Kategorier
Intervjuer Kunst

Guttorm Nordø: Norges første gatekunstner

Fra 21. oktober til 13. november kan du se åpner May-Irene Aasen og Guttorm Nordøs foto- og maleriutstilling «Quote Collage» på Galleri Map. Men visste du at sistnevnte også kan smykke seg med tittelen «Norges første gatekunstner»?

(Dette er en kortere versjon av en sak opprinnelig publisert i D2.)

Tidlig på 1980-tallet kunne du møte små vandrende menn på de underligste steder i Trondheim. Dette var silhuettfigurer, som ved hjelp av sjablonger ble spraymalt på veggene i hele byen. Dessuten ble collager kjørt ut i store opplag på kopimaskin, og klistret opp på byveggene. Iblant dukket det også opp originalcollager på to ganger to meter.

Nesten 30 år senere hedres billedkunstner Guttorm Nordø som Norges første gatekunstner i boken Street Art Norway.

– Det var nok også andre som holdt på med lignende ting, men de var bare innom og testet ut noen ideer. Ingen var så intenst opptatt av mediet som jeg, virksomheten antok jo nesten preg av hyperaktivitet, døgnet rundt, gjennom flere år. Det kan virke litt blærete å utpeke seg selv til «Norges første gatekunstner», men jeg må nesten svare ja, utdyper Nordø.


Et mysterium
Der kunstnere som Dolk, Pøbel og Strøk de siste årene har slått seg opp som norske slektninger av verdensstjernen Banksy, er Nordø en norsk Blek Le Rat. Den franske gatekunstneren begynte med sjablongbasert gatekunst allerede i 1981, 20 år før Banksy ble verdensstjerne. Nordø er overrasket over at han nå trekkes frem i lyset igjen.

– Det er et lite mysterium at folkene bak Street Art Norway fant frem til meg, for jeg har holdt en ganske lav profil. Og det er tross alt 28 år siden de bildene som er på trykk ble laget.

I mellomtiden har han slått seg opp som billedkunstner, med over 30 separatutstillinger bak seg, deriblant på Henie Onstad Kunstsenter, Norsk museum for fotografi og Avistegnernes Hus.

– Jeg driver ikke aktivt med street art eller graffiti i dag, men jeg var ute sammen med en av Oslos graffitilegender for fire år siden. Vi laget en timeters vegg. Tanken som slo meg da var egentlig hysterisk morsom: Jeg så nemlig for meg avisoverskriften «Middelaldrende kunstner arrestert for TAGGING! ». Da skjønte jeg at det bare var å legge inn årene og se frem til minstepensjonen.


Nusselig street art

Nordø mener dagens street art ofte er godt arbeid, men han savner verk med litt mer provoserende kraft.

– Mye av gatekunsten jeg ser i dag er nusselig. Den kunne lett glidd inn som ukebladillustrasjoner, eller tenderer mot et design- og reklamespråk. Det politiske, provoserende og rabiate er nærmest fraværende. Men det å ønske seg en politisert street art kan farlig fort ende opp i å ligne på 70-tallets hjernedøde, menneskefiendtlige slagordpropaganda.

Fakta – Guttorm Nordø
* Billedkunstner, fotograf, filmskaper og skribent, født i Trondheim i 1960.
* Utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim 1983–1987.
* Har spilt i band som Angor Wat og Sunshine Kids.
* Var med å planlegge og dra igang UFFA-huset i Trondheim.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Guttorm Nordø: Norges første gatekunstner”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..