Kategorier
Musikk

Samleplater: Gamle sanger om igjen

Gudene vet hvem som bryr seg om samleplater i disse streamingtider, men likevel: Jeg legger ut min lille 2006-advarsel før julestria setter inn.

Samleplater er like tradisjonelt som julemiddagen, men pass opp for billig resirkulering.

Det har sikkert skjedd deg, eller noen du kjenner: Du kommer hjem med en ny samleplate, og finner ut at du alt har en lignende «greatest hits»-samling i platehylla.

Det er blitt en årviss tradisjon: Når jula nærmer seg, tømmer plateselskapene arkivene og gir ut samleplater. På VG-lista finner vi nå samlere med Sissel Kyrkjebø, U2, Øystein Sunde, George Michael, Tom Waits, Sugababes og Roxette, selv om flere av disse har flere andre samlere på markedet..

– Det er billig for plateselskapene, og coverheftene er ofte tynne og mangler utgivelsesår og «liner notes». Årets «best of»-plate med Depeche Mode burde for eksempel ha vært dobbel, men evner ikke å erstatte Singles 81-85 og Singles 86-98. Typisk for slike plater er at de har noen nye kutt fansen ikke har, og flere lanseres med musikkvideoer, remikser eller konsertopptak som bonus, sier Jon Vidar Bergan.

Han har skrevet Kunnskapsforlagets Store rock- og popleksikon, der han har oppført anbefalte samleplater med de fleste artistene som er omtalt – nettopp fordi han mener gode samleplater er ypperlige introduksjoner. Bergan irriterer seg over reprisetenkingen som preger mange av de nye samleplatene.

– De verste er alle som heter Number Ones. Her lukter det utnyttelse lang vei. Disse er alltid med artister som det allerede fins mange samlinger med. Den nylig utgitte ABBA-plata har for eksempel åtte listetoppere fra Storbritannia og USA, mens det ikke står noe om hvor de ti andre låtene gikk til topps. Og samlinga med Roxette er den femte på bare elleve år.

Det er ikke bare slagerne som får ny innpakning, det blir stadig flere klassiske album som pumpes opp med alternative versjoner, demoer, b-sider og konsertopptak, og får navn som «deluxe edition», «anniversary edition», «collector’s edition» eller «legacy edition».

– En annen trend er singlebokser med store stjerner, der man får alle deres allerede utgitte singler samlet i en boks på vinyl eller cd, forteller Bergan

– Hva mener du er høstens beste samleplater?

The Journey: A Retrospective of Mott The Hoople & Ian Hunter er en billig trippel-cd, som inneholder alt man trenger med disse artistene. Our Definition of Soul er en fantastisk soulsamling som går fra 1970- til 2000-tallet, mens The Righteous Brothers’ Gold inneholder alle hitene deres. ■

Opprinnelig publisert i Ny Tid.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..