Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 29: Don’t call it a comeback

It’s been a long time, I shouldn’t have left you. Jævla bra byline er tilbake, og sannelig har det skjedd mye i bylineindustrien i det siste. Så mye at det blir tre poster på rappen, så kom tilbake i morra.

(Flere jævla bra bylines her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her og her.)

1. Byline som overskrift.
Glenn Slydal Johansen er fersk i journalistenes eget bransjeorgan, Journalisten, men føler at han ikke blir tatt helt på alvor der han blir satt til å lage saker om VG-journalistenes nye kaffekopper.

Jævla bra byline-redaksjonen ved ikke om dette er et hendelig uhell, eller noe som ble gjort i forsett, men resultatet er i alle fall oppsiktsvekkende: En byline som roper JEG ER HER, LEGG MERKE TIL MEG. Sterkt! Takk til@snorrebryne


2. Se, det er ikke bare gamle gubber og sarkastiske kvinnfolk som jobber i Dag og Tid-bildebyline – i farger, helfigur og over hele forsida.
Milde Moses, du snakker om scoop. Dag og Tid har kanskje ikke så mange store avsløringer og tidkrevende graveprosjekter å skryte av, men de har gode penner i bøtter og spann. Og her har de fått tak i selveste Morten Strøksnes til å skrive en sak for dem, du vet han med Kongo-boka.

Her blir det død og spenning, sprit og action, eksotisme og kloke observasjoner over mange sider og flere numre. Hva handler det om, spør du? Hvor er det fra? Samma det, det er jo Strøks som skriver. Om tequila. Takk til @ErikFossen


3. Kniven er skarpere enn pennen-bildebyline.
Pennen er skarpere enn sverdet, heter det, men ikke i dette tilfellet. Aftens Joacim Lund har i lengre tid okket seg over gretne baristas, kunnskapsløse Rimi-ansatte og andre forbrytelser mot gourmetverdenen, samtidig som han øser av sin kunnskap om de beste italienske skinkeselgerne og burmesiske iskremprodusentene. Men det har aldri falt inn jævla bra byline-redaksjonen at denne må med i samlinga. Før nå.

Redaksjonen vet ikke helt hvorfor Lund poserer med så innmari store kniver, siden spalten stort sett handler om matinnkjøp og kaffebarbesøk, men det er uansett en jævla bra byline. Takk til @helgebirk

Og er dette inspirasjonskilden? Takk til @leadingtherats

4. Utdatert redaktørbildebyline på kjøpesenter.
Hei, Dagbladet, hvor ofte er dere på Tveita-senteret? Det er fortsatt Anne Aasheim som reklamerer for avisa der oppe. Kan dere ikke lage en ny variant med Lars Helle-portrett (se under)?

5. Advarsel! Nedbrytende internhumor-bildebyline!
Aftenposten har et effektiviseringsprosjekt som heter Kontinuerlig Forbedring, internt kalt Kontinuerlig Fornedring. Ett av de mest banebrytende grepene, og løsningen på alle problemer, er innføringen av digre planleggingstavler.

Som et svar på dette, og et også et spark til sjefenes ipadhysteri (maskinen har vært sendt rundt i redaksjonen slik at journalistene skulle få lov til å ta og føle på journalistikkens framtid) ble lanseringen av iTavla hengt opp i heisen – en ny kommunikasjonsform som tar i bruk kritt og tavle på nyskapende vis.

«Tommelen opp for iTavla»-saken skapte dessuten bruduljer. Ipadredaksjonen og nettfolkene følte seg latterliggjort. Ledelsen trodde klubben ble mobba, mens klubben trodde det var sjefene som ble mobba. Ordet på gata er for øvrig at en ansatt faktisk trodde dette var en reell lansering.

A-magasinets redaktør Kjersti Løken Stavrum sitter nå med luksusutgaven av iTavla, så denne kommer vi nok til å høre mer om.

6. Bli ny team-bildebyline.
Bli ny-sidene til KK er en klassiker, men nå har sannelig sliterne som sørger for å friske opp de grå og kjedelige KK-leserne gått lei av å stå i bakgrunnen. De vil også ha sin plass i sola, så nå må hovedpersonen i saken dele sine 15 minutter i rampelyset med frisøren, fotografen, sminkøren og den moteansvarlige. Legg merke til de varme, ektefølte smilene.

7. Lookalike-bildebyline.
Det er mye hverdagsangst i journalistikken. Skrev jeg noe feil i saken som gikk i trykken? Hva kommer desken til å finne på? Hvorfor glemte jeg kontaktlinsene akkurat den dagen fotografen går runden for å ta nye bylinebilder?

Men den store skrekken er å dekke en sak der den mistenkte minner sterkt om deg selv av utseende. Camilla Vesteng og Rebekka Brooks, seperated at birth?

8. Påskekyllingbildebyline.
Det jobbes mye med bildebylines i VGs helgebilag, men kan noen passe litt mer på fargekoordingeringen blant journalistene? Denne kombinasjonen kunne vært spart til påskenummeret..

9. Vinsmaker-for-en-dag-bildebyline.
Vinjournalister, der har du en forfulgt yrkesgruppe. Alltid møtt med mistenkeliggjøring og misunnelse i sosiale lag, selv kollegaene deres lurer på om profesjonen deres kan kalles en ærlig jobb. A-magasinets Ola Henmo tok på seg det tunge ansvaret å grave i denne yrkesgruppens hverdag, og fikk en jævla bra byline på kjøpet.

10. Årets styggeste bildebyline?
Redaksjonen er litt usikker på denne. Er det en generell illustrasjon? Er det et forsøk på å tegne artikkelforfatteren, Aftenpostens Per Kristian Bjørkeng. Se på teksten oppe i venstre hjørne. Skal tegningen forestille et fint hotellrom? Eller er journalisten hjemme igjen på det forblåste loftsværelset der han både jobber og sover? Er det hele en spøk?

11. Enda mer pretensiøs kronikkbildebyline.
Jo Eggen er en ivrig debattant i Klassekampen, og hans ultranære og intense bildebyline har også dukket opp i disse spalter tidligere. Men denne gangen har han overgått seg selv, det er i alle fall sikkert at dette er en kar som mener noe intenst. Så intenst at han nesten bryter seg ut av bilderamma.

12. Could-have-been jævla bra byline.
I juni var jeg og @reidarmi i Seattle for å skrive den store grungesaken for Dagens Næringsliv. Der møtte jeg selveste Tad Doyle, den storvokste frontfiguren i Tad, mannen som folk trodde skulle bli den første store stjernen som sprang ut fra Seattle-miljøet. Da Melody Maker laget sin tonenangivende Seattle-reportasje i 1989, var det Tad som prydet coveret. Nirvana ble plassert nede i hjørnet.

En potensielt strålende bildebyline, men ikke brukt altså. Men her er det. Og legg merke til de koordinerte t-skjortene!

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Jævla bra byline 29: Don’t call it a comeback”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..