Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 36: Etter det sorte hull

Spørsmålet er: Er det mulig å lage jævla gode bylines etter 14/11? Dagens Næringslivs Kjetil Brage Alstadheim klarer å stikke hull på byllen og samtidig lufte ut av det sorte hullet som oppsto etter VG-redaksjonens møte med terroristen.

1. Åtte meter unna finansministeren-bildebyline.
«Jeg sitter åtte meter unna og ser rett på Johnsen. Eller er det syv meter? Jeg er jammen ikke sikker,» skriver Kjetil Brage Alstadheim om det sterke møtet med finansminister Sigbjørn Johnsen. Ser vi en ny journalistisk sjanger fødes her?

I denne nye sjangeren kan du ikke snakke med objektet, bare observere. Dette er viktig! Men hva skal sjangeren hete?

Metermåljournalistikk kanskje? VGs Anders Giæver modererte seg for øvrig fra to meters avstand til ABB på VG Nett til 2,5 meter i papir-VG dagen etter. Mulig han har et problem med yards og meter, siden han akkurat kom hjem fra USA-korrespondanse.

Eye of the Tiger-journalistikk?  Metermåljournalistikk? Målebåndjournalistikk? Metrisk tekst? Og hvis  objektet har solbriller, må man da doble oppgitt avstand? At 80 centimeter blir 1,6 meter? Mange spørsmål, ennå ingen svar.


2. Paradigmeskife-bildebyline.

Ja, Klassekampen, det er definitivt et paradigmeskifte når dere kliner til med ett intervju med deres egen bokanmelder Tom Egil Hverven – mens han marsjerer alvorstungt gjennom en kirkegård – om hans egen anmeldelse av Karl Ove Knausgård Min kamp 6 – i samme avis!

Det er ikke slik at Hvervens anmeldelse har skapt debatt eller noe som helst oppsikt, det har den ikke rukket ennå. Men det må likefullt reflekteres over denne banebrytende anmeldelse umiddelbart, og avisa anmelder settes dermed «mot veggen».

JBB-redaksjonen ser fram til en langt enklere hverdag for kulturjournalister, som framover skal intervjue avisa egne anmeldere om deres anmeldelser i samme avis.

3. Ordentlig kledd mann-bildebyline.
TV 2s utsendte virker fattet og rolig, og som om han har alt under kontroll. Øynene lyser. Det er noe karakteristisk ved ham. Han er alvorlig, men samtidig så er det et lite smil over ham. Han ser ut som en pen mann. En ordentlig kledd mann. Han så rett på meg flere ganger.


4. Skikkelig velkledd mann-bildebyline.
Men som vanlig har vi mye å lære av svenskene. Bare se på Aftonbladets Johan Hakelius.

5. Nå går alt i ball-byline.
Her ser vi de første konsekvensene av 14/11 i norsk presse. Desken i Bergens Tidende er rett og slett usikre på hvor byline skal plasseres, og helgarderer.

6. Morsk bildebyline møter avisas standardspørsmålhelvete.
Bernt Erik Pedersen er journalist i Dagsavisen, og må til vanlig nøye seg med bylines i frimerkestørrelse. Men nå har han skrevet boka jeg liker å kalle Kjøtt-Kjøtt, og da ryddes det plass på baksida – der diverse b- og c-kjendiser får svare på redaksjonens grundig uttenkte artigspørsmål. Noe nytt bilde trenger man ikke å ta, det er bare å blåse opp bylinebildet.

Ekstra fascinerende blir det når Dagsavisens journalist får spørsmålet om hva han ville ha gjort hvis han fikk sjansen til å fylle en helside i morgendagens avis. Er spørsmålene virkelig så rigide at det ikke kunne blitt forandret til «hva ville du ha gjort hvis du slapp å fylle en helside i morgendagens avis»?

Uansett, da Dagsavisens Hege Ulstein tipset Jævla bra byline-redaksjonen om dette, oppsto en liten diskusjon om dette strengt tatt kan kalles en byline. Og det er selvsagt ikke en vanlig byline, Pedersen har jo ikke skrevet saken selv. Men JBB-redaksjonen opererer med et utvidet bylinebegrep, som også omfatter saker der aviser skriver om sine egne journalister. Dermed faller denne definitivt innafor.

https://twitter.com/#!/hegeulstein/statuses/136441488748969984

https://twitter.com/#!/BerntEP/statuses/136441890240348160

https://twitter.com/#!/BerntEP/statuses/136450915120062464

https://twitter.com/#!/BerntEP/statuses/136443795939143680


7. Diamantoppkjøper-bildebyline.

«På Hotell Guida driter gjestene diamanter», innleder Dagens Næringslivs Eskil Engdal sin avsløring av norske investorers rolle i handel med bloddiamanter i Zimbabwe. Engdal ga seg ut for å være diamantoppkjøper, noe som ga flere jævla bra bylines med Engdal som samtaler og handshaker med lyssky diamantsmuglere.

Men Eskil, hvor hemmelig kan du være i lengden når arbeidsgiver stadig klistrer deg opp over hele forsida. Det er jo ikke første gang…


8. Kløftehuske-bildebyline
VG har også vært på tur til Zimbabwe for å hente hjem jævla bra bylines. Og det er klart at det er mer fristende å sjekke ut kløftehusken i Victoriafallene og fly som Supermann i løpestreng enn å infiltrere diamantsmuglermiljøet. Hva ville du ha gjort?

9. Jublende statsfeminister møter tafatte luskekarer-bildebyline.
Dagbladet har vunnet ny pris. Dagbladet samler redaksjonen til nytt jubelbilde. Men, kan noen i redaksjonen vennligst stramme opp Bernt Jakob Oksnes og Hallgeir Opedal? Kaller dere de skjeve, blaserte smilene der for jubel? Er dere mette på priser? Må dere få Fritt Ord-prisen før dere kan sette opp et smil og vifte med armene i været? Skjerpings!

Leserne legger også merke til dette, og plasserer det umiddelbart inn i sine lumre konspirasjonsteorier.

10. Skytespillduellbildebyline.
Mens resten av verden bekymrer seg for voldelige dataspill, ikler Adresseavisens journalister seg full Modern Warfare-mundur i denne saken. JBB-redaksjonen skjønte ikke stort av tittel og bildetekst, men det er visst en dataspillanmeldelse via en firedelt Skype-chat.

Mens dere andre irriterer seg over at voksne menn får betalt for dette, kan ikke vi si annet enn «jævla bra byline»!

11. Beina som blikkfang-bildebyline.
JBB-redaksjonen aner ikke hva denne saken handler om, vi så bare lårene til Isabelle Ringnes. For ikke å snakke om bylinen hennes, som er flerfoldige punkt større enn noe annen tekst på sida. Slik skal det gjøres!

12. Her er Dagbladets Linn Kongsli Undervold avbildet mens hun forstyrrer Bolivia-Stina på kafé i Oslo i går-bildebyline.
Det er vel ikke så mye mer å si om den saken.

Flere jævla bra bylines her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her og her.

Bonus: De gravalvorlige bylinebildene som felte en justisminister:

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Jævla bra byline 36: Etter det sorte hull”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..