Kategorier
Musikk

Nostalgi med Henning Kvitnes

Fredag 6. januar gir Henning Kvitnes ut albumet Ingen tid å miste. Haldens store sønn har gitt ut godt over 20 album som soloartist og med grupper som The Young Lords, Saturday Cowboys og Little Eden, men jeg har bare anmeldt ham en eneste gang:

Henning Kvitnes
Evig eies (kun et dårlig rykte)

Norske Gram 1998
4/6

Henning Kvitnes’ ferskeste plate er så nostalgisk og tilbakeskuende at det nesten gjør vondt. Evig eies (kun et dårlig rykte) er for de som helst mimrer om Ulf Lundell, Dylan og Springsteen og tida da «det fins kvinner som kun for en natt av gangen / gjør meg til kjæresten sin» (hentet fra Kvitnes’ «Han jeg engang var».)

Haldenrockeren har spilt i 20 år, og ingen kan anklage Kvitnes for å hive seg på dagens trender denne gang heller. Best er Kvitnes når han, som forbildet Bruce Springsteen, tar på seg heimstaddikterhatten. Den triste sangen om «Hjalmar», pensjonisten fra «Tisdærn» og «Bastøy», om stakkar’n på barnehjemmet er platas høydepunkter.

I lengden blir det mye søttitall og lengten etter gamle dager, og flere freske rockeutspill hadde gjort seg. På slutten av «Mil på mil av Texas» buldrer Kvitnes med band som Neil Young og Crazy Horse, men i lengden blir Evig eies noe blodfattig.

I blant skjærer det seg også fullstendig for låtskriveren Kvitnes, som da han prøver å leke Ingvar Ambjørnsen i «Noens datter, noens sønn». Det blir bare komisk når Hilde Heltberg må synge følgende strofe: «Jeg gikk fra tommel til fille / fra lakris til chillum og pønk / på venstre hands knoker står det fuck / på høyre står det junk».

Evig eies er en litt ujevn plate, som rommer flere fine sanger. Men den er for tilbakeskuende til å fenge noen født etter 1970.

Opprinnelig publisert i Osloposten.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..