Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 30: Halvnakenbyline, tegneseriebyline, ufølsom i fjæra m.m.

Jævla bra byline-comebacket fortsetter med mange pussige nyvinninger: Alfas halvnakne byline, Magnus Rønningen som tegneseriefigur, ufølsom i fjæra-bildebyline, bylineduell i USBL-Nytt og et rop om forstørrelsesglass til X-redaktør Maren Sæbø.

(Flere jævla bra bylines her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her og her.)

1. Halvnaken journalist møter halvgammel finanskjendis-bildebyline.
Å kle av intervjuobjektet er jo en klisjé, men her har Alfa kommet opp med nyskapningen «journalist kler både av seg selv og intervjuobjektene». Førstnevnte fysisk, andremann mer mentalt. La oss håpe Alfa ikke tar det hele ett skritt videre, og gir oss en serie med hudløse intervjuer.

2. Paparazzi-bildebyline.
VG gjorde utvilsomt et scoop da de fikk Peder «Fjordman» Jensen til å stå fram med fullt navn og bilde, og samtidig avslørte at mannen som hørtes ut som en arisk superhelt så mer ut som en serieskaper. Men det forklarer ikke helt hvorfor fotografen her smyger i buskene, er det fortsatt debatt om Fjordman vil stille opp på bildet eller ei?


3. Tohodet Idol-troll-bildebyline.
VG følger selvsagt Idol tett, og de har satt to journalister på saken. Mitt inntrykk, ut fra bildet å dømme, er at Morten Hegseth gjerne tar imot juicy sladder om Idol-finalistene, mens Atle Jørstad helst vil ha tips om stemmejuks og urent spill i kulissene.

Dette er to bildebylinetradisjoner som møtes, den hardkokte nyhetsreporteren og den kameratslige kjendisjournalisten, og de strever litt med sameksistensen.

4. Bylineduell: The USBL-Nytt Edition.
Se på bildebylinen over. Så ser du på den under. Hvilken ville du hatt? Begge er hentet fra USBL-Nytt, men der Aftenposten-journalist Stein Erik Kirkebøen blir avspist med noe som ligner et gammelt snapshot han fant i en skuff, er det lite tilfeldig over arkitekt og urbanist Øystein Grønnings bildebyline.

Stilisert vignett? Check. Epost-adresse? Check? Dobbel yrkestittel? Check. Rockestjerneposering, med tidsriktig blikk ut mot horisonten? Check. Barske klær? Check. Armene selvhøytidelig i kors. Check. Resultat: Seier på knusende walkover.

5. Tegneseriefigur-bildebyline.
Her merker jeg at jeg blir litt misunnelig. Det er sikkert noen som mener at Alfa-redaktør Magnus Rønningen er en tegneseriefigur, og Nordic Choice Magazine er ikke bare et mikrofonstativ for Hank von Helvetes ulne konspirasjonsteorier. Det er også plass til et sjeldent innslag av norsk tegneseriejournalistikk.

Choice-boss Petter Stordalen får fortelle om sine ferieminner i tegneserieform. Og Rønningen er journalist. Det er riktignok ikke stort han slipper til med, disse tre spørsmålene er det eneste han får sagt over tre sider.

6. Selvfornøyd handshake-bildebyline.
Joda, NA24-redaktør Inge Berge og Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum har god grunn til å smile av høye lesertall. Men har de grunn til å ta hverandre i hånda?

Hvorfor gjør de det? Hva slags avtale inngår de? Er det et hemmelig frimurersignal? Eller er det bare innlært vane, objektene i slike oppstilte skrytebilder er bare nødt til å ta hverandre i neven.

Fun fact: Nettavisen/Side 2 kåret tidligere i år Norges mest sexy kvinner, og redaktørens egen kone havnet på 16. plass. Men hvor ble det av bildet? Takk til @finansakrobat


7. Arrogant redaktør svarer på kritikk-bildebyline.
Dagbladets Lars Helle tar kritikerne av avisas 22/7-dekning i skole, og viser også redaktørstanden hvordan en arrogant og jævla bra bildebyline gir solid grunnlag for egne meninger. Det er rett og slett jævla vanskelig å være uenig med dette selvsikre bildet. Takk til @VGfrithjof og @svensundet

8. Stor bildebyline i halvfigur og farger – med egen stab!
Dette må vel være en norsk bylinenyskapning. VGs Mads A. Andersen har intervjuet Breivik-forsvarer Geir Lippestad, og stikker av med dressjakka, bildet, vignetten, prinsessa og halve kongeriket. Og under står noen stakkars, små reportere, som trolig har hjulpet med research, intervjuet andre kilder og lignende.

Dette er amerikansk stil, som når Newsweek skriver «additional reporting by…» i sine artikler. Jeg tror faktisk Åsne Seierstad fikk hjelp av amerikanske journaliststudenter da hun dekka det amerikanske valget for Aftenposten for noen år tilbake. Men de fikk ikke noen byline…


9. Ufølsom i fjæra-byline.

«Mirror Reporter first to visit Utoya», meldte den britiske tabloiden Mirror, men journalist Ryan Parry hadde fint lite annet å melde enn at han hadde vært der. Det ble også tid til noen smakløse poseringer med alvorstungt blikk. Vi kan i farta også nevne at Parry regner de skandaliserte redaktørene Andy Coulson og Rebekah Wade blant sine nærmeste venner. Og Parry har vært i vinden før…

Bonus: Der Mirror var først ute, kom Aftenposten trekkende med denne mer mer emo varianten 3. oktober. Men kompenserte med både videointervju og skriftlig intervju med sin egen journalist. Dette scoopet var faktisk toppsaken på Aftenposten.no i går kveld.

Og Aftenposten vil helst ha seg frabedt ironisering og lignende demoraliserende innlegg. Kjetil Østli har jo vunnet Brageprisen!

http://twitter.com/#!/Veiaaker/statuses/120924121604427776

10. Jævla liten byline.
Jævla bra byline-redaksjonen gratulerer verdensmagasinet X med en vellykket omlegging til hendig lommeformat. Men at bylinen til redaktør Maren Sæbø i samme håndvending har krympa ned til under fyrstikkstørrelse gjør henne til en kandidat til «jævla dårlig byline». Følger det med forstørrelsesglass i neste nummer?


11. Sorteringssamfunn-byline.

KKs Kjersti Salvesen Fahre skriver sak om behovet for personlige assistenter for å rydde opp i hverdagsrotet, og stiller selvsagt opp som case/fotomodell i sakens anledning. For hun sliter nemlig så veldig med at bladhaugen roter seg sammen med skosamlinga. Så her er hun altså i full gang med sisyfosarbeidet «å sortere blader og sko» – over en poserende helside.


12. Innskutt kommentatorbildebyline.
Det er vel ikke så mye annet å si om denne, annet enn at det er enda en fin VG-nyskapning for å få bilde av journalistene sine inn på VG Nett-forsida – mens man fortsatt beholder hovedfokus på saken.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

5 svar på “Jævla bra byline 30: Halvnakenbyline, tegneseriebyline, ufølsom i fjæra m.m.”

Hi, hi – ler hjertelig! Herlig den derre, nummer 11. Tar selvsagt denne knusende konstruktive kritikken til meg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..