Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 38: Linselus spessial

Etter 14/11 har bylineindustrien vært nødt til å ta en liten tenkepause når det gjelder de store, viktige ting. Men i lokaljournalistikken skjer det ting: I Aften har journalist Pål Vegard Hagesæther opphøyd linselusing til en kunstart.

1. Klassisk linselus-bildebyline – på forsida.
Etter at Pål Vegard Hagesæthers riddersprang over et gjerde ble slått opp over to sider i A-magasinet har han fått blod på tann. Og i nyhetsavdelingen i lokalavisa Aften (tidligere Aftenposten Aften) er det god mulighet for arbeidsvillige journalister å hevde seg.

For å si det slik: Arbeidspresset i denne vesle redaksjonen fører ikke til at søkerne på den interne jobb-børsen står i kø for å komme seg hit. Men på den annen side, dette gir jævla gode bylinemuligheter…

Vi starter med en klassisk linselusløsning, som viser den flittige journalisten som ivrig noterer hva intervjuobjektet lirer av seg. Legg merke til hvordan den erfarne Hagesæther klarer å sjonglere blokk, penn og paraply, samtidig som han smiler høflig av fotografens vitser.

2. Linselus by accident-bildebyline.
Her tror JBB-redaksjon at Hagesæther egentlig prøver å komme seg så langt unna bildet som mulig, eller så snuser han opp andre potensielle saker om renhold og vedlikehold på brannstasjoner. Mens fotografen tar sitt bilde av brannmennene, går journalisten langt, langt unna.

Men hva skjer? Se nøye etter i bakgrunnen. Hvem er det som er ute og går med journalistblokken sin?

ggsga

3. Overraskende linselus-bildebyline.
Her har vi et tilsynelatende tradisjonelt og trygt reportasjebilde, som fokuserer på kildene. Men hva er det som kommer til syne etter grundigere undersøkelse? Hvem sin nese og munn er det som skimtes bak byråd Jøran Kallmyr?

4. Copycat-bildebyline.
Dette er ingen journalist, og det er ingen byline, men det er likevel påfallende hvordan oslopolitiker Knut Even Lindsjørn skamløst kopierer Pål Vegard Hagesæthers virkemidler for å få oppmerksomhet.

5. Superundertøy-bildebyline.
En VG-bylineklassiker til glede for nye lesere. VGs Egil Svendsby til venstre. Takk til @finansakrobat.

6. Popstjerne vs. redaktør-bildebyline.
Aslak Borgersrud må bestemme seg. Vil han være popstjerne, rapperen som brøt med Gatas Parlament for å satse på en solokarriere? Eller vil han være hardkokt redaktør i Computerworld? Her prøver han å forene bylinebildet med promobildet, og JBB-redaksjonen er usikre på resultatet. Hva synes dere?

For øvrig er det en smule mispass mellom tittelen på spalta og den beskrivende teksten. For hvis oppdraget er å «myse sporadisk på databransjen», hvor kommer røyklegginga inn i bildet? Dette ble rett og slett for vanskelig for JBB-redaksjonen.

7. Reporter i elgkø-bildebyline.
Mye skal gjøres for å toppe VGs bylinebonanza fra 14/11, men NRK Hedmark og Opplands Joar Elgåen gjør et hederlig forsøk.

«Det er en rolig formiddag i Rendalen, midt i Hedmark. Vår reporter ferdes intetanende i bilen. Det er ikke dagligdags med en saktegående bilkø ved Storsjøen i Rendalen. Han blir sittende å lure på hva som skjer, før han oppdager hva som er på gang:

– Vi har altså havnet bak en pågående elgjakt, et elgdrev. Rett foran den forreste bilen her så løper det en elg og den har en losende elghund i hælene, sier reporter Joar Elgåen mens han sitter i bilkøen.»

Med bylinebilde av reporteren i bilen.  Og så heter han Elgåen (!). Jævla bra!


8. Prinsesse på prøve-bildebyline.

VGs Ingvill Dybfest Dahl hadde et kort intermezzo som bylinedronning, men må nok innse at hun ikke helt når opp til redaktørene Gjyri Helen Werp (KK) eller Hilde Haugsgjerd (Aftenposten) ennå.

Det virker nå som hun har slått seg til ro med dette, og setter istedenfor alle kluter inn på å bli en krysning av VGs egen Bridget Jones og bylineprinsesse. VG prøver å gjøre henne til bindestrekskjendisen «Søvn og singelliv-Ingvill» (se bildetekst), og sender henne samtidig ut i matsporene til Mette-Marit, Oprah Winfrey og Silvio Berlusconi.

Resultatet blir stor nettsak, tre siders spadagbok i Papir-VG og videoblogg i en sak som handler om lite annet enn reporteren selv. Med andre ord: Jævla bra!


9. Filmjournalist med pistol-bildebyline.

Ærlig talt, er vi ikke ferdig med denne klisjeen ennå? Anmelder med pistol, liksom. Skyter fra hofta liksom. I virkeligheten begrenser du deg til å skrive om film noir,  norske krimromaner og spionthrillere (kanskje bare det siste med denne pelslue/lyddemper-varianten), og hvem vil nå egentlig det?

Det ser i alle fall ikke jævla bra ut når P3s Marte Hedenstad skriver om Immortals med denne bylinen.

10. Kone og barn-bildebyline.
Her er et lite scoop for JBB-redaksjonen. Her har nemlig JBB-redaktørens kone, Marta Breen, fått en skikkelig innertier av en byline til sin gjestespalte i Kamille Mor & Barn: Fotoshoot med sminke og stylist i studio, med barn, og trykket over en helside i helfigur og farger. Jævla bra!

Men hva med mannen? JBB-redaktøren blir avspist med å bli nevnt i faktaboksen, og fikk ikke være med på fotoshooten?!? Hvor er Audun Lysbakken når du trenger ham?


11. Dobbeltbildebyline 1
Denne dobbeltbylinen kom og forsvant så kjapt at JBB-redaksjonen verken fikk med seg saken eller journalist, men heldigvis har vi våkne lesere. Hvem VG-journalisten til venstre er, er vi ikke helt sikre på, men det er imponerende å få publisert en dobbel dose alvor slik som dette. Kan vi kalle det ‘byline-i-byline’-byline?

https://twitter.com/#!/tronderling/statuses/141802090828800000


12. Dobbeltbildebyline 2.

JBB-redaksjonen venter fortsatt på Lawrence of Arabia-bildebylinen som Aftenpostens Jørgen Lohne har lovet oss, men inntil videre er vi godt fornøyd med denne doble dosen. Takk til @mikaelholter.

Flere jævla bra bylines her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her og her.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Jævla bra byline 38: Linselus spessial”

[…] Topp innlegg Gamle dager var helt PytonPyton i 100Øyvinds julekalender, luke 22: Når skal Jo Nesbø skrive en tegneserie?Jævla bra byline 36: Etter det sorte hullGir sex i tegneserier sexy tegneserier?Graffiti: Kunsten å markedsføre seg selvFra det mørkeste mørke My interview with Ivan BrunettiNemi-bøkene: Fabelaktig innpakning, ujevnt innholdJævla bra byline 38: Linselus spessial […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..