Kategorier
Hiphop Musikk

Oversett artist 7: Hella G

Bergen er breiale om dagen, til tross for gårsdagens cupfinaletap, og i dag utroper Bergens Tidende byen til Norges hiphophovedstad. Da passer det bra å minne om hvem som i 2003 ga ut Vestlandets første hiphopalbum: Hella G fra Nordfjordeid.


I 2003 kom Hella G straight outta Nordfjordeid med debutalbumet Det begynte med ein plan, produsert av Big Ice og Oral Bee. Dette var faktisk det første hiphopalbumet fra Vestlandet, gitt ut før både Spetakkel og Freakshow debuterte med langspillere.

Men hvor blei det av Hella G? Han er fortsatt der ute, og tidligere i år la han ut musikk fra den planlagte 2004-mixtapen OVF – Overgrunnsvestkystfundamentalisme. Men her er altså min anmeldelse av debuten, et pionerverk både innen norsk gangstarap og norsk vestkystrap.

(Flere oversette artister finner du her, her, her, her, her og her.)

Hella G
Det begynte med ein plan
Overgrunnen/Vestkystfundamentalist-Records 2003
3/6

«E dokke klare for ein hyperaktiv vestlending med munndiar?», spør Øivind Hella Bechensteen alias Hella G. Vestlendingene har det i kjeften, men dette er det første hiphopalbumet fra Norges «west coast». Passende nok fylt med drømmer om bankran og damer fra Stryn, over melodisk vestkystfunk rattet av Norges ledende gangstaprodusenter Big Ice og Oral Bee.

Hella G representerer Nordfjordeid, og Det begynte med ein plan balanserer mellom gangstadrømmer, selvskryt, historiefortelling og vestlandshverdag, med linjer som «i Statane får du 15 år bak murane, men på Eid får du kaffi og kake».

Hella har god fantasi, fine meldinger og selvironi, og godlåter som tittelsporet, «Så stræit» og ikke minst Bone Thugs-N-Harmony-hyllesten «Kraup og vi kom» viser en rapper med potensial.

Dessverre snubler albumet i et noe tamt og monotont lydbilde og for store ambisjoner. Hella burde strammet inn, kappet vekk dødkjøtt og debutert med et minialbum. Utgivelsen må nok ses som en demo, men oppfølgeren Det perfekte bankran er allerede varslet. Det kan bli spennende! (2011-kommentar: Og jeg venter fortsatt…)

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

11 svar på “Oversett artist 7: Hella G”

Shit yo. trur det har noko med ei foxy snuppe som kom i mellom dei. klaver takla situasjonen dårlig og møtte opp med gunner i mainstreeten på Nordfjordeid, Eidsgata liksom. Så Hella var heilt kool, berre sto med armane i veiret og sa «skyt meg bitch, berre gjer det!» og klaver var jo på den fyllekula, og sovna med gunnaren i handa. etter det trur eg dei berre «fell apart» liksom. men den låta er true to friendship in real life on the general basis liksom, tykkjer eg da ivertfall…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..