Kategorier
Intervjuer Musikk

Da Oslo Sinfonietta nesten ble nedlagt

Ultima spessial, siste post: Lørdag 17. september kl. 15 fremfører Oslo Sinfonietta Ørjan Matres «Silkeveien» i Kulturkirken Jakob. Jeg skrev denne saken om ensemblet i Osloposten for over ti år siden.

Oslo Sinfonietta har bygd seg opp til å bli blant Norges viktigste utøvere av samtidsmusikk. Men Kulturdepartementet har ikke midler til å støtte ny musikk, så ensemblet blir trolig lagt på is fra nyttår.

– Trolig må vi legge ned fra nyttår. Det er for jævlig at et slikt kvalitetsensemble ikke skal ha livets rett i dagens rike Norge. Jeg blir bare deppa, fortviler John Persen i Oslo Sinfonietta.

I avslaget heter det: «Departementet er fullt klar over orkesterets høye kunstneriske standard, men har de senere år fått beskåret sine disponible midler slik at det ikke har vært mulig å yte støtte til nye tiltak». Kulturdepartementet har med andre ord ikke midler til å støtte nye tiltak, uavhengig av kvalitet.

Usedvanlig potensial
Neste år kommer hele tre plater fra Oslo Sinfonietta, blant annet en innspilling med verk av Bent Sørensen, vinner av Nordisk Råds Musikkpris i fjor. Plata på det prestisjetunge tyske plateselskapet ECM kan bli ensemblets svanesang.

– Vi har vurdert sponsing, men i dag er det bare arrangementer med egenkapital som blir sponset, ikke orkestre. For å få sponsorer er vi avhengig av en viss egenkapital, forklarer Persen.

«Oslo Sinfonietta forvalter et helt usedvanlig potensiale musikalsk og kunstnerisk innenfor den nåtidige musikken», skrev musikkviter Erling E. Gulbrandsen i sin evaluering av ensemblet i år.

Fra starten i 1986 er Oslo Sinfonietta blitt drevet idealistisk, men i 1995 mottok ensemblet en treårig oppstartingsstøtte på til sammen 1,4 millioner kroner fra Norsk kulturråd. Samtidig har ensemblet hatt en årlig omsetning på 900.000 til 1,2 millioner kroner. For 1998 var behovet på minst 800.000 kroner, men man regnet med en omsetning over tre ganger så stor.

Men hverken Kulturdepartementet eller Norsk Kulturråd har penger til å sikre fortsatt virksomhet. Samme skjebne rammet noen år tilbake Oslo Groove Company som mottok oppstartingsstøtte fra Norsk Kulturråd, for så å bli brutalt gravlagt når denne støtten var oppbrukt.

Frustrerende ordning
Oslo Sinfonietta prøvde å søke forlenget oppstartingsstøtte fra Norsk kulturråd. Men der har man små midler å rutte med.

– Vi har ikke hatt mulighet til å følge opp oppstartingsstøtten, noe som har vært meget frustrerende. Nå har vi valgt å legge om våre ordninger, forklarer Sjur Færøvig, saksbehandler for musikk i Norsk Kulturråd.

I stedet innføres nå en prosjektstøtteordning, som kan vare lenger enn tre år. Men der Danmark har 19 millioner kroner i årlig støtte til ensembler og Sverige 12-15 millioner kroner, har Norsk kulturråd bare én million kroner å fordele. Når denne millionen skal fordeles på ti ulike ensembler blir det ikke mer enn lommerusk på hver. Store ensembler som Oslo Sinfonietta blir taperen.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..