Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 31: Navlepilling spessial

Journalister er selvopptatte, det vet vi. Men noen er mer selvopptatte enn andre. Bli med når journalister utforsker sitt eget sjelsliv, sin egen fritid og sin egen historie i kampen om å nå toppen i navlepillingens edle kunst. Kanskje er det Knausgårds kamp som er inspirasjonen, kanskje har det alltid vært slik?

(Flere jævla bra bylines her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her og her.)

1. Slektsforskningbyline, del II.
«Pål Vegard Hagesæther», hvorfor heter jeg det? tenkte Aftenpostens Pål Vegard Hagesæther en morgen. Det førte til en nervepirrende jakt på Hagesæther-navnets røtter over flere sider i A-magasinet. I og for seg greit nok det, det var bare det at det bare var gått noen måneder siden A-magasinets Lars Kluge skrev en større sak om slektsforskning, der vi fikk høre siste nytt om Kluge-slekta.

Denne føljetongen med journalistenes slektgranskning har trolig bare begynt…

2. Graver i egen kjærlighetshistoriebildebyline – totalt 12 bilder i en og samme avis!
Journalist Trude Lorentzen er Dagbladets svar på Karl Ove Knausgård, der hun åpent, uredd og velskrivende graver i sin egen historie foran alles øyne. Og nå er det 40-årskrisen som melder seg, for i Magasinet skrev hun sak om alle sine kjæresteforhold.

Muligens var hun inspirert av Vince Chase i Entourage, som oppsøker alle sine flammer for å lage dokumentarfilmen som skal overbevise hans Ekte kjærlighet (nei, jeg skjønte ikke logikken i dette plotet heller), men uavhengig av inspirasjon og resultat: Det ble nærmest norsk rekord i jævla bra byline.

Jeg kom til 12 bilder av journalisten i samme avis, min personlige rekord er bare tre. Det ble forsidehenvisning, familiebilde, ungdomsbilde, brudebilde. Kort sagt: god form, god stemning og full pakke.


Før. Trude og ekskjæresten  Haakon Wenger.

I mellomtiden. Trude og eksmannen Espen Rasmussen.


Nå. Trude med barn og samboeren Torbjørn Ekelund. Legg merke til de sentralt plasserte referansene til folkelige sysler som trampoline og taco i bildeteksten.

3. Kjærestebyline.
Men Magasinet-forsida i samme nummer, den stakk portrettet Maria Mena av med. Hun stakk også av med Magasinet-journalist Eivind Sæther, som har gjort ukas «På tomannshånd»-intervju med Yngvar Numme. Noe som gir oss følgende pussige dobbeltbyline i samme nummer.

4. Ammehår-bildebyline?
Kjenner du til det store samfunnsproblemet ammehår? Ikke jeg heller, men Nettavisen/Side 2s mote- og skjønnhetsansvarlige Trine Rasmussen tar ansvar. I en bredt anlagt reportasje får vi vite alt vi trenger å vite om ammehårproblematikken, og blir vitne til den utrolige forvandlingen fra ammehår til post-ammehår. Takk til @finansakrobat igjen.

5. Intervju med egen spaltist/anmelder-bildebyline.
Papiravisa Aftenposten møter konkurransen fra nett og tv på sitt eget vis, spesielt innen kulturjournalistikken. Her genereres nyheter ut fra egne spaltisters personlige meninger, som da Robert Gjestad mente Per Sundnes måtte ta sin Melodi Grand Prix-hatt og gå, eller som da Vidar Kvalshaug mente det var for mye fyll på norske countryfestivaler.

Meningen blir så fulgt opp som nyhetssak, før A-magasinet slutter sirkelen med et miniportrett av den uredde Aftenposten-kommentatoren. Fortsetter det slik, blir det ikke plass til eksterne kilder på Aftenpostens kultursider.

6. Oksebrunst-bildebyline.
Det er gøy å jobbe som journalist, men det blir ikke morsommere enn i Alfa-redaksjonen. Der i gården drar man på teambuilding til Pamplona for å løpe med oksene – og selvsagt blir det sak om det etterpå, slik at leserne ikke skal føle seg utafor. Regner med at redaksjonen snart danner boyband: The Alpha Males.

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Jævla bra byline 31: Navlepilling spessial”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..