Før Jason erobret verden, var det svenske Max Andersson som var den mest internasjonalt mest kjente innen nordiske undergrunnstegneserier. Mye takket være mesterverket Pixy.
Max Andersson
Pixy + Death and Candy
Fantagraphics Books
Svart svensk surrealisme.
Det er ikke bare innen popmusikken svenskene tar rotta på oss. Også innen undergrunnstegneserier har broderfolket et godt forsprang, mye grunnet Max Andersson.
Anderssons mesterlige album Pixy (1992) er utgitt i Finland, USA, Frankrike og Tyskland. Og i år har svensken fått sitt eget hefte, Death and Candy, på det prestisjetunge amerikanske forlaget Fantagraphics Books. En slik utbredelse er helt spesielt for en smal skandinavisk serieskaper, og ingen nordmenn kan vise til noe lignende. I tillegg har Andersson heftet Container på tysk.
Andersson fortjener oppmerksomheten. Seriene hans er særpregede; fylt opp til randen av surrealistiske innfall, groteske personligheter og kullsvart humor. I Anderssons verden drikker penger seg fulle, trær spiser mennesker og bomber plantes inne i kroppen til småbarn.
Pixy er en genistrek, en ravende gal variant av Dantes Inferno med et abortert foster i hovedrollen, og obligatorisk for alle med sans for skrudd kunst. Dette er Anderssons eneste lange historie, ellers har han konsentrert seg om korte historier.
I Death and Candy spiller figuren Bil-pojken, eller Car-Boy, hovedrollen i en forskrudd variant av tv-klassikeren Kalles klatretre. Unn deg en «kosestund» med en av Skandinavias største serietalenter. Den svenske samlingen Vakuumneger anbefales også.
Opprinnelig publisert i Bergens Tidende i 1999.
4 svar på “Øyvinds julekalender, luke 8: Max Andersson”
[…] Max Andersson. – Pixy og Vakuumneger er de eneste seriene jeg har kjøpt ti eksemplarer av, bare fordi jeg […]
[…] blinkskudd fra våre svenske naboer er totalt ukjent her i landet, som Pixy av Max Andersson, Böggänget av Daniel Ahlgren eller Sjunde våningen av Åsa Grennvall. Og har du noen gang hørt […]
[…] tegneserier i dagens D2, av Paco Roca, Joan Cornellá, Santiago García og Javier Olivares, samt Max Andersson og Mats […]
[…] Max Anderssons (55) banebrytende Pixy (1992) ble den første moderne svenske tegneserieromanen som ble gitt ut i USA, og selv om han har fulgt opp med en lang rekke kortere serier er Utgrävningen (2017) faktisk bare hans andre «fullengder»: 376 sider med beksvart og ekspressiv surrealisme, noe som får David Lynch til å fremstå som Torbjørn Egner. […]