Kategorier
Sakprosa Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 5: Åtte alternative julehefter

Det blir jul uten Snøfte Smith og Fant. Skal du lese tegneserier i høytida, sjekk heller ut disse tegneserietipsene mine fra 2009.

Bruce Paley og Carol Swain
Giraffes in My Hair
Fantagraphics Books

En overlevende fra «The Summer of Love» forteller sin historie i form av små tegneserievignetter. Fra romantiserende «on the road»-fortellinger fra da han fylte 18 år i 1967 til han tar heroin sammen med rockestjernen Johnny Thunders på 1970-tallet. En usentimental oppsummering av et langt liv på kanten, tegnet av kjæresten Carol Swain.


Peter Bagge

Everybody is Stupid Except for Me
Fantagraphics Books

Med seriene om slackeren Buddy Bradleys ungdomsliv i New Jersey og Seattle laget Peter Bagge den definitive «Generasjon X»-serien. Nå er serieskaperen så definitivt voksen, og lager nå tegneseriejournalistikk om og for tilhengerne av Det libertarianske parti i USA. Tidvis blir det riktig så underholdende, spesielt når han ofte lander langt unna raddissympatiene som vanligvis gjennomsyrer Tegneserie-USA. Mer om Bagge her.


Jens Lapidus og Peter Bergting

Gängkrig 145
Wahlström & Widstrand

Mannen bak krimromanen Snabba cash klarte kunststykket å toppe de svenske bestselgerlistene med denne tegneserieromanen, og det var fullt fortjent. En energisk og moderne thriller fra Stockholms gjengmiljø, en svensk Izzat, uten flaue skuespillerprestasjoner. Hvem blir den første norske forfatteren som klarer noe lignende? Lansert på iPad er den også. (Utgitt på norsk av Cappelen Damm i 2010.)


Charles Burns (red.)

The Best American Comics 2009
Houghton Mifflin

Best American-serien har siden 1915 samlet årets beste skjønnlitteratur, essays og reise- og sportsjournalistikk mellom to permer, og dette er fjerde gang amerikanske tegneserier også får være med på moroa. I år er Charles Burns, mannen bak mesterlige Sort hull, gjesteredaktør, og utvalget gir som vanlig et solid innblikk i hva som skjer. Peter Bagge, Robert Crumb, Art Spiegelman, Kaz, Gilbert Hernandez, Adrian Tomine og Chris Ware er de mest kjente bidragsyterne. Mer om antologien her.


Art Spiegelman

Maus
Cappelen Damm

Alt om min far! Vladek Spiegelman var polsk jøde og overlevde Auschwitz, og sønnen Art brukte over ti år på å fullføre denne tegneseriebiografen om sin far. Første del ble utgitt på norsk i 1987, en samlet utgave dukket opp i 1993, og nå er en av de sterkeste kandidatene til tittelen «tidenes beste tegneserie» her igjen i ny utgave, fortsatt i Lars Amund Vaages nynorske oversettelse. Mer om Maus her.


Robert Crumb

The Book of Genesis
W. W. Norton & Company

Har det rablet for undergrunnskongen Robert Crumb, serieskaperen som definerte motkulturen på 1960-tallet med sine serier om sex, dop og, øh, gamle jazzhelter. Dette er en adapsjon av Mosebøkene, teksttro til siste bokstav, men filtrert gjennom en penn som er like uttrykksfull som alltid. Gud har aldri vært mer gammeltestamentlig, og Abrahams hustru, Sara, har aldri vært mer sexy. (Utgitt på norsk i 2010 av Schibsted Forlagene.) Mer om Crumb her.


Marisa Acocella Marchetto

Cancer Vixen: A True Story
Pantheon

2004 skulle bli Marisa Acocellas store år. Hun har endelig truffet den store kjærligheten, og skal gifte seg i en alder av 43 år. Dessuten vil The New Yorker ha flere tegninger fra henne. Så rammes hun av brystkreft. Heldigvis la hun ikke ned pennen under behandlingen, men laget denne tegneserien om den lange behandlingen. Som om Harvey Pekar skulle ha skrevet en episode av Sex og singelliv. Opprinnelig utgitt i 2006, men nå i ny utgave. (Utgitt på norsk i 2008 som Kreftfuria av Gyldendal.)


R.O. Blechman

Talking Lines
Drawn & Quarterly

Tegneren og animatøren Oscar Robert Blechman har i årevis vært en av USAs mest anerkjente «cartoonists», med slående, enkle og effektive små historier som har vært å se i alt fra Harvey Kurtzmans humorblad Humbug på 1950-tallet via antikrigsserier i The Village Voice på 1970-tallet og frem til litterære serier for New York Times Book Review på 2000-tallet. Denne lekre boken samler et utvalg av de korte seriene til mannen bak en av de første serieromanene, The Juggler of Our Lady fra 1953.

5 svar på “Øyvinds julekalender, luke 5: Åtte alternative julehefter”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..