Kategorier
Hiphop Musikk

It’s the Wu!

Iron Flag karret seg inn på 18. plass på Jubel.fms topp 24-liste over tidenes Wu-Tang-relaterte anmeldelser. Her er min anmeldelse av den, samt noe annet wusk og wask.

Wu-Tang Clan
Iron Flag
Loud/Sony 2001
5/6

Julekvelden kommer en uke for tidlig for Wu-Tang-fans.

«Style so sharp/State of the art» rapper Raekwon i «Radioactive» – der det virker som produsent RZA har samplet en kvekkende lekegås og lyden av en kastestjerne fra et dataspill. Method Man og GZA i god form er også med på sporet, og selv Masta Killa høres bra ut. Ingen tvil, Wu-Tang Clan leverer fortsatt varene.

Mulig grunnen er sviktende solokarrierer, mulig det er fordi klanen igjen har samlet seg i platestudio i New York, mulig det er terrorangrepet mot byen («Mr. Bush sit down, we’re in charge of the war» rapper Ghostface Killah): Klanen høres uansett svært sulten og angrepsvillig ut på sitt fjerde album (Ol’ Dirty Bastard og Cappadonna er «missing in action») [2011-kommentar: Cappadonna var med plata, men airbrusha vekk fra coveret].

Gruppen klarer neppe å overgå gullårene 1993-1995 noen gang, men Iron Flag viser at den fortsatt har mye å by på.

Høydepunkter: «Radioactive (Four Assasins)», «Chrome Wheels», «Y’All Been Warned», «Iron Flag».

https://twitter.com/#!/peterpta/statuses/144341259702632448


Wu-Tang Clan

Legend of the Wu-Tang: Wu-Tang Clan’s Greatest Hits
BMG 2004
4/6


Wu-Tang Clan

Disciples of the 36 Chambers: Chapter 2 dvd
Sanctuary/BMG 2004
4/6

Det skulle bli en feiring av 90-tallets mest vitale hiphopgruppe, men har endt som et trist minneskrift over gruppens mest eksentriske medlem: Ol’ Dirty Bastard.

Lørdag falt Ol’ Dirty Bastard (ODB) alias Big Baby Jesus alias Dirt McGirt alias Osiris alias Russell Jones om og døde i et studio på Manhattan – i ferd med å spille inn sitt tredje skikkelige soloalbum. I går ville det eksentriske medlemmet i Wu-Tang Clan ha fylt 36 år.

17. juli i sommer sto et gjenforent Wu-Tang Clan på scenen i San Bernardino, California, og det var knyttet mest spenning til om ODB ville dukke opp. Han hadde vært den uforutsigbare jokeren i Wu-Tang-kortstokken siden han krasjet inn i debutsinglen «Protect Ya Neck» med linjene «the Ol’ Dirty Bastard, straight from the Brooklyn Zoo» i 1993.

Her var han igjen på plass i rekkene. Litt forvirret – annet var ikke å vente av rapperen som har skapt flest tabloidskandaler på 90-tallet – menellers i tilsynelatende god form. Han fikk attpåtil rom til sololåtene «Brooklyn Zoo» og «Shimmy Shimmy Ya».

Konserten er nå gitt ut på cd og dvd under navnet Disciples of the 36 Chambers, og det er liten tvil om at dvd-en – som slippes i Norge om to uker – er å foretrekke. Det som på cd virket grøtete og rotete, står frem i nye klær, og det er også plass til intervjuer med Wu-rapperne. Det hadde vært moro med opptak og videoer fra gruppens første år, men så var da heller ikke dette ment som et punktum – men en ny start.

Gjengen fra Staten Island, New York, dukket opp på rett tid i 1993, akkurat idet hiphoppendelen var i ferd med å svinge fra New York til mer melodisk gangstarap fra Los Angeles. Ni sultne og ukjente rappere, pakket inn i et minimalistisk, grisete lydbilde med image og effekter hentet fra asiatiske kungfu-filmer. Det ble en sensasjon, etterfulgt av soloplater med alle medlemmene – og fra 1993 til 1997 var de uslåelige.

Samleplaten Legend of the Wu-Tang overser soloplatene, men allikevel hadde gruppen fortjent en dobbelt-cd. Nå får vi syv spor fra den banebrytende debuten Enter the Wu-Tang (36 Chambers), fattige fem hits fra Wu-Tang Forever, The W og Iron Flag til sammen, samt tre sjeldne spor. Strålende musikk, men som oppsummering yter det ikke gruppen rettferdighet.

Nybegynnere bør heller gå til Enter the Wu-Tang og ODBs solodebut Return to the 36 Chambers.


Wu-Tang Clan

Disciples of the 36 Chambers: Chapter 1
Sanctuary/BMG 2004
2/6

17. juli i sommer sto alle de ni rapperne (pluss Cappadonna) på samme scene i San Bernadino, California. Det var en slik historisk begivenhet at konserten nå er sluppet på plate.

Dette er for fans av det fanatiske slaget, men selv de bør nok gå for dvd-en fra samme konsert.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “It’s the Wu!”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..