Kategorier
Journalistikk Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 2: Smågodt fra Alan Moore

Kjenner du til Alan Moores eget magasin, Dodgem Logic? Bonus: Noen utgivelser og anmeldelser som sneik seg unna den store Alan Moore-uka.

Forfatteren Alan Moore går som vanlig sine egne veier. Hjernen bak WatchmenV For Vendetta og From Hell fnyser bare av Hollywood og har droppet ideen om å skrive opera med bandet Gorillaz. Nei, han lager magasin.

Dodgem Logic er i praksis Alan Moores personlige fanzine, i ånden etter 1960- og 70-tallets motkulturelle aviser, men trykket på glanset papir og distribuert av Interpress i Norge.

Du skal nok være over gjennomsnittet interessert i engelskmannen og hans hobbyer for å få fullt utbytte av Dodgem Logic. Foruten skriveriene til Moore er bladet fylt med alt fra tegneserier, noveller, økologiske matoppskrifter og lokalstoff fra hjemstedet Northampton til lange artikler om anarkisme, feminisme og post-sivilisasjonsteori.

Høyst ujevnt så klart, men når du også får gullkorn som den første tegneserien Moore har tegnet og skrevet på 30 år, er det verdt prisen. Selv om tegneserien heter «Astounding Weird Penises».

Bonus 1: D.R. & Quinch/Future Shocks-anmeldelse fra Rocky.


Alan Moore, Alan Davis og Jamie Delano

The Complete D.R. & Quinch
Rebellion 2006


Alan Moore m.fl.

Complete Alan Moore Future Shocks
Rebellion 2006

Etter at filmatiseringen av V For Vendetta ble en uventet kunstnerisk og kommersiell suksess for seriemester Alan Moore, er det på tide å forberede seg på flere filmatiske Moore-forsøk fra Hollywood. Watchmen har vært under planlegging i årevis, men uavhengig av hva filmbransjen finner på: Moores serier er nesten alltid leseverdige, og disse to samlingene med noen av Moores første famlende forsøk som manusforfatter er intet unntak.

Begge stammer fra det legendariske engelske science fiction-bladet 2000 A.D.; D.R. & Quinch er science fiction, ultravold og bløtkakehumor i samme pakke, mens Future Shock-samlingen er små noveller i tradisjonen etter EC Comics, The Twilight Zone og Ray Bradbury. Langt fra genialt, men morsom underholdning som nok aldri vil dukke opp på kinolerretet.

Bonus 2: BT-anmeldelse av From Hell.


Alan Moore og Eddie Campbell

From Hell nr. 1-14
Kitchen Sink 1991-1998

Unikt mammutverk om Jack The Ripper.

Forfatterfavoritt Alan Moore biter nesten over mer enn han kan svelge i sin over 500 sider lange tegneserie om Jack The Ripper. From Hell er en voldsomt ambisiøs og nitidig tegneserie, som man blir både svett og imponert av å lese.

Serien startet i antologien Taboo for nesten ti år siden, og er i høst endelig fullført med 14 utgivelser fra forlaget Kitchen Sink. Moore har gravd seg grundig ned i historien rundt mordene i Whitechapel, London i 1888.

Moore peker ut en historisk person som Jack The Ripper, men From Hell er først og fremst et oppgjør med historien. For hvordan i alle dager kan man vite sikkert hva som skjedde i fortiden? Historien om Jack The Ripper er omgitt av myter og ville teorier, men Moore klarer å veve sammen en imponerende, og troverdig, mengde fakta, teorier og historiske personligheter rundt de grufulle mordene. Men til sist river han teppet vekk under leseren, og viser hvordan vi knapt kan si noe sikkert.

Moore er utvilsomt blant tegneseriens mest intrikate og utspekulerte fortellere, og selv om From Hell yter sterk motstand, gir den et rikt og fascinerende utbytte til leserne som klarer å henge med.

Tegneren, den undervurderte Eddie Campbell, yter også historien rettferdighet med heftig skraveringsteknikk inspirert av 1880-tallets engelske avisillustratører. From Hell er et mystisk og unikt mesterstykke.

Bonus 3: BT-anmeldelse av V For Vendetta. Mer om serien her.


Alan Moore og David Lloyd

V for Vendetta
Egmont Serieforlaget 2005
5/6

Alan Moores 1984 endelig på norsk.

V for Vendetta innledes med at Houses of Parliament i London sprenges i luften i 1997, på samme dag som Guy Fawkes i 1605 mislyktes med å gjennomføre det som kunne blitt den mest omfattende terroraksjonen på engelsk jord.

Mannen bak kaller seg V, går kledd i kappe, hatt og en Guy Fawkes-maske, og han bruker drap, eksplosjoner og frykt for å få den engelske regjeringen i kne. Han er også historiens helt.

En terrorist som helt er ikke god tone i 2005, men så er dette en gammel serie. Den ble påbegynt i 1981, men først fullført i 1988 – etter at Alan Moore hadde etablert seg som bransjens dyktigste manusforfatter med Swamp Thing og Watchmen. Nå kommer serien omsider på norsk, perfekt timet til 400-årsjubileet for Fawkes’ mislykkede attentat. I 2006 kommer filmen, laget av folkene bak The Matrix.

I serien må det en atomkrig til for at England skal vende seg mot fascismen, mens Moore underveis i arbeidet ble vitne til at Margaret Thatcher gradvis forvandlet hjemlandet hans til et sted som minnet stadig sterkere om hans egen dystopiske fremtidsvisjon.

Moore var bare i 20-årene da han begynte å skrive serien, men allerede så tidlig i karrieren sto han i en særstilling når det gjelder å sy sammen tankevekkende, mørke og spennende serier. V for Vendetta viser hvordan den beleste Moore syr sammen sine mange inspirasjonskilder til noe helt nytt. Her er spor av Orwell, Huxley, Pynchon og Ellison, Batman og Judge Dredd, Dick Turpin og Robin Hood, men først og fremst er dette synet av Alan Moore som finner sin unike fortellerstemme.

Serien har sine skjønnhetsfeil, og er preget av både melodrama, pompøsitet og språklige svulstigheter, men står uansett igjen som en av 1980-tallets viktigste, beste og mest innflytelsesrike tegneserier. Les den nå, slik at du rekker å irritere deg over filmatiseringen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..