Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 41: Vårt Lands bylineorgie

Det er sjelden smart å oppsummere året før nyttårsrakettene er skutt opp. For med 58 bylinebilder på 48 sider stikker nyttårsnummeret av Vårt Land av med premien for 2011s mest selvopptatte avis.

(Flere bra bylines her.)

1. Bylineorgie.
Jævla bra byline-redaksjonen sleit med å telle seg gjennom nyttårsnummeret av Vårt Land. For sjelden har noen norsk avis pressa inn så mange bylinebilder på så få sider. Jeg kom til 58 bylinebilder på 48 sider, men kom sikkert ut av tellinga underveis. Og det ble for sterkt å skulle telle en gang til.

Så hvorfor alle disse bylinebildene? Jo, på et eller annet tidspunkt var det noen redaktører som begynte å innbille seg at folk først og fremst kjøper aviser for å lese hva journalister mener om saker og ting. Vårt Land tar kommentariatet «to the next level».

Så godt som alle VL-journalistene får skrive ned sine inntrykk av spesielle hendelser i året som gikk, uten at avisa bryr seg om å veilede oss lesere i denne jungelen av navn og tryner. Det er som om Vårt Land går ut fra at alle deres lesere er så godt kjent med alle disse journalistene, at bare navn og bilde er nok. Selv Jens Stoltenberg presenteres jo som statsminister.

Er alle disse menneskene fotografer, deskjournalister, utenriksmedarbeidere, mellomledere eller sportsjournalister? Det må du finne ut av selv. Noen får til og med muligheten til å skrive flere oppsummerende kommentarer.

Og ti stykker skriver om 22. juli. Vårt Land gjør altså det VG gjorde i rein affekt 14. november, med unntak av at Vårt Land har hatt lang betenkningstid. Det er «hva følte vi da», i motsetning til VGs «hva føler vi nå».

Ballet innledes selvsagt av redaktør Helge Simmones selv, etter at tre av journalistene har fått æren av å pryde forsida.

Etter redaktøren, følger redaktørens ni disipler som skriver om 22. juli. Kanskje det hele er i samråd med redaksjonens krisepsykolog?

Det slutter ikke der. Etter 22. juli-kommentarene følger avisas andre ansatte opp med løst og fast fra året som gikk, fra den arabiske våren til Knausgård, og de holder det gående i ytterligere tolv – 12 – sider. Det blir som hele redaksjonen får framføre hver sin nyttårstale, noen slipper til og med til to ganger.

Men minst én ansatt ble glemt i farta. For hvorfor fikk ikke Jan Tore Stien en spalte til å fortelle om 2011s mest toneangivende og grensesprengende kryssord? Skjerpings til neste år, Vårt Land.

Siste ord går selvsagt til redaktør Simmones, som helgarderer ved å skrive en minileder på baksiden – for de som leser avisa feil vei.


2. Nyttårstale-bildebyline.

Der Vårt Land overbeviser med kvantitet, var kvaliteten på bylinebildene ikke så mye å skryte av. Kun høyst ordinære frimerkebilder.

Neste år bør VL lære noen triks av Romerikes Blad, som har dratt ordførerne på Romerike inn i fotostudio for å lage noen raffe bilder som kan akkompagnere ordførernes nyttårstaler til leserne. Hele to av dem valgte flosshatt.

Slike bilder, det vil JBB-redaksjonen se av hele Vårt Land-redaksjonen neste år. Hører dere? Og Romerikes Blad bør hive ut alle disse ordførerne til fordel for avisas egne gullpenner. Takk til @roshauw

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Jævla bra byline 41: Vårt Lands bylineorgie”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..