Hvorfor er det europeerne som lager de mest kjente og beste westernene? Bevis A: Blueberry av Jean-Michel Charlier og Jean «Moebius» Giaraud.
Jean-Michel Charlier og Jean Giraud
Legenden om Blueberry 1: Ungdom og borgerkrig
Egmont Serieforlaget
5/6
Tegneseriens svar på Sergio Leones spagettiwesterns samlet.
Det er europeere som står bak mange av de mest kjente verkene innenfor den mest erkeamerikanske av alle sjangre, westernen: Sergio Leones spagettiwesterns, tyske Sølvpilen, italienske Tex Willer, norske Morgan Kane, fransk-belgiske Lucky Luke – og ikke minst serien om Michael Stephen ”Blueberry” Donovan av belgieren Jean-Michel Charlier og franskmannen Jean ”Moebius” Giraud.
Serien debuterte i det franske bladet Pilote under navnet Fort Navajo i 1963, og tanken var å presentere nye hovedpersoner avhengig av hva slags historier som skulle fortelles. Blueberry stakk av med oppmerksomheten fra første episode, og han ble isteden gjennomgangsfigur i en lang rekke eventyr som tok ham fra begynnelsen av den amerikanske borgerkrigen i 1861 og fram til den kjente duellen ved O.K. Corral i Tombstone 20 år senere.
Underveis utviklet serien seg til en av de ypperste realistiske westernseriene, med Blueberry som en plaget og ofte forvirret antihelt som brøt med flere av de mest utslitte westernklisjeene – strålende tegnet av Giraud.
Charlier døde i 1989, mens Giraud nylig rodde i land hele eposet med den fem album lange historien Mister Blueberry. Nå samler Egmont alle de 34 albumene Giraud var med på i 12 bind, hvilket betyr at de sju albumene i Blueberrys unge år ikke får være med på moroa.
Første bind av Legenden om Blueberry er preget av den samme grundigheten og kvaliteten vi kjenner fra bokseriene med Asterix og Lucky Luke, dog noen hakk fattigere på bonusmateriale. Utvalget er kronologisk i forhold til Blueberrys eget livsløp og ikke den opprinnelige publiseringen, noe som i praksis betyr at vi får en litt treg start med de tre albumene i syklusen «Den unge Blueberry”, som tok for seg ungdomstiden under borgerkrigen. Dette er verken de beste eller mest komplekse episodene i serien, men et riktig valg i det lange løp. For dette blir bare bedre.
Jean Giraud
Blueberry 27: OK Corral + Blueberry 28: Dusty
Egmont Serieforlaget
5/6
Verdig finale for en av tidenes beste westernserier.
Det er svært dårlige tider for klassiske franske albumserier i Norge, men nå får vi endelig det siste albumet i Jean ”Moebius” Girauds syklus om den eldre Mike Blueberry. Dusty er finalen i den 28 album lange westernsagaen (albumene om den unge Blueberry kommer i tillegg).
Giraud har plassert Blueberry midt i den sagnomsuste duellen i O.K. Corral, i byen Tombstone høsten 1881, med historiske skikkelser som Wyatt Earp, Doc Holliday og Geronimo i viktige roller.
Dette er en skittenrealistisk western, ikke langt unna tv-serien Deadwood, og Giraud tar seg god tid til å brette ut de forskjellige menneskeskjebnene. Han tok over manusjobben etter at Jean-Michel Charlier døde i 1989, og har utvilsomt vist seg oppgaven verdig i en respektfull og grundig fullførelse av det som samlet står igjen som en av tidenes beste westernserier.
François Corteggiani og Michel Blanc-Dumont
Blueberrys unge år 7: Pinkerton-løsningen
Egmont Serieforlaget 1999
Westernhelt holder koken.
Det er skrale tider for både westernhelter og fransk-belgiske eventyrserier i albumform i Norge. Men løytnant Blueberry har ikke bukket under.
I 1999 er Blueberry den eneste gjenlevende fransk-belgiske albumserien, samtidig som Tex Willer er løytnantens eneste westernkonkurrent. Og selv om Blueberrys forfatter Jean-Michel Charlier er død, er stafettpinnen ført videre.
Hovedserien om Blueberry er sikkert utført av Blueberry-tegner Jean «Moebius» Giraud, mens serien om løytnantens unge år nå er overtatt av det relativt ukjente paret Corteggiani og Blanc-Dumont. Og deres fjerde album er intet å skamme seg over.
Pinkerton-løsningen utspiller seg på tampen av den amerikanske borgerkrigen, hvor en mystisk gruppe kalt Frihetspartiet er villige til å bruke alle midler og hive all moral over bord for å ta knekken på sørstatshærens toppoffiserer. Disse hemmelige attentatplanene er det den unge løytnant Blueberry uforvarende roter seg opp i, som om han ikke har nok problemer fra før.
Pinkerton-løsningen er et klassisk westerneventyr; sikkert fortalt, tegnet i klassisk fransk stil og med en lekker og dus fargebruk som prikken over i-en. Anbefales.
Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.
7 svar på “Øyvinds julekalender, luke 7: Blueberry”
[…] det kommer til westernhelter i tegneserier, er de mest minneverdige nesten utelukkende europeiske: Blueberry, Tex Willer, Red Kelly, Sølvpilen, Ompa-Pa og selvsagt Lucky […]
[…] Jean Giraud: Blueberry nr. 24: Mister Blueberry (Bonnier Publications/Semic […]
[…] det er en viktig forskjell på dette og tidligere praktverk viet serier som Asterix, Lucky Luke, Blueberry, Fantomet og Donald Duck & Co. Selv om sistnevnte rommer mye rart, er det ingen tvil om at vi […]
[…] i kiosken selv, men ble like fullt sterkt påvirket av Tempo-samlinga til mine eldre kusiner. Blueberry, Bernard Prince, Red Kelly og den ekstremt hardkokte Bruno Brazil var blant favorittene, sammen med […]
[…] av europeiske helter som Franquin (Viggo og Sprint), Albert Uderzo (Asterix) og Jean Giraud (Blueberry). Midthuns Sirkus ble umiddelbart tatt inn i […]
[…] 5. Legenden om Blueberry av Jean-Michel Charlier og Jean Giraud (Egmont). Forseggjort bokserie med den (nesten) komplette sagaen om westernhelten Blueberry. […]
[…] Mer Blueberry her. […]