Øyvinds julekalender, luke 3: The Bradleys

Mens vi venter på Reset, den nye tegneserien til Peter Bagge, her er en påminner om da han virkelig fant formen: The Bradleys.

Peter Bagge
The Bradleys
Fantagraphics Books

(Mer om Peter Bagge her og her.)

Familien Bundy, kjent fra tv-serien Våre verste år på TV3, kom nylig ut som tegneserie i bladet Humor-paraden. Tegneserien klarte ikke å overføre tv-seriens humor til papiret, og var rett og slett søppel. I stedet vil jeg presentere den definitivt og suverent morsomste tegneseriefamilien, familien Bradley.

Bradley-familien har mange likhetstrekk med familien Bundy, først og fremst det faktum at ingen av familiemedlemmene tåler trynet på hverandre.

Brad og Betty Bradley lever et tilsynelatende rolig middelklasseliv i en forstad i New Jersey, sammen med sine barn Buddy, Babs og Butch. Dessverre er ingen av dem riktig vel bevart, Butch er en psykotisk drittunge som liker best krigsleker, Buddy er en doplangende opprører og Babs er en nevrotisk tenåringsjente.

Mannen bak serien, Peter Bagge, skildrer forstadslivet på en så hysterisk morsom måte at man tviler på om mennesket er blitt mer «sivilisert» i årenes løp. I en historie må barna klare seg hjemme alene, noe som ender med katastrofe. Lillebror Butch forspiser seg på godteri og spyr i popcornbollen, Buddy setter fyr på huset da han skal lage middag og Babs blir forbannet på Butch og kaster ham ut av vinduet i annen etasje.

I en annen historie blir moren i huset så eitrande sinna på resten av familien fordi hun må gjøre alt husarbeidet alene, at hun regelrett banker dem opp så de må legges inn på sykehus. Bagges tegninger understreker «tegnefilmstilen» med overdreven vold og halsbrekkende ansiktsuttrykk.

Samtidig med de lettere hysteriske historiene skildrer Bagge det tomme forstadslivet gjennom eldstesønnen Buddy. Han finner seg ikke til rette i småbyen, og kommer ofte i konflikt med de «normale» ungdommene i byen.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende i 1993.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: