Fransk-chilenske Alejandro Jodorowsky, se der har du en interessant skrue. Mannen bak kultfilmer som El Topo og Santa Sangre skriver også tegneserier i bøttevis, mest kjent er John Difools eventyr. Her er et lite utvalg spinoffserier.
1: BT-anmeldelse av Metabaronernes kaste.
Alejandro Jodorowsky og Juan Gimenez
Metabaronernes kaste 1: Othon – Tipoldefaren
Arboris 1996
Pompøst og medrivende krigerdrama.
Alejandro Jodorowsky er mannen bak kultfilmer som El Topo og Santa Sangre, men har også skrevet manus til en rekke franske tegneserier. Best kjent her hjemme er den seks bind lange John Difools eventyr i samarbeid med Jean «Moebius» Giraud. Jodorowsky står dessuten bak flere andre albumserier i dansk oversettelse, men akkurat denne bør ha spesiell interesse for John Difool-fans.
Serien spinner nemlig videre rundt figuren Metabarone, som spilte en viktig rolle i John Difools eventyr. Denne baronen er medlem av en samuraiaktig sekt av krigere med grenseløs rikdom og umenneskelige krefter. Metabaronens historie fortelles som en bredt anlagt slektsyklus, som utspiller seg i en fjern fremtid.
Her er det spekket med krigerstolthet, machoposering, enorme slagscener, forræderi, ulykke og sorg, alt virkningsfullt ført i pennen av Juan Gimenez. Jodorowsky har det med å slå på stortrommen, men forbløffende ofte får han de riktige tonene ut av den også. Historien fyller fire album, så får vi se hvor det ender.
2: BT-omtale av John Difools hemmelighed.
Nå er sannelig den franske antihelten John Difool tilbake igjen i dansk oversettelse med John Difools hemmelighed 1: Den nye drøm (Carlsen Comics). Johns kosmiske og storpolitiske eventyr med Inkalen er bare er vagt minne, og når vi igjen møter ham er han tilbake i byslummen som frynsete privatdetektiv klasse R.
Det viser seg etter hvert at Johns hukommelse er manipulert, men når han på mystisk vis får den tilbake blir han lynraskt innblandet i en ny og alvorlig kosmisk konflikt – denne gangen står alt organisk liv i fare for å bli utryddet.
Manusforfatter Jodorowsky er i svært syrete form, med sinnssvake innfall og til tider ugjennomtrengelig språkbruk, så det er først og fremst Moebius’ tegneferdigheter som overbeviser. Han er simpelthen i storform, og bobler over av skapertrang, lekenhet og virtuositet.
Det er godt å ha deg tilbake, John, og det skal bli spennende å se hvor dette ender.
3: D2-omtale av Før inkalen.
I Før inkalen vender forfatter Alejandro Jodorowsky tilbake til antihelten John Difool, i en forløper til den skoledannende science fiction-serien Cappelen ga ut på norsk på 1980-tallet. Boken samler seks album mellom to permer, og senere lover Faraos Cigarer også å oversette den fire binds sterke Final Inkal til dansk. Egmont Serieforlaget gjenutga for øvrig den originale John Difools eventyr i bokform i 2008, som Inkalen: John Difools eventyr.
4: Ny Tid-notis om Jodorowsky (hvorfor kom jeg meg ikke hit?).
Med symboltunge filmer som El Topo (1970) og Santa Sangre (1989) er chilenske Alejandro Jodorowsky en regissør mange filmkjennere har hørt om, men få har sett. Nå bøter Cinemateket i Oslo på dette ved å vise de to nevnte filmene og The Holy Mountain (1973). Santa Sangre vises denne helga, og søndag 19. februar vil Jodorowsky selv være til stede under en visning av El Topo (bildet), den surrealistiske westernfilmen som ble omfavnet av John Lennon.
3 svar på “Øyvinds julekalender, luke 13: John Difools eventyr for viderekomne”
[…] er hun selv mest opptatt av mindretallet som snapper opp inspirasjonskilden: Kultregissøren Alejandro Jodorowsky, og hans Holy Mountain, en psykedelisk kultfilm om jakten på udødelighet, som chileneren spilte […]
[…] Tardi, en adapsjon av Stephen Kings Det mørke tårn og et gjensyn med åttitallsklassikeren John Difools eventyr av Alejandro Jodorowsky og Jean «Moebius» […]
[…] Den fjerde veggen (2017), og har i år gitt oss nesten 400 sider med science fiction inspirert av Moebius, 80-tallsfilmer, kvantefysikk, teologi og konspirasjonsteorier. Og det hele er helt fullstendig […]