Kategorier
Tegneserier

Guy Delisles antieventyr

Lørdag 17. september kl. 14 intervjuer jeg den fransk-kanadiske tegneseriejournalisten Guy Delisle på Litteraturhuset. Her er min anmeldelse av hans Shenzhen, Pyongyang og Burma Chronicles.

Les mer om Nord-Korea og Delisles Pyongyang her.

Når tegneserieskaperen Guy Delisle drar til verdens mest lukkede land er det langt mellom eventyrene, men desto mer å lære om hverdagslivet.

Tegneserieskapere er hjemmekjære. De lever i fantasiverdener, og lager de serier om egne liv handler det om barndom, pils, kompiser, (mangel på) damer, onanering og kunsten å lage tegneserier. Serieskapere drar ikke på spenningsjakt under fjerne himmelstrøk som en Ernest Hemingway eller Graham Greene. Tegneseriejournalisten Joe Sacco er unntaket som bekrefter regelen.

Men så har vi Guy Delisle. Som en motsats til røverromaner og Tintin-eventyr drar franskkanadieren til isolerte diktaturer som Nord-Korea, Burma og Kina for å lage tegnefilm og sitte innestengt på hotellrom. Han er ingen rettferdighetssøkende journalist som Joe Sacco, men hans tilbaketrukne og observerende stil gir like fullt god ammunisjon til øyeåpnende reiseskildringer. Han forteller lite nytt om konflikter og storpolitikk, men gir oss verdifulle innblikk i en hverdag verdens journalister sjelden rapporterer fra.

Kulturkræsj
Delisle konsentrerer seg om kulturforskjeller og hverdagens absurditeter, der hans kombinerte rolle som innsider (han sjefer over lokale arbeidere) og outsider (han skjønner ikke filla av halvparten av det som skjer rundt ham) gir ham en innsikt som minner om den globale forretningsmannens posisjon. Bare at de fleste forretningsmenn verken har evnen eller motivasjonen til å tegne og fortelle om sine erfaringer.

Og der journalismen ikke slipper til, kan business og humanitært arbeid åpne luker i jernteppet. Delisles to første reiseskildringer er et produkt av den globaliserte animasjonsindustrien, mens årets skildring fra militærdiktaturet Myanmar (Burma) ble mulig fordi Delisles kone jobber for Leger uten grenser. Siden Delisle bruker tusj og hukommelse som verktøy, og ikke er avhengig av fotoapparat, videokamera eller båndopptager, slipper han også til der journalister stoppes av sensuren.

Animert i Østen
Karrieren som tegneseriejournalist begynte da Delisle ledet et fransk animasjonsprosjekt i Shenzhen i 1997, en kinesisk fiskerlandsby som på 1980-tallet ble en økonomisk frisone for å konkurrere med den gang britiske Hongkong like ved. I dag har byen 12 millioner innbyggere, og i Shenzhen: A Travelogue From China bearbeider Delisle kjedsomheten, kultursjokket og utfordringene som plaget ham underveis i det strevsomme prosjektet.

Dette er derimot bare opptakten til neste oppdrag, da turen gikk til Nord-Koreas hovedstad Pyongyang for et nytt animasjonsprosjekt. Selv om Delisle sliter med å få se og høre hvordan vanlige folk har det, er Pyongyang: En tegnet reise i Nord-Korea en dypt fascinerende og surrealistisk øyenvitneskildring av et land som går fullstendig mot strømmen. Innbyggerne har vært isolerte siden 1948, og statsoverhodene Kim Il-sung og sønnen Kim Jong-il har konstruert et nådeløst kontrollsamfunn med hjelp av en guffen blanding av nasjonalisme, militarisme, isolasjonisme, koreansk føydalisme og stalinistiske kontrollmekanismer.

Allerede før Delisle ankommer hotellet tar guiden ham med til den 22 meter høye bronsestatuen av Kim Il-sung, der Delisle må legge ned blomster og bukke dypt. Underveis i arbeidet blir han stadig mer paranoid, irritert og frustrert over den konstante overvåkningen og de uoverkommelige kulturforskjellene. Han har smuglet inn George Orwells 1984, men føler snarere at han har snublet inn i Orwells roman.

Burma-episoder
George Orwell spøker også i bakgrunnen i Delisles reiseskildring fra Burma. Tidlig på 1920-tallet spionerte og torturerte Orwell i sitt arbeid som politimann i Burma, og opplevelsene danner grunnlaget for romanen Burmesiske dager. Men også Kamerat Napoleon og 1984 er sterkt preget av Orwells tanker om overvåkningssamfunnet, diktaturets vesen og politisk manipulasjon, tanker som begynte å spire i Burma.

Delisle er ingen Orwell, men så var da Orwell heller ikke i Burma på pappaperm. For nå er det Delisles kone som bestemmer, siden det er hun som har tatt på seg et oppdrag for Leger uten grenser i landet. Selv om Delisle får i stand et lite animasjonskurs og møter Burmas forbløffende tallrike serieskapere, inntar han rollen som frustrert diplomatfrue med en nyfødt sønn å ta vare på.

Burma Chronicles er mer en samling episoder fra hverdagslivet som utenlandsk hjemmepappa i et militærdiktatur, selv om observasjonsevnen og innsikten beviser at Delisle fortsatt lager noen av dagens beste tegneseriereportasjer.

Guy Delisle
Shenzhen: A Travelogue From China
Drawn & Quarterly 2006
4/5

Guy Delisle
Pyongyang: En tegnet reise i Nord-Korea
Aschehoug 2007
5/5

Guy Delisle
Burma Chronicles
Drawn & Quarterly 2008
4/5

Opprinnelig publisert i Rocky.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Guy Delisles antieventyr”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..