Kategorier
Hiphop Intervjuer Musikk Tv

Idol-uka 3: Ravis seriøse flipp

Før Ivar Chr. Johansen slo seg opp som godslig og folkekjær programleder – en krysning av Vazelina-Viggo og Petter Schjerven – var han utålmodig musiker i Jaga Jazzist, Briskeby, The Jessica Fletchers og Folk & Røvere. Og så ble han rapperen Ravi.

Foto: Marit Hommedal © TV 2

(Les mer om Hans Erik Dyvik Husbys tid i Turboneger her , her , her og her. Les om Gunnar Greve Pettersen her og Bertine Zetlitz her.)

1: 2002-intervju fra Dagsavisen.

Han sa takk for seg i Jaga Jazzist og Briskeby rett før begge slo gjennom. Nå rapper Ivar Chr. Johansen med Folk & Røvere og spiller 60-tallspop med The Jessica Fletchers.

Jaga Jazzist har spilt inn A Livingroom Hush, og håper de kan stå foran et aldri så lite gjennombrudd. Akkurat da takker Ivar Christian Johansen for seg i bandet han startet i 1994 sammen med Martin Horntveth.

Sommeren 2000 begynte det å løsne for Briskeby. De hadde funnet fram til en mer glamaktig stil, og hadde spilt inn en sang som het «Propaganda». Men også da fant tangentmann Ivar ut at tiden var moden for å gi seg mens leken var god.

– Jeg er en gründer, flirer Johansen – som i dag er sivilarbeider på Blå mens Jaga Jazzist roses ute i den store verden og Briskeby vant kongeriket med albumet Jeans For Onassis.

Litt skeptisk
Nå er gründeren flittig opptatt med en rekke musikalske prosjekter: Han rapper særegent på Folk & Røveres Bagateller – en besettelse han ønsker å videreføre i samarbeid med DJ Anders «Løvbiff» Løvlie [2011-kommentar: Han valgte til slutt å kalle seg DJ Løv].

Hobbybandet Planet Derrick lever fortsatt, han sysler med visepop,  og er også blitt fast medlem i The Jessica Fletchers. Og hvis Ivar velge å slutte også der, er nok verdensherredømmet like rundt hjørnet for drammensbandet.

– Det var bare en følelse som gjorde at jeg sluttet i Jaga og Briskeby. Ikke fordi det var kjipt, men jeg synes det å drive med musikk skal være veldig gøy. Dessuten, og misforstå meg rett, føler jeg meg veldig privilegert som nå tjener mine penger på annet enn musikk. Jeg synes musikk er alt for alvorlig til at det skal være et levebrød.

Han tjener kanskje ikke penger på musikken, men Johansen har det utvilsomt gøy. Mest moro er det å spille i band igjen – etter at Vegard Syrstad trakk seg som keyboardist i bandet i sommer.

Perfect Pop Records (plateselskapet til The Jessica Fletchers, journ.anm.) ringte alltid meg når de vil ha trompet til noen av bandene sine, så jeg har spilt med bandet tidligere. Jeg var litt skeptisk fordi jeg har så mange egne ting oppe i hodet, men det har vist seg å være veldig ålreit, trygt og morsomt. Bandets 60-tallspop ligger nok langt nærmere mitt hjerte enn jazzen jeg hørte på da jeg startet Jaga.

Kaster regelboka
Johansen skriver, synger og spiller keyboard, tamburin, kubjelle og trompet på albumet What Happened to The Jessica Fletchers?, som slippes 17. februar.

Men før den tid rekker du nok å høre hans høyst originale rapping på Folk & Røveres «Utadæsjælåpplevelse» – der han under kunstnernavnet Ravi halvt gnålende, halvt ropende skravler i vei uten å være så opptatt av å holde slavisk følge med rytmene. Tankene går til eksentriske rappere som Sage Francis og Sole – uten at Johansen kjenner til disse.

– Jeg har rappet helt siden Jaga Jazzists tidligste dager, og liker selv best folk som The Roots, Beastie Boys, Digable Planets og Antipop Consortium. Nå viste det seg at jeg var interessert i å gjøre det helt motsatte av Ulph i Folk & Røvere. Der han hvisker, er jeg hypp på å skrike. Jeg kan skjønne når anmeldere kaller det enerverende, men uansett om det er vellykka eller ikke så ønsket jeg først og fremst å larme litt i dørene. Det sies at hiphop er den mest nyskapende musikkformen i dag, men samtidig er det en musikkform heftet opp av regler, polemikk og bråk.

Og regler er i alle fall det siste du tenker på når Ivar setter rappekjeften i gang.

Ulph om Ivar
– Ivar er først og fremst dyktig, men har en helt spesiell holdning til det han driver med – en personlig integritet av dimensjoner og hans norske tekster er det beste jeg har hørt på morsmålet på årevis. Han er en original fyr og det som kommer ut av hodet hans er derfor minst like originalt!

2. Aftenposten-intervju fra 2004.

Ravi og DJ Løv møtte hverandre i fylla på Blå. Onde tunger vil nok mene det er akkurat slik duoen høres ut på plate også.

Hjerneklegg. Smak på ordet. En stor blodsugende flue, som borer seg inn i hjernen din, og ikke slipper taket. Omtrent slik føles det når Ravi slipper ut sine kontant fengende låter: Først var det «Utadæsjælåpplevelse» med Folk & Røvere, nå er det «Dødsøt» med DJ Løv.

Og som ikke det var nok, nå er duoen her med albumet Lekr butik. Og det finnes ingen Ravi-stift du kan smøre deg inn med.

– Det var mange som trodde «Utadæsjælåpplevelse» bare var tull; at jeg køddet med hiphop – og nordlendinger! Jeg skjønte ingenting av kritikken. Men det er nettopp litt av utgangspunktet for det vi driver med. Det er en flipp, men vi tar det veldig seriøst, for vi jobber så sinnssykt mye med det. Ravi & DJ Løv er en seriøs flipp, sier Ravi alias Ivar Chr. Johansen, musikeren i Jaga Jazzist, Briskeby og The Jessica Fletchers som ble Norges mest sinnssyke rapper.

Eller «sinsyk», for Ravi bruker konsekvent ikke doble konsonanter når han skriver.

«MC Ravi må dø», skrev signaturen FlatB på VG Netts debattsider for noen uker siden, og å si at Ravi nyter respekt blant de hardeste hiphopskallene, er som å si at Dagfinn Høybråten elskes av homofile røykere. Duoen selv er langtfra sikker på om det er hiphop de driver med.

– Jeg vil ikke kalle det hiphop, men vi er veldig hiphopinspirert – spesielt beatmessig, men også vokalen. Så vi grenser jo til hiphop, sier DJ Løv alias Anders Løvlie.

Han var selv tungt inne i hiphopkulturen fra tampen av 80-tallet, som dj, graffitimaler og medlem av Vestkanten-crewet New Style Crew. Nå er han utdannet jurist, og beatssnekker og dj på fritiden.

Ravi falt først for hiphop med The Roots’ Do You Want More?!!!??! fra 1995, og rappet med Jaga Jazzist allerede i 1996 (en innsats DJ Løv fortsatt rynker på nesen av). Og til «Dødsøt»-videoen forsøkte Ravi å lære seg electric boogie av Sean fra legendariske Atomic B-Boys.

Men respekten for genrer er fullstendig fraværende, og samme dag som videoen hadde première på Blå, fremførte Ravi «Utadæsjælåpplevelse» med The Jono El Grande Orchestra.

– Annenhver dag hører jeg noen som sier at hiphop er den mest revolusjonerende stilarten. Men annenhver dag får jeg også høre at hiphopmiljøet er noe av det mest konservative i hele Norge – og kan sammenlignes med noe av det mest ekstreme innen islam. Så det er en voldsom motsetning innenfor både miljøet og uttrykket, mener Ravi.

Ravis innstilling til hiphop har få norske paralleller, og i utlandet er det nok Anticon-klikken med artister som Why?, Clouddead, Alias, Sole og Themselves som ligger nærmest med sine psykedeliske rim, manglende respekt for regler og genrekollaps – med innslag fra støy, lofi, pop og elektronika. Artister Ravi riktignok ikke har noe forhold til.

– The Roots og Hello Nasty med Beastie Boys er for min del beviser på at hiphop fortsatt er den genren der det meste er lov. Hvis du tar deg lov, så får du lov. Jeg har alltid hatt masse ideer fra alt fra swingjazz til mainstreampop, og som Ravi får jeg utløp for mye av dette.

3: Hva leser du nå, Ivar? (fra Ny Tid).

HVEM: Musiker Ivar Chr. Johansen. Aktuell med sommerslageren «Neste såmr» og albumet Kjøpr gitar, hans tredje som Ravi, og det første uten makkeren Anders «DJ Løv» Løvlie.

AKKURAT NÅ: Nå leser jeg Menn som hater kvinner av svensken Stieg Larsson. Den fikk jeg til 30-årsdagen min av korist Kristin og turnésjef Annelise. De var klar over min interesse for krim, og boka virker svært lovende etter 20 sider.

ETTERPÅ: Jeg leste nettopp debuten til Lars Ramslie, Biopsi, og kan godt tenke meg å sjekke ut mer av ham, kanskje Destroyer eller Ugly Bugly. Fatso har jeg lest, den var… fet, he he. Eller så er jeg blitt anbefalt Anne B. Ragde av familien. Hvis Berlinerpoplene eller Eremittkrepsene ligger i nærheten av mitt horisontale leie, så kan det godt hende at jeg setter i gang.

4 svar på “Idol-uka 3: Ravis seriøse flipp”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..