Kategorier
Sakprosa Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 21: Gaskriget

Den svenske serieskaperen Fabian Göranson ga oss en reisende aktivists fortellinger i debutalbumet Gaskriget. Les om oppfølgeren Kirurgi her.

Fabian Göranson
Gaskriget
Galago 2006

Visste du at sitronsaft er det beste forsvaret mot tåregass? Vet du hvordan kommende vold i en demonstrasjon lukter? Hvorfor klinger ordet «marxism-leninismen» bedre på spansk? Og hvorfor demonstrerer sveitserne nesten aldri, mens pariserne løper ut på gatene med en gang anledningen byr seg?

Dette er spørsmål den unge serieskaperen Fabian Göranson baler med, og i debutboka Gaskriget samler han reportasjer og refleksjoner fra sine egne reiser.

Boka innledes med en serie fra demonstrasjonen mot EU-toppmøtet i Göteborg i 2001, og videre tar Göranson oss med til Paris, Lausanne, Buenos Aires, Guatemala, Bolivia og Colombia. Dette kunne lett endt opp som en backpackende yrkesdemonstrants selvforherligende dagbok, men Göranson sparker heldigvis både til høyre og venstre.

I serien «Slakthus Safari» er han og flere andre venstreradikale på «studiebesøk» hos Farc-geriljaen i Colombia, men Göranson formidler først og fremst hvordan han føler seg som en klovn på besøk i en romantisert forestilling iscenesatt for raddisturister. Han kvier seg for å leke med Farcs skytevåpen, mens jentene i følget storkoser seg på skytebanen og poserer villig for fotografering. «Jag var i Colombia år 2000, men förstod ej,» avslutter han.

Göranson imponerer med selvinnsikt, en personlig fortellerstil og en kontrastrik og variert svart/hvitt-strek, men det viktigste er at han viser vilje og evne til å gå i klinsj med både politiske og personlige temaer.

Sammen med kollega Liv Strömquist representerer han en ny generasjon svenske serietegnere, som kombinerer journalistikk, personlig vinkling, satire og politisk slagkraft på lovende og nyskapende vis. For øvrig en skole ingen norske serieskapere ennå har søkt om medlemskap i.

Opprinnelig publisert i Ny Tid.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..