Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 20: Ørn Bjørn & Jørn

Her er julegaven til den som har alt, og da mener jeg absolutt alt: Samleboka med verdens dummeste tegneserie, Ørn Bjørn & Jørn. Serieskaper Tore Strand Olsen har kjøpt restopplaget, og selger dem for hundre spenn per stykk. Her er min anmeldelse.

Tore Strand Olsen
De hundre beste Ørn Bjørn & Jørn: Verdens dummeste tegneserie
Seriehuset 2003
4/6

Maraton i dårlig humor.

Serieskaper Tore Strand Olsen har skjønt at jo lavere du legger listen, desto vanskeligere blir det å rive. Kanskje er det derfor den komplette samlingen av hans Ørn Bjørn & Jørn-serier blir en suksess tross alle odds?

Det var i 1995 Strand Olsen tok mål av seg å skape ”verdens dummeste tegneserie” for humorbladet Pyton, og en av ideene var at serien skulle bryte mot alle reglene Pyton-tegnerne måtte etterleve. Resultatet ble en sidelang og poengløs samtale mellom to tomsete fyrer, der det ikke skjedde noen verdens ting.

Merkelig nok fikk Strand Olsen gehør for ideen, og på enda merkeligere vis har serien nå holdt det gående i åtte år, og overlevd syv redaktører og fire forlag.

Innen norsk serieminimalisme er bare Ola Hegdals underfundige filosoferinger i På kloden i nærheten. Men der Hegdals vesle planet er befolket av to figurer med vett i pannen, er Strand Olsens to figurer som Beavis & Buttheads mentalt tilbakestående fetre å regne.

Boken kan leses i små drypp eller som en omfattende zen-øvelse i idioti, men uansett hvordan den leses er det vanskelig ikke å bli imponert over den tomsete humoren, de formmessige eksperimentene og den stadige variasjonen over et svært snevert tema.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..