Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 8: Max Andersson

Før Jason erobret verden, var det svenske Max Andersson som var den mest internasjonalt mest kjente innen nordiske undergrunnstegneserier. Mye takket være mesterverket Pixy.

Max Andersson
Pixy + Death and Candy
Fantagraphics Books

Svart svensk surrealisme.

Det er ikke bare innen popmusikken svenskene tar rotta på oss. Også innen undergrunnstegneserier har broderfolket et godt forsprang, mye grunnet Max Andersson.

Anderssons mesterlige album Pixy (1992) er utgitt i Finland, USA, Frankrike og Tyskland. Og i år har svensken fått sitt eget hefte, Death and Candy, på det prestisjetunge amerikanske forlaget Fantagraphics Books. En slik utbredelse er helt spesielt for en smal skandinavisk serieskaper, og ingen nordmenn kan vise til noe lignende. I tillegg har Andersson heftet Container på tysk.

Andersson fortjener oppmerksomheten. Seriene hans er særpregede; fylt opp til randen av surrealistiske innfall, groteske personligheter og kullsvart humor. I Anderssons verden drikker penger seg fulle, trær spiser mennesker og bomber plantes inne i kroppen til småbarn.

Pixy er en genistrek, en ravende gal variant av Dantes Inferno med et abortert foster i hovedrollen, og obligatorisk for alle med sans for skrudd kunst. Dette er Anderssons eneste lange historie, ellers har han konsentrert seg om korte historier.

I Death and Candy spiller figuren Bil-pojken, eller Car-Boy, hovedrollen i en forskrudd variant av tv-klassikeren Kalles klatretre. Unn deg en «kosestund» med en av Skandinavias største serietalenter. Den svenske samlingen Vakuumneger anbefales også.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende i 1999.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

4 svar på “Øyvinds julekalender, luke 8: Max Andersson”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..