå flere enn menigheten. Jeg skjønner godt at ungdom ikke lar seg lokke til Musikkteatret på Vestbanen, Universitetets aula eller Norges musikkhøgskole, sier Peter Tornquist, president i Ny Musikk.

Organisasjonen fylte 60 år i september, og holdt en svært vellykket 60-årsmarkering på Blå. På samme sted under Ultima var det utsolgt på «The Urban Sites» lørdag og tegneserieoperaen Blob tirsdag.

Når samtidsmusikken nå vil fiske etter et nytt publikum på osloklubbene bør de kanskje hente noen råd hos Musikklaboratoriet. Det ferske idealistiske prosjektet har fire ganger presentert samtidsmusikk, fri improvisasjon og elektronisk musikk innimellom halvlitere på Belleville og Mir (tidligere Grünerløkka lufthavn).

– Vi «lurer» mange gjester til å høre på musikk de aldri ville hørt ellers, i blant lurer vi også oss selv, ler Isak Andersen i Musikklaboratoriet.

– Det krever mer å oppsøke samtidsmusikkens tradisjonelle spillesteder, da er det lettere å få folk til å besøke et tradisjonelt utested. Selv om Mir ikke er et ideelt konsertlokale tjener vi mye på å ha arrangementene våre der.

Andersen forteller også at en bred musikalsk profil også hjelper. En kveld på Musikklaboratoriet kan by på både klassisk gitar og housemusikk.

– Ny Musikk har med tiltak som Vestbanevarieté presentert en alt for stor dose musikk på samme kveld. Vi har hatt tre innslag hver kveld, men går nå ned til to. Blir det for mye musikk går publikum fort lei.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..