Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 17: Mikke Mus-biblioteket

Etter fullførelsen av Carl Barks-biblioteket kastet Egmont Serieforlaget seg over Don Rosas samlede verker. Det amerikanske forlaget Fantagraphics satser derimot på Floyd Gottfredsons samlede striper om Mikke Mus, før de kaster seg over Barks.

(Mer om Gottfredson her, her og her)

Over 2500 nordmenn bladde opp rundt 15.000 kroner for å skaffe seg de 30 bindene som samlet livsverket til Donald-tegner Carl Barks, og nå er det igjen tid for å rydde plass i bokhyllene. Det amerikanske forlaget Fantagraphics har sikret seg rettighetene til å gi ut de komplette avisseriene til Floyd Gottfredson, som fra 1930 til 1975 var for Mikke Mus det Barks var for Donald Duck.

Og glem alt du vet om den snusfornuftige og spissborgerlige musen du kjenner fra Donald-bladet, Gottfredsons Mikke Mus var en anarkistisk og dødsforaktende versjon av den globetrottende seriehelten Tintin.

I Gottfredsons strek vervet Mikke seg til Fremmedlegionen, han dro på hvalfangst, kriget mot nazister, og kjempet på liv og død mot spionen Spøkelseskladden. I 1937-historien «Kongen i Midditoka» minnet intrigen faktisk så sterkt om situasjonen i Jugoslavia at tegneserien ble forbudt i landet og en journalist fra New York Times kastet ut.

Bokserien Walt Disney’s Mickey Mouse vil presentere alle Gottfredsons serier, noe som også betyr gjensyn med kontroversielle historier som da Mikke blir puttet i gryten til blodtørstige og dumme kannibaler i det svarteste Afrika. Men forlaget lover sidevis med essays, som plasserer serien i en kulturhistorisk sammenheng.

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Øyvinds julekalender, luke 17: Mikke Mus-biblioteket”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..