Kategorier
Hiphop Musikk

Min første jobb som plateanmelder

I 1995 var jeg halvveis i Journalisthøgskolen i Volda, men tror du noen redaksjon ville gi meg sjansen på sommerjobb? Niks. Dermed plasserte jeg meg bak kassa på Prix, og begynte å skrive om hiphop og reggae i Klassekampen. Dette var min første plateanmeldelse der.

Det var ikke min første plateanmeldelse, jeg hadde alltid prøvd å skvise inn slike uansett hvor jeg fikk sjansen til å skrive. Mitt aller første forsøk var av sjutommeren 2 fulle menn/Sola skinner (1987) da jeg var 14 år gammel, men den ble heldigvis refusert av daværende kulturredaktør Egil Rafto i Bergens Tidende. Han tok seg derimot tid til å skrive en god, lang og oppmuntrende begrunnelse for avslaget, noe jeg er evig takknemlig for.

Deretter ble det anmeldelser av Motorpsycho og Digable Planets i Gardisten, leiravisa i Hans Majestets Kongens Garde, artikler om Consolidated i Zoon Politikon, studentavisa på statsvitenskap på Blindern, og sannelig rakk jeg å lure inn en nesegrus anmeldelse av American Music Clubs San Fransisco i Natt&Dag-spinoffen Urban også.

Men det var i Klassekampen jeg fikk min første faste jobb som musikkjournalist. Det begynte med et spontantintervju med The Roots sommeren 1995, og da høsten kom hadde jeg fått en avtale om å anmelde plater og levere artikler.

Min viktigste inspirasjon var Ivar Orvedal, som skrev den faste og sjangerknusende spalten Lydskvadronen i Klassekampen. Samtidig så jeg at selv om kunne skrive om alt fra punk til svensk folkemusikk (i samme spalte!), så var det ikke så ofte det sto noe om hiphop og reggae i KK. Dette ble min innfallsport.

Og jeg begynte sterkt. Mine første anmeldelser var Buju Bantons mesterlige ‘Til Shiloh og Raekwons Only Built 4 Cuban Linx…, som jo fortsatt er plata jeg ville tatt med meg på en øde øy. Derfra måtte det bare gå nedover.

Her er sistnevnte, i dag kåret på Jubel.fm til den nestbeste skiva i den rikholde Wu-Tang Clan-katalogen. Les Martin Bjørnersens ferske artikkel om mesterverket her. Jeg skrev også en tekst om plata til klassikerspalten i Rocky, som du kan lese her.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..